Κόσμος

Το αποικιακό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία: Θέλει το 50% του ορυκτού πλούτου, έλεγχο σε πετρέλαιο και αέριο

Για νέες Βερσαλλίες στην Ουκρανία κάνει λόγο με αποκαλυπτικό της άρθρο η Telegraph.

Η απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για «απόσβεση» 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ τον έλεγχο των ΗΠΑ στα κρίσιμα ορυκτά της χώρας. Καλύπτει τα πάντα, από λιμάνια και υποδομές μέχρι πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τη μεγαλύτερη βάση πόρων της χώρας.

Οι όροι της σύμβασης που πήγε στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από μια εβδομάδα, ισοδυναμούν με τον οικονομικό αποικισμό της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, σε νομικό διηνεκές. Συνεπάγεται ένα βάρος αποζημιώσεων που δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το έγγραφο έχει προκαλέσει αναστάτωση και πανικό στο Κίεβο, γράφει η Telegraph.

Το βρετανικό Μέσο σημειώνει μέσω σχετικού άρθρου ότι έλαβε στην κατοχή του ένα προσχέδιο της προκαταρκτικής σύμβασης, με την ένδειξη «Προνομιακό & Εμπιστευτικό» και με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2025.Σε αυτό αναφέρεται ότι ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, για να διασφαλίσουν ότι «τα εχθρικά μέρη στη σύγκρουση δεν επωφελούνται από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η συμφωνία καλύπτει την «οικονομική αξία που σχετίζεται με τους πόρους της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των «ορυκτών πόρων, των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, λιμένων, άλλων υποδομών (όπως συμφωνήθηκε)», αφήνοντας ασαφές τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει. Η συμφωνία αυτή θα διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης, «χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές σύγκρουσης νόμων».

«Πρώτα πληρώστε μας και μετά ταΐστε τα παιδιά σας»

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ θα λάβουν το 50% των επαναλαμβανόμενων εσόδων της Ουκρανίας από την εξόρυξη πόρων και το 50% της οικονομικής αξίας «όλων των νέων αδειών που εκδίδονται σε τρίτους» για τη μελλοντική δημιουργία εσόδων από τους πόρους.

Θα υπάρχει επίσης «δέσμευση σε τέτοια έσοδα» υπέρ των ΗΠΑ. Αυτή η ρήτρα σημαίνει: «Πρώτα πληρώστε μας και μετά ταΐστε τα παιδιά σας», ανέφερε μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η πηγή επισήμανε ακόμη ότι «για όλες τις μελλοντικές άδειες, οι ΗΠΑ θα έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά εξαγώγιμων ορυκτών». Η Ουάσιγκτον θα έχει κυριαρχική ασυλία και θα αποκτήσει σχεδόν απόλυτο έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας εμπορευμάτων και πόρων της Ουκρανίας.

Το Ταμείο «θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει τη μέθοδο, τα κριτήρια επιλογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις» όλων των μελλοντικών αδειών και έργων. Και ούτω καθεξής, σε αυτό το πνεύμα.

Φαίνεται ότι (η συμφωνία) γράφτηκε από ιδιώτες δικηγόρους, όχι από τα υπουργεία Εξωτερικών ή Εμπορίου των ΗΠΑ.

trump-sxedio-gia-oukrania_67857.jpg

Ο Ζελένσκι βρέθηκε αντιμέτωπος με όρους ηττημένου στον πόλεμο

Ο ίδιος ο πρόεδρος (της Ουκρανίας) Ζελένσκι πρότεινε την ιδέα να δοθεί στις ΗΠΑ άμεσο μερίδιο από τις σπάνιες γαίες και τα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Πύργο Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ελπίζοντας να ανοίξει τον δρόμο για τις συνεχείς παραδόσεις όπλων.

Υπολόγιζε ότι θα οδηγούσε τις αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στο (ουκρανικό) έδαφος, δημιουργώντας ένα πολιτικό πλέγμα που θα απέτρεπε τον Βλαντιμίρ Πούτιν από μια εκ νέου επίθεση.

Ορισμένες πηγές ορυκτού πλούτου βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή (του πολέμου) στην ανατολική Ουκρανία ή σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία. Αυτό εγείρει κινδύνους να πέσουν στρατηγικά αποθέματα τιτανίου, βολφραμίου, ουρανίου, γραφίτη και σπάνιων γαιών στα χέρια της Μόσχας. «Αν μιλάμε για μια συμφωνία, τότε ας κάνουμε μια συμφωνία. Είμαστε μόνο υπέρ αυτής», είχε αναφέρει.

Πιθανότατα (ο Ζελένσκι) δεν περίμενε να βρεθεί αντιμέτωπος με όρους που συνήθως επιβάλλονταν στα επιτιθέμενα κράτη που ηττήθηκαν στον πόλεμο. Είναι χειρότερες από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά την ήττα τους το 1945 (στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Και αυτό διότι και οι δύο αυτές χώρες ήταν καθαροί αποδέκτες κεφαλαίων από τους νικητές συμμάχους.

Οι νέες Βερσαλλίες για την Ουκρανία

Εάν αυτό το προσχέδιο γινόταν αποδεκτό, οι απαιτήσεις του Τραμπ θα ισοδυναμούσαν με μεγαλύτερο μερίδιο του ουκρανικού ΑΕΠ από τις επανορθώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, που αργότερα μειώθηκαν στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1921 και στο Σχέδιο Dawes το 1924.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Fox News ότι η Ουκρανία «ουσιαστικά συμφώνησε» να παραδώσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουν εξαιρετικά πολύτιμη γη από άποψη σπάνιων γαιών, από άποψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την άποψη άλλων πραγμάτων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είχε προειδοποιήσει επίσης ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί στο… πιάτο του στον Πούτιν, εάν (ο Ζελένσκι) απορρίψει τους όρους. «Μπορεί να κάνουν μια συμφωνία. Μπορεί να μην κάνουν συμφωνία. Κάποτε μπορεί να γίνουν Ρωσία, ή μπορεί να μην γίνουν Ρωσία κάποια μέρα. Αλλά, θέλω πίσω αυτά τα χρήματα», σημείωσε.

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανόητο» να δώσουν κι άλλα. Στην πραγματικότητα, τα πέντε πακέτα που συμφωνήθηκαν από το Κογκρέσο, ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 70 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν στις ΗΠΑ για την παραγωγή όπλων. Κάποια από αυτά είναι με τη μορφή ανθρωπιστικών επιχορηγήσεων, αλλά ένα μεγάλο μέρος είναι χρήματα δανεισμού-μίσθωσης που πρέπει να επιστραφούν.

Γιατί τα κυτάσματα της Ουκρανίας δεν είναι… αρκετά

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρείχαμ, πρότεινε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι η απαίτηση του Τραμπ ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα για την ενίσχυση της φθίνουσας λαϊκής υποστήριξης για την ουκρανική υπόθεση. «Μπορεί να πάει στον αμερικανικό λαό και να πει: “Η Ουκρανία δεν είναι βάρος, είναι όφελος”», είχε δηλώσει.

Ο είχε αναφέρει επίσης ότι «εάν υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία για τα ορυκτά, ο Πούτιν θα έχει ξεγελαστεί, γιατί ο Τραμπ θα υπερασπιστεί τη συμφωνία».

Η συζήτηση για τον πλούτο των πόρων της Ουκρανίας έχει γίνει σουρεαλιστική, σύμφωνα με την Telegraph. Ένας αριθμός 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διατυπώνεται για τα συνδυασμένα αποθέματα ορυκτών και υδρογονανθράκων. Τα ποσά είναι εντυπωσιακά.

Η Ουκρανία έχει πιθανώς το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στην Ευρώπη. Αλλά, οι τιμές του λιθίου έχουν καταρρεύσει κατά 88% από τότε που «έσκασε η φούσκα» το 2022. Μεγάλα αποθέματα ανακαλύπτονται σε όλο τον κόσμο. Η καλντέρα ΜακΝτέρμιτ στη Νεβάδα πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα στον πλανήτη με 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους -από μόνο του αρκετό για να φέρει τις ΗΠΑ σε θέση ισχύος σε σχέση με την Κίνα.

Το έργο Thacker Pass θα είναι λειτουργικό έως το επόμενο έτος. Η αξία του λιθίου βρίσκεται στη μεταποίηση και στις βιομηχανίες. Τα μη επεξεργασμένα πετρώματα που βρίσκονται στην Ουκρανία, είναι άχρηστα για τις ΗΠΑ. Είναι μια παρόμοια ιστορία με τις σπάνιες γαίες. Δεν είναι σπάνιες.

Οι εταιρείες εξόρυξης στις ΗΠΑ εγκατέλειψαν την επιχείρηση τη δεκαετία του 1990, επειδή τα περιθώρια κέρδους ήταν τότε πολύ χαμηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Day One: Stoiximan και Super League μαζί στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης άνοιξε καινούργια τραύματα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Chevron Right