Άρχισαν, την Πέμπτη (15/8), στην Ντόχα οι συνομιλίες που στοχεύουν στην επίτευξη μίας εκεχειρίας στη Γάζα και μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τον νέο γύρο συνομιλιών.
Οι συνομιλίες, μια προσπάθεια να τερματιστούν 10 μήνες μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 115 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι, οργανώθηκαν καθώς το Ιράν φαινόταν έτοιμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη ,στις 31 Ιουλίου. Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη να έχουν αποσταλεί στην περιοχή από τις ΗΠΑ για να υπερασπιστούν το Ισραήλ και να αποτρέψουν πιθανούς επιτιθέμενους. Βέβαια, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτονώσει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωμένου ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Αξιωματούχοι της Χαμάς, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για κωλυσιεργία, δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες της Πέμπτης (15/8). Ωστόσο, οι διαμεσολαβητές σχεδίαζαν να διαβουλευτούν με τη διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς που εδρεύει στην Ντόχα μετά τη συνάντηση, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ περιλαμβάνει τον επικεφαλής των κατασκόπων Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρόνεν Μπαρ, καθώς και τον επικεφαλής των ομήρων του Στρατού, Νιτζάν Αλόν, δήλωσαν την Τετάρτη (14/8) αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας.
Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, εκπροσώπησαν την Ουάσινγκτον στις συνομιλίες, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ενώ ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, βρισκόταν επίσης στην Ντόχα.
Παράθυρο για συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, αλλά στην πορεία προς τη συνάντηση της Πέμπτης (15/8), καμία πλευρά δεν φάνηκε να αποκλείει μια συμφωνία. Μια πηγή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα δήλωσε, την Τετάρτη (14/8), ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άφησε σημαντικά περιθώρια σε μερικές από τις ουσιαστικές διαφορές. Τα κενά περιλαμβάνουν την παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, την αλληλουχία της απελευθέρωσης ομήρων και τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη βόρεια Γάζα.
Στην πορεία προς τις συνομιλίες της Πέμπτης (15/8), η Χαμάς, η οποία απορρίπτει κάθε αμερικανική ή ισραηλινή παρέμβαση στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε στους διαμεσολαβητές ότι αν το Ισραήλ υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση που να συνάδει με τις προηγούμενες προτάσεις της Χαμάς, η οργάνωση θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters, την Πέμπτη (15/8), ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και προέτρεψε τους διαμεσολαβητές να εξασφαλίσουν τη δέσμευση του Ισραήλ σε μια πρόταση στην οποία η Χαμάς συμφώνησε στις αρχές Ιουλίου, η οποία – όπως είπε – θα τερμάτιζε τον πόλεμο και απαιτούσε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Ακόμη και την ώρα που οι διαπραγματευτές έφταναν στο Κατάρ, οι μάχες συνεχίζονταν στη Γάζα, με τα ισραηλινά στρατεύματα να πλήττουν στόχους στις νότιες πόλεις της Ράφα και της Χαν Γιουνίς.