Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία έπειτα από επίθεση με drones το Σάββατο, την οποία η Μόσχα αποδίδει στο Κίεβο, σε κτίρια στο Καζάν, πόλη στην κεντρική Ρωσία.
«Όποιος προσπαθεί να καταστρέψει κάτι στη χώρα μας, όποιο κι αν είναι το εύρος, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη πιο σημαντικές καταστροφές στη χώρα του και θα μετανιώσει γι΄αυτό που προσπάθησε να κάνει στη χώρα μα»”, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής ο Πούτιν, σχολιάζοντας το πλήγμα στο Καζάν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το πλήγμα έθεσε στο στόχαστρο κτίρια κατοικιών χωρίς να προκαλέσει θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η Ουκρανία δεν σχολίασε την επίθεση, ούτε τις ρωσικές κατηγορίες.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε πολλές φορές να πλήξει το κέντρο του Κιέβου με τον νέο και ισχυρό πύραυλό του «Orechnik», που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.
Τα συνεχή αεροπορικά πλήγματα του ρωσικού στρατού έχουν «γονατίσει» το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει τακτικές διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στον χειμώνα.
Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός προωθείται γρήγορα, κυρίως στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, του κύριου σημείου των μαχών. Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τα χωριά Λοζόβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και Σοντσίφκα, κοντά στη βιομηχανική πόλη Κουράχοβε στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Σοντσίφκα είναι κοντά στο Κουράχοβε, το οποίο έχει σχεδόν περικυκλωθεί από τον ρωσικό στρατό και αποτελεί έναν από τους κρίσιμους τομείς των μαχών.
Η Ρωσία προχωρά πολύ περισσότερο την προώθησή της στην ανατολική Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας να κερδίσει όσο γίνεται έδαφος πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.
Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης έχει υποσχεθεί να θέσει γρήγορα τέλος στον πόλεμο χωρίς να εξηγεί ποτέ πώς σκέπτεται να το κάνει, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην Ουκρανία που, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο στρατιωτικό πεδίο, φοβάται ότι θα αναγκαστεί να δεχθεί μια δυσμενή συμφωνία.
Τα ρωσικά στρατεύματα δηλώνουν πως έχουν καταλάβει περισσότερους από 190 ουκρανικούς οικισμούς φέτος. Απέναντί τους το Κίεβο προσπαθεί να αντισταθεί παρά την έλλειψη ανδρών και πυρομαχικών.