Επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν κείμενο, γραμμένο στην αρχαία ελληνική που χρονολογείται από την περίοδο ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, 1900 χρόνια μετά.
Πρόκειται για κείμενο που είναι γραμμένο σε πάπυρο και βρέθηκε στην έρημο της Ιουδαίας.
Το εν λόγω έγγραφο αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό κείμενο καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για την πληρέστερη νομική υπόθεση της περιόδου, μετά τη δίκη του Ιησού.
Το κείμενο αποτελείται από 133 γραμμές και αφορά μια δικαστική υπόθεση περί «σύνθετης φορολογικής απάτης» που διαπράχθηκε από δύο Εβραίους κατά το πρώτο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ο πάπυρος ανακαλύφθηκε το 2014, όμως η «περίπλοκη αποκρυπτογράφηση» του κειμένου χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία.
Σε αυτά που αναφέρονται περιγράφεται ένας από τους κατηγορούμενους, ο οποίος «μπορεί να εξαγοραστεί φθηνά» και έχει ιστορικό «βίας, στάσεων και ληστειών».
Ο συνεργός του φέρεται να είχε «παράγει πλαστά νομίσματα».
Η υπόθεση που περιγράφεται στον πάπυρο
Η υπόθεση περιγράφει τη δικαστική υπόθεση σε βάρος δύο κατηγορουμένων, του Γεδαλία και του Σαούλ, οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστογράφηση εγγράφων σχετικά με την πώληση και την απελευθέρωση δούλων.
Σημειώνεται, στο έγγραφο, πως η πώληση αυτή δεν ήταν μόνο εικονική, χωρίς τη μεταβίβαση χρημάτων, αλλά και δεν είχε δηλωθεί σωστά.
«Αυτός ο πάπυρος καταγράφει μια ρωμαϊκή ποινική δίκη Εβραίων με φερόμενο ιστορικό στάσεων και ληστειών», είπε η δρ Ντόλγκανοφ, συμπληρώνοντας πως ο Σαούλ οργάνωσε μια εικονική πώληση δούλων σε έναν συνεργό του και αργότερα απελευθέρωσε έναν από αυτούς, χωρίς να καταβάλει τους αντίστοιχους ρωμαϊκούς φόρους.
«Η πλαστογράφηση εγγράφων και η φοροδιαφυγή θεωρούνταν σοβαρά εγκλήματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με ποινές καταναγκαστικής εργασίας ή ακόμη και εκτέλεσης», εξήγησε στη συνέχεια.
Οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν βαθιά γνώση της ρωμαϊκής νομοθεσίας και διοίκησης, την οποία εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους.
Η υπόθεση καταγράφεται στον πάπυρο από την πλευρά των Ρωμαίων κατηγόρων, οι οποίοι προετοίμαζαν τη δίκη και ανέλυαν τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων του παρελθόντος των κατηγορουμένων.
Αν και στο κέντρο του εγγράφου υπήρχε μία μεγάλη τρύπα, οι ειδικοί κατάφεραν να κατανοήσουν αρκετό καπό το περιεχόμενο του κειμένου ώστε να ανασυνθέσουν με λεπτομέρεια τα γεγονότα.
«Το έγγραφο είναι πολύ κατεστραμμένο στο τέλος», δήλωσε η ιστορικός δρ Άννα Ντόλγκανοφ από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στην βρετανική Daily mail.
«Ωστόσο, έχουμε σαφή εικόνα της ποινικής υπόθεσης από την πλευρά της κατηγορίας και η φοροδιαφυγή είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η φορολογία στην ανθρώπινη ιστορία», τόνισε.