Κόσμος

Τι είναι η «ρήτρα διαφυγής» και γιατί αφορά την Ελλάδα – Μητσοτάκης: «Κρίσιμο βήμα για τη συλλογική μας ασφάλεια»

Η Κομισιόν εισηγείται «ρήτρα διαφυγής» για τις αμυντικές δαπάνες τόνισε η επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «ρήτρα διαφυγής», την ενεργοποίηση της οποίας ανακοίνωσε πως θα προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Όπως σημειώνει, το Politico, oι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν υποστηρίξει αυτή την επιλογή, καθώς εκτιμούν πως θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η φον ντερ Λάιεν είχε προηγουμένως εξετάσει αυτή την επιλογή κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης με ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

«Φυσικά, θα το κάνουμε αυτό με ελεγχόμενο και υπό όρους τρόπο», πρόσθεσε.

Το μέτρο θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα – «Κρίσιμο βήμα», λέει ο κ. Μητσοτάκη

Ικανοποιημένος από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, προκειμένου να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Χαιρετίζουμε την πρόταση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν για την ενεργοποίηση της ρήτρας απαλλαγής, επιτρέποντας στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες. Ένα κρίσιμο βήμα για τη συλλογική μας ασφάλεια», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Μαλλιά - κουβάρια» Κανέλλη με Κωνσταντοπούλου: «Η Ζωή μεσολάβησε για να βγει ο Κασιδιάρης από τη φυλακή και να μιλήσει στη Βουλή»
Κέρκυρα: Απολογήθηκε ο 56χρονος που σκότωσε τον αδελφό του - «Ήταν ατύχημα»
Chevron Right