Κόσμος

Επίδειξη ισχύος το χτύπημα της Ρωσίας με διηπειρωτικό πύραυλο – «Να τρέμουν, ξέρουν πως μπορούμε να χτυπήσουμε παντού»

Η πρώτη απάντηση της Μόσχας στην άδεια από ΗΠΑ και Βρετανία στο Κιέβο για επιθέσεις με ATACMS και Storm Shadow.

Σε μια επίδειξη ισχύος, η Ρωσία φέρεται να εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στο πλαίσιο μπαράζ βομβαρδισμών στην Ουκρανία, ως μια πρώτη απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφός της.

Η απόφαση της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και της βρετανικής του Κιρ Σταρμερ να δώσουν το «πράσινο φως» για επιθέσεις με πυραύλους ATACMS (ΗΠΑ) και Storm Shadow (ΗΒ) έχει οδηγήσει σε μια νέα ξαφνική κλιμάκωση της σύγκρουσης, λίγο πριν την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει τονίσει πως επιδίωξή του είναι ο άμεσος τερματισμός του πολέμου.

Η Μόσχα, την Πέμπτη, εξαπέλυσε και απειλές για πιθανό χτύπημα σε αμερικανικές βάσεις στην Πολωνία. «Η νέα αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στο Redzikowo κοντά στις ακτές της Βαλτικής αυξάνει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αποκαλύπτοντας και τη νέα εγκατάσταση των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Πρόκειται για μια βάση η οποία εγκαινιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, ως μέρος μιας συνολικής αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία «Aegis Ashore», η οποία έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει βαλλιστικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. «Αυτό είναι άλλο ένα ειλικρινά προκλητικό βήμα σε μια σειρά από βαθιά αποσταθεροποιητικές ενέργειες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», τόνισε η Μ. Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας πως «η νέα εγκατάσταση έχει προστεθεί στη λίστα των στόχων προτεραιότητας για πιθανό χτύπημα, εάν χρειαστεί, με ένα ευρύ φάσμα προηγμένων όπλων».

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε «δύο πυραύλους κρουζ ‘Storm Shadow’ βρετανικής κατασκευής», που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία και οι οποίοι είχαν στόχο το ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναχαιτίστηκαν και έξι ρουκέτες HIMARS αμερικανικής κατασκευής και 67 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επεσήμανε λίγο νωρίτερα ότι δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει το ρωσικό έδαφος, διευκρινίζοντας ότι αρμόδιο για το θέμα είναι το υπουργείο Άμυνας.

Βρετανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά από την εποχή των Μπολσεβίκων

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) για να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικές και εάν ισχύουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμα παράδειγμα της απερισκεψίας της Ρωσίας. Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι  αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι βρετανικοί πύραυλοι κρουζ Storm Shadow εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ το πρόβλημα για το Λονδίνο είναι πως τα χτυπήματα στην Κριμαία με βρετανικούς πυραύλους δικαιολογούνται καθώς η Βρετανία θεωρεί τη χερσόνησο ουκρανικό έδαφος, το οποίο έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. Αντίθετα, το Κούρσκ, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση με Storm Shadow, είναι ρωσικό έδαφος. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν βρετανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος ήταν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ του Λευκού Στρατού και των Μπολσεβίκων κατά τον πόλεμο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, από το 1917 έως το 1923.

Οι προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει πως η άδεια στο Κίεβο για χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα εκλαμβανόταν ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Για να κάνει περισσότερο σαφή την προειδοποίησή της προχώρησε και σε αλλαγή του πυρηνικού δόγματός της, το οποίο πλέον προβλέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν κριθεί αναγκαίο, ακόμη και σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση με συμβατικούς πυραύλους από μη πυρηνική δύναμη (Ουκρανία), η οποία θα έχει την υποστήριξη πυρηνικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΗΒ).

Ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει δημόσια: «Δεν μιλάμε απλώς για μια εξουσιοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου να πλήξει ρωσικό έδαφος. Αυτό το κάνει ήδη με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων. Όταν πρόκειται για χρήση δυτικής κατασκευής όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία».

Γιατί είναι μια «εντελώς διαφορετική ιστορία»; Τα εν λόγω χτυπήματα απαιτούν τη χρήση δεδομένων από δορυφόρους τους οποίους η Ουκρανία δεν διαθέτει. Πρόκειται για δορυφόρους είτε της ΕΕ, είτε των ΗΠΑ, δηλαδή νατοϊκούς δορυφόρους. Επιπλέον μόνο δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τέτοια πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άρα δεν πρόκειται για «άδεια», όπως έχει υπογραμμίσει ο Πούτιν, αλλά για «μια ξεκάθαρη απόφαση των χωρών του ΝΑΤΟ να εμπλακούν άμεσα σε μια στρατιωτική σύγκρουση».

«Αυτή η απόφαση», είχε τονίσει, «δεν θα σημαίνει τίποτα άλλο από την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία». «Και αυτό φυσικά αλλάζει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Κοινώς θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Άρα και εμείς θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάσει τις απειλές εναντίον της χώρας μας», τόνισε.

Επίδειξη ισχύος και η κλήση που διέκοψε τη Ζαχάροβα

Παρότι το χτύπημα με διηπειρωτικό πύραυλο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, πηγές από τη Μόσχα είχαν προαναγγέλλει την πιθανότητα για μια επίθεση με έναν τέτοιο όπλο ως αντίποινα. Οι αναφορές έκαναν λόγο για χρήση του πυραύλου RS-26 «Rubezh», ενός πανίσχυρου όπλου, που μπορεί να χτυπήσει στόχο σε εμβέλεια έως και 3.600 μιλίων.

Ποτέ ξανά στα τρία χρόνια του πολέμου η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει τέτοιο πύραυλο, τον οποίο η ουκρανική αεράμυνα δεν έχει την ικανότητα να αναχαιτίσει. Η Ukrainska Pravda, μέσο ενημέρωσης με έδρα το Κίεβο, ανέφερε επικαλούμενη ανώνυμες ουκρανικές πηγές ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν πράγματι ένα RS-26 «Rubezh». Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Μαρία Ζαχάροβα δέχτηκε σε ζωντανή μετάδοση μια κλήση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά την ενημέρωση. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αφού ακούει προσεκτικά αυτό που τις λέει ο συνομιλητής της στην άλλη άκρη της γραμμής, απαντά: «Ναι, ευχαριστώ». Στη συνέχει κλείνει το τηλέφωνο και συνεχίζει τη συνέντευξη Τύπου.

«Μη σχολιάσεις καθόλου τα πλήγματα μας», ακούγεται να λέει ο άγνωστος συνομιλητής της, ο οποίος δεν κάνει αναφορά σε διηπειρωτικό πύραυλο. Ωστόσο αναφέρεται σε χτύπημα στο «Ioujmach» στα ρωσικά. Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής δορυφόρων Pivdenmach, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντνίπρο, στην κεντροανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ήταν η συγκεκριμένη πόλη που βρέθηκε στο στόχαστρο του RS-26 Rubezh. 

Σε κάθε περίπτωση και οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας. Στόχος του Κρεμλίνου είναι να οδηγήσει την Ουκρανία σε ενεργειακή κατάρρευση ενόψει του χειμώνα.

https://www.youtube.com/watch?v=6U44yc8ImPM

«Αφήστε τους να τρέμουν, τα όπλα μας μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε»

Ο Τιμούρ Σιρλάνοφ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα πρέπει «να τρέμει». «Στην παρούσα φάση δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, αλλά οι νεοναζί (σ.σ. όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την ουκρανική ηγεσία) και οι σύμμαχοί τους θα αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες τη ρωσική ισχύ και τα πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας, ενδεχομένως και εντός του Κιέβου». «Αφήστε τους να τρέμουν, να φοβηθούν και να περιμένουν επιθέσεις οπουδήποτε. Ο εχθρός κατανοεί πολύ καλά πως τα όπλα μας μπορούν να φτάσουν σε οποιονδήποτε στόχο σε ολόκληρη την Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο, από θέση ισχύος και ενώ συνεχίζει να σημειώνει εδαφικές νίκες στο ανατολικό μέτωπο, φαίνεται πως έχει τη διάθεση να περιμένει την επίσημη ανάληψη της προεδρία των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις πρωτοβουλίες που έχει δηλώσει πως θα πάρει για τον τερματισμό του πολέμου.   Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την όποια «ρεαλιστική» ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που θα λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα της Ρωσίας και την κατάσταση επί του πεδίου, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την όποια ρεαλιστική, μη πολιτικοποιημένη πρωτοβουλία – φυσικά», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα εξετάσει μόνο μια διευθέτηση «που βασίζεται στο να λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντά μας». «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά: η λέξη-κλειδί είναι να λαμβάνονται υπόψιν τα συμφέροντα της χώρας μας, η σημερινή κατάσταση επί του πεδίου και οι εγγυήσεις συμμόρφωσης με τις σχετικές συμφωνίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη
Σε κίνδυνο η διοργάνωση της Eurovision 2025 στην Ελβετία – Όλα κρίνονται την Κυριακή (24/11)
Chevron Right