Κόσμος
Σολτς στη «Σύνοδο των 11» στο Παρίσι: Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία

Έκτακτη σύσκεψη Ευρωπαίων ηγετών συγκάλεσε στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ψυχρολουσία στη Διάσκεψη του Μονάχου από τη στάση των ΗΠΑ για την ΕΕ και την Ουκρανία.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής άτυπης ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς στη Σύνοδο προσκλήθηκαν μόνο οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μεταξύ άλλων φαίνεται να αφήνει την ΕΕ εκτός διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και να συζητήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεδομένης της πρόθεσης των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν την έναρξη της Συνόδου για να τον ενημερώσει σχετικά.
Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν στη Σύνοδο στο Παρίσι, όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.gr.
LIVE
Στάρμερ: Χρειάζεται «ειρήνη μέσω ισχύος» για την Ουκρανία
Πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξη για την Ουκρανία τόνισε ο Κιρ Στάρμερ μετά την άτυπη σύσκεψη στο Ελιζέ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα είναι να «διατηρηθεί η αρχή της ειρήνης μέσω της ισχύος, διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση».
«Η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών δεν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία» ξεκαθάρισε. «Πρέπει να την ενισχύσουμε», υπογράμμισε ο Στάρμερ, προσθέτοντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε μια «διαρκή, διαρκή και δίκαιη συμφωνία που διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας».
Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία πρέπει να έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, είπε ο Στάρμερ, καθώς είναι «ο μόνος τρόπος» να αποτραπεί αποτελεσματικά η Ρωσία από μελλοντικές επιθέσεις».
Ο Στάρμερ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να δεσμεύσει βρετανικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος μαζί με άλλους εταίρους.
«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα εποχή στην οποία βρισκόμαστε, να μην κολλάμε απελπιστικά στο παρελθόν… Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας».
Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά είναι υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη, προειδοποίησε.
«Μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που προστατεύει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Τουσκ από το Παρίσι: Καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη
Δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την άτυπη σύνοδο στο Παρίσι, την οποία συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Κατανοούμε ότι οι διατλαντικές σχέσεις υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είναι σε νέο στάδιο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατανοούν ότι ήρθε η στιγμή για μεγαλύτερες αμυντικές δυνατότητες και δαπάνες», σημείωσε ο Τουσκ και πρόσθεσε:
«Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση για την Ουκρανία συμφώνησαν ότι αυτό που χρειάζεται είναι στενή συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρεμφερείς απόψεις με την Πολωνία σε σημαντικά ζητήματα».
Ο Τουσκ υπογράμμισε επίσης τη σημασία της χαλάρωσης των κανόνων για τις δαπάνες, ώστε οι αμυντικές δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ να εξαιρούνται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Άμεση αλλαγή στη νοοτροπία και στην αμυντική ετοιμότητα της Ε.Ε.»
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει μια άμεση αλλαγή τόσο στη νοοτροπία όσο και στην αμυντική ετοιμότητα από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις – αλλά, ακόμη και αυτό μπορεί να είναι πολύ αργά πλέον.
Όπως σημειώνει το BBC, η υπερβολική ώθηση προς τα πίσω, κινδυνεύει να μετατρέψει τις ρωγμές στη διατλαντική συμμαχία σε ευρύτερη ρήξη.
Και η μόχλευση της Ευρώπης είναι περιορισμένη, με σχετικά περιορισμένη στρατιωτική ικανότητα, μετά από δεκαετίες στήριξης υπό την ομπρέλα ασφαλείας της Αμερικής.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν, δηλώνει ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει “καμία διαίρεση” μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης σχετικά με την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι υπό συζήτηση και έχει προτείνει «συμπληρωματικό δημοσιονομικό περιθώριο».
Σολτς: Η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί
Η συνάντηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι φαίνεται τώρα να έχει τελειώσει και τώρα ακούμε από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ξεκινά λέγοντας ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία υπαγόρευση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Δήλωσε ότι εάν τα ευρωπαϊκά κράτη ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ο Σολτς συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει σε στρατιωτικές δαπάνες και ότι πρέπει να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ορίσει επικεφαλής διαπραγματευτή για τις συνομιλίες της Σαουδικής Αραβίας
Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ορίσει τον επικεφαλής διαπραγματευτή τους για τις συνομιλίες της Τρίτης με τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία, λέει ο Yuriy Ushakov, ηγετική φυσιογνωμία της ρωσικής ομάδας που κατευθύνεται προς το Ριάντ, όπως μετέδωσε το BBC.
Ο Ουσάκοφ, ο οποίος είναι βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Channel One ότι η διάθεση της ρωσικής ομάδας είναι «business like» – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – ενόψει της συνάντησης στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.
Σημείωσε δε, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών ότι θα συζητήσουν πώς να «αποκαταστήσουν την κανονικότητα στις σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, πώς θα «ξεκινήσουν πιθανές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία» και «τις προοπτικές επαφών στο υψηλότερο επίπεδο».
Ο Στάρμερ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον - Θα συναντήσει τον Τραμπ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί “την ερχόμενη εβδομάδα” στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς περιμένει να παίξει έναν ρόλο στις επαφές μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων για την Ουκρανία.
“Ο πρωθυπουργός χαίρεται που θα συναντήσει σύντομα τον πρόεδρο Τραμπ για να συζητήσουν πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε την ειδική σχέση μας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ασφάλειας”, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Εργατικών.
Η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει προσώρας ανακοινωθεί.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως η εθνική ασφάλεια της χώρας του αντιμετωπίζει μια πρόκληση γενεών και πως είναι κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα.
Ο Στάρμερ μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν την απάντησή τους στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
“Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση γενεών αναφορικά με την εθνική ασφάλεια”, δήλωσε ο Στάρμερ στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το Παρίσι.
“Πιστεύω πως υπάρχει ένα μεγαλύτερο κομμάτι εδώ επίσης, το οποίο είναι πως δεν πρόκειται απλώς για την πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη γραμμή της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την εθνική μας ασφάλεια και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα”.
Ο Στάρμερ έχει πει πως είναι έτοιμος να στείλει βρετανικά ειρηνευτικά στρατεύματα επί του πεδίου στην Ουκρανία αν επιτευχθεί συμφωνία για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.
Όμως εκπρόσωπός του δήλωσε πως η Βρετανία μπορεί να στείλει στρατιώτες μόνο αν οι ΗΠΑ παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας.
Το είδος της αμερικανικής υποστήριξης θα συζητηθεί όταν ο Στάρμερ και ο Τραμπ συναντηθούν στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ο εκπρόσωπος.
“Η υποστήριξη των ΗΠΑ θα παραμείνει κρίσιμης σημασίας και μια εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για διαρκή ειρήνη”, είπε.
Ο Στάρμερ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα επειδή η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία επηρεάζει ολόκληρη την ήπειρο, όχι μόνο την Ουκρανία.
“Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα σε ό,τι αφορά τη συλλογική μας απάντηση στην Ευρώπη. Και με αυτό, εννοώ ικανότητα, με αυτό εννοώ να παίξουμε πλήρως τον ρόλο μας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία.
“Θέλω το ΗΒ και όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να ανεβάσουν ταχύτητα, και το ΗΒ να παίξει ηγετικό ρόλο σε αυτό”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Κιθ Κέλογκ: Δεν επιβάλουμε τίποτα στον Ζελένσκι, η τελική απόφαση θα είναι του ίδιου και του ουκρανικού λαού
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πως κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κρεμλίνο: «Θετικές οι συνομιλίες, αλλά πρόωρη οποιαδήποτε πρόγνωση»
Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο υπογράμμισε πως είναι «λίγο πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε πρόγνωση». «Ας περιμένουμε μέχρι την Τρίτη και να δούμε πώς θα είναι η έναρξη του διαλόγου», είπε.
Οι συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλς και τον ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
Στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο στενός σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές στο CNN στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχει και ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας.
«Καμιά απόφαση μέχρι τις γερμανικές εκλογές»
Η άτυπη σύνοδος κορυφής που συγκάλεσε ο Μακρόν στοχεύει στην εξεύρεση κάποιας συναίνεσης μεταξύ των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, ωστόσο σύμφωνα με πηγές δεν αναμένεται καμία απόφαση πριν από τις γερμανικές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις από τους αποκλεισμένους της Συνόδου στο Παρίσι - «Στέλνεται λάθος μήνυμα»
Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση να αποκλειστεί η πλειοψηφία των κρατών μελών από την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι. Όπως επισημαίνουν, ακόμη και όσοι στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας, η ενέργεια του Εμανουέλ Μακρόν ενέχει τον κίνδυνο να σταλεί λάθος μήνυμα την ώρα που η ενότητα του μπλοκ είναι επιτακτική ανάγκη.
Αίτημα Κιέβου σε ΕΕ: Ορίστε γρήγορα έναν εκπρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις
Η Ουκρανία θέλει η Ευρώπη να ορίσει γρήγορα έναν εκπρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα πρέπει να είναι μια απόφαση που θα ληφθεί άμεσα», είπε στο Bloomberg ο Ιχόρ Ζόβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι. «Ελπίζω αυτό να συμβεί αμέσως μετά τη συνάντηση στο Παρίσι. Πρέπει να δράσουμε, όχι να σκεφτόμαστε».
Ο συνεργάτης του Ζελένσκι παρότι αρνήθηκε να προτείνει κάποιο όνομα, τόνισε πως θα πρέπει αυτό να είναι σε ηγετικό επίπεδο και να είναι ομόλογος των Ζελένσκι, Τραμπ και Πούτιν, δηλαδή κάποιος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, ανάλογα με το ανώτατο αξίωμα κάθε χώρας.
Αρκετοί αξιωματούχοι τόνισαν στο Bloomberg ότι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να φέρει κάτι χειροπιαστό στο τραπέζι, αλλά και να αποφασίσει ποιος θα μιλά για αυτό.
Το ερωτηματολόγιο Τραμπ στους Ευρωπαίους - «Τι θα κάνετε εάν η Ρωσία επιτεθεί στα ειρηνευτικά στρατεύματα;»
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα ευρωπαϊκά κράτη να διευκρινίσουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι πρόθυμες να παράσχουν στην Ουκρανία για να εξασφαλίσουν μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν εάν τυχόν στρατεύματα που αναπτυχθούν δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία.
Στο «ερωτηματολόγιο» του Τραμπ ζητούνται επίσης απαντήσεις σχετικά με το μέγεθος της υποστήριξης που θα ήθελαν για να αναπτύξουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία και τι μπορούν να προσφέρουν σε αυτή τη φάση για τη διαπραγμάτευση.
Το σύνολο των ζητημάτων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κιθ Κέλογκ, ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, με ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Κιθ Κέλογκ επιθυμεί να έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις των ευρωπαίων πριν παρουσιάσει όλες τις δυνατές επιλογές στον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
ΗΠΑ: Στόχος των συνομιλιών με τη Μόσχα είναι να ξεκαθαριστεί εάν η ειρήνη είναι εφικτή και υπό ποιους όρους
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων που είναι προγραμματισμένες για αύριο Τρίτη στη Σαουδική Αραβία είναι για να καθορίσουν τι είναι δυνατόν να γίνει για να τερματισθεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους.
Η Μπρους δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ριάντ ότι η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέμα εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στηβ Ουίτκοφ, είναι ένα βήμα για να καθορίσουμε εάν οι Ρώσοι βλέπουν σοβαρά τις συνομιλίες με στόχο την ειρήνη.
«Πρόκειται για μια συνέχεια της αρχικής συζήτησης μεταξύ του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ σχετικά με το αν ίσως αυτό το πρώτο βήμα είναι εφικτό, ποια είναι τα συμφέροντα, αν αυτό είναι διαχειρίσιμο», δήλωσε η Μπρους.
Με καθυστέρηση έφτασε η Μελόνι - Δεν την υποδέχτηκε ο Μακρόν
Η Τζορτζια Μελόνι έφτασε με καθυστέρηση στη Σύνοδο με αποτέλεσμα να μην υποδεχτεί ο Εμανουέλ Μακρόν.
Σημειώνεται πως η πρωθυπουργός της Ιταλίας, παρά τη συμμετοχή της στην άτυπη σύνοδο, εξέφρασε την αντίθεσή της για την πρωτοβουλία, η οποία όπως σημείωσε δίνει την αίσθηση πως δεν υπάρχει μια ενιαία ηγεσία στην ΕΕ, αλλά επιμέρους κέντρα λήψης αποφάσεων.
Και αυτό, όπως είπε, δικαιολογεί και τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την Κομισιόν.
Έκλεισαν οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου
Οι ηγέτες έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο ώρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Με καθυστέρηση η άφιξη της Μελόνι
Το σύνολο των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό με κάποια μικρή καθυστέρηση θα φτάσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μακρόν υποδέχεται τους ηγέτες για τη «Σύνοδο των 11»
Οι ηγέτες έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι για τη έκακτη «Σύνοδο των 11». Εικόνες από την υποδοχή τους από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Η ασφάλεια της Ευρώπης σε σημείο καμπής
«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής», τονίζει με μήνυμά της στο «Χ», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα συμμετέχουν στην άτυπη σύνοδο στο Παρίσι.
«Μόλις έφτασα στο Παρίσι για κρίσιμες συνομιλίες. Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα», τονίζει η φον ντερ Λάιεν.
Just arrived in Paris for crucial talks.
Europe’s security is at a turning point.
Yes, it is about Ukraine—but it is also about us.
We need an urgency mindset.
We need a surge in defense.
And we need both of them now.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 17, 2025
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα επισημαίνει ότι στη σημερινή σύνοδο στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης».
«Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί με την εμπλοκή όλων των εταίρων που δεσμεύονται για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», τονίζει, με ανάρτησή του στο «Χ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σλοβακία: Η ΕΕ δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με στρατεύματα στην Ουκρανία
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καμία εντολή για συνομιλίες στο Παρίσι σήμερα σχετικά με τον ρόλο της Ευρώπης σε όποια εκεχειρία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν την ΕΕ και η συμμετοχή της πλήττει την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της κυβέρνησής του ότι το θέμα των στρατευμάτων στην Ουκρανία αφορά μόνο τα Ηνωμένα Έθνη ή διμερείς συμφωνίες και «είναι ένα θέμα με το οποίο η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση και δεν πρέπει να σχολιάζει».
Γερμανία και Ισπανία: «Πρόωρες» οι συζητήσεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Μετά το «όχι» της Πολωνίας στο σενάριο για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, και η Γερμανία έκρινε πως αυτές είναι οι συζητήσεις είναι «πρόωρες». «Έχουμε πει κατ΄επανάληψη ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να δούμε αν και πώς η ειρήνη, όπως ελπίζουμε, θα εγκατασταθεί στην Ουκρανία», τόνισε η Κρίστιαν Χόφμαν, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
«Στη συνέχεια, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τους όρους και τον τρόπο που μπορεί αυτό να οργανωθεί», πρόσθεσε, όμως η Γερμανία εκτιμά πως οι συζητήσεις «σε αυτό το στάδιο είναι ακόμη πρόωρες».
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος επίσης τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη.
Επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Ζελένσκι: Καμιά συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας εάν δεν εμπλακεί σε αυτές.
Ο Ζελένσκι βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από όπου είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν ενημερώθηκε για τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ και ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει αποφάσεις για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία.
Σικόρσκι: Η Ευρώπη μπορεί να «δελεάσει» τον Τραμπ με το Νόμπελ Ειρήνης
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι υπέβαλε μία αμφιλεγόμενη πρόταση που ήδη προκαλεί πολλά σχόλια. Όπως είπε οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να «δελεάσουν» τον Τραμπ με το «νόμπελ ειρήνης» ώστε να προχωρήσει σε μια συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες τους και προσφέροντας τις κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στην επιθυμία που έχει εκφράσει ο Ντόναλντ Τραμπ για το νόμπελ ειρήνης, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε: «Μπορούμε να του πούμε ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, ελέγχουμε το Νόμπελ Ειρήνης. Αν θέλει να το κερδίσει, η ειρήνη πρέπει να είναι δίκαιη».
«Όχι» της Πολωνίας στην αποστολή στρατευμάτων
Η Πολωνία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ , ενόψει της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
Ο Τουσκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ανέφερε πως η πολωνική υποστήριξη θα συνεχίσει με υλικοτεχνική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά όχι να αναπτύξει πολωνικά στρατεύματα εντός της Ουκρανίας.
Παράλληλα ο Τουσκ προέτρεψε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν «μαζικά» τις δαπάνες για την άμυνα, σημειώνοντας ότι το 4,7% του ΑΕΠ της Πολωνίας, πολύ πάνω από τον στόχο του ΝΑΤΟ, είναι «εξαίρεση, όχι κανόνας» και «αυτό πρέπει να αλλάξει».
Η δήλωσή του αυτή σηματοδοτεί και την υποστήριξή του στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν έχει νόημα να νιώθουμε προσβεβλημένοι ή εκνευρισμένοι» με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να επενδύσουμε πολύ πιο σοβαρά στη δική μας ασφάλεια».
Προειδοποίησε επίσης για την προσπάθεια οικοδόμησης ευρωπαϊκών αμυντικών δομών εκτός του ΝΑΤΟ, παρά τα «όσα λένε κάποιοι, μερικές φορές σε ακραίο τόνο». «Δεν υπάρχει λόγος για τους συμμάχους, ακόμη κι αν διαφωνούν [σε ορισμένα θέματα], να μην καταλήξουν σε συμφωνία για τα πιο σημαντικά θέματα», τόνισε.
Λαβρόφ: Λογικά εκτός συζητήσεων η ΕΕ αφού θέλει συνέχιση του πολέμου
Μετά και την ανακοίνωση της επίσημης έναρξης των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε τον αποκλεισμό της ΕΕ από τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν έχει θέσει σε αυτές καθώς επιθυμεί να συνεχιστεί ο πόλεμος. «Αν (οι Ευρωπαίοι) καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την πρόθεση να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε γιατί να τους καλέσουμε;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ, μία ημέρα πριν τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν «να αφήσουν πίσω τους τις μη κανονικές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. «Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να αφήσουν πίσω τους τις εντελώς μη κανονικές σχέσεις. Οι πρόεδροι αποφάσισαν ότι ο διάλογος πρέπει να επαναληφθεί» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός.
Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει η «σκέψη» η Μόσχα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες. «Τι είδους εδαφικές παραχωρήσεις θέλετε; Να εγκαταλείψουμε τους ρωσόφωνους ή τις σπάνιες γαίες;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στις επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία προβλέπει την παραχώρηση των κατειλημμένων εδαφών στη Ρωσία και την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για δύο βασικά στοιχεία που απηχούν τις ρωσικές προτεραιότητες και αποτελούν βάση συμφωνίας για τη Μόσχα.
Ο Στάρμερ είναι έτοιμος να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, εξέφρασε την ετοιμότητά του να στείλει Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, εφόσον επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Αναγνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να θέσει τις βρετανικές δυνάμεις σε κίνδυνο, τόνισε ότι μια τέτοια δέσμευση είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα δεχθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΗΠΑ - Ρωσίας χωρίς να συμμετάσχει
Ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι απέρριψε τις προγραμματισθείσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν το δικό του μέλλον.
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του ΕΔΩ.
Επίσημα την Τρίτη στο Ριάντ οι πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για Ουκρανία: Εκτός η ΕΕ - Ποιοι συμμετέχουν
Πολιτικό θρίλερ με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν αναφέρεται στις επίσημες επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας, αλλά θα βρεθεί στο Ριάντ.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Η Μελόνι στο Παρίσι αλλά «αδειάζει» Μακρόν – «Έχει δίκιο ο Τραμπ που δεν αναγνωρίζει ως συνομιλητή την Κομισιόν»
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας εκφράζει επιφυλάξεις τόσο για την έκτακτη Σύνοδο όσο και για τους σχεδιασμούς της ΕΕ.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για την «Σύνοδο των ολίγων»
Αρκετές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια ή την απογοήτευσή τους που δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο στο Παρίσι, είτε επειδή διαφωνούν με τις σχεδιαζόμενες ενέργειες (Ουγγαρία, Σλοβακία), είτε επειδή θεωρούν πως αποκλείονται από τόσο κρίσιμες αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα (Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία κ.α.).
The Ocean’s Eleven στο Παρίσι: Τι θα συζητήσουν οι 11 ηγέτες μετά το σοκ του Μονάχου
Ήταν γνωστό εξαρχής πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Όμως μετά και τη Διάσκεψη του Μονάχου έγινε ξεκάθαρο σε όλους πως στον «κόσμο» του νέου Αμερικανού Προέδρου η ΕΕ έχει «δευτερότριτο» ρόλο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ψυχρολουσία στη Διάσκεψη του Μονάχου και την διαφαινόμενη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να παραγκωνίσει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το ουκρανικό, πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση στα Ηλύσια. Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός της Ευρώπης στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά και στο ζήτημα της «συλλογικής ασφάλειας» και στη στάση έναντι της νέας αμερικανικής ηγεσίας.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι – Ουκρανικό και ασφάλεια της Ευρώπης στο τραπέζι
Ο Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσε τη συνάντηση για να αρχίσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προκλήσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η έναρξη της έκακτης συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 17:00. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.