Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου».
Η δίωξη τους αφορά τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει από τις 8 Οκτωβρίου του 2023 έως τουλάχιστον τις 20 Μαΐου του 2024 ως υπεύθυνοι του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. «Σκόπιμα και εν γνώσει τους στέρησαν από τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα αγαθά απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και καύσιμα και ηλεκτρισμό», αναφέρεται στη σχετική απόφαση.
Σημειώνεται πως από τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους (πάνω από 70%) άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, και έχει προκληθεί μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση.
Στην ίδια λίστα με Χαμάς και Πούτιν – Τι ισχύει με το ένταλμα σύλληψης
Βάσει της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ είναι πλέον το ίδιο εγκληματίες με την ηγεσία της Χαμάς, η οποία από τη Δύση αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. Επιπλέον ο ισραηλινός πρωθυπουργός τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η έκδοση ενταλμάτων σημαίνει πως οι Νετανιάχου και Γκάλαντ θα μπορούσαν να συλληφθούν σε περίπτωση επίσκεψης τους σε άλλη χώρα, που αποτελεί συμβαλλόμενο μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και πολλές χώρες της Αφρικής.
Η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, σε συνδυασμό με παλαιότερες υποθέσεις που αφορούσαν εντάλματα σύλληψης κατά εν ενεργεία αρχηγών κρατών, υποχρεώνουν όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει το ΔΠΔ να συλλαμβάνουν και να παραδίδουν οποιοδήποτε άτομο που υπόκειται σε ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, το δικαστήριο δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την απόφασή του και η σύλληψη εξαρτάται από τις αρχές κάθε χώρας. Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε πρόσφατα στη Μογγολία, κράτος μέλος του ΔΠΔ, όπου αντί για σύλληψη τον περίμενε τελικά μια θερμή υποδοχή. Οπότε και στην περίπτωση του Νετανιάχου τα πάντα εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις των χωρών. Για παράδειγμα η Ολλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να τηρήσει το ένταλμα.
Εάν μια χώρα δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΔΠΔ, τότε θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει παραπομπή της στη συνέλευση των κρατών μελών του ΔΠΔ και τελικά η παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο χάρτης του ΔΠΔ
Σε κάθε περίπτωση η εντολή θα σταλεί σε όλα τα κράτη μέλη του ΔΠΔ, συνολικά 124. Στον παρακάτω χάρτη, με πράσινο χρώμα εμφανίζονται τα συμβαλλόμενα κράτη, χώρες δηλαδή που θα μπορούσε να συλληφθεί ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ, με πορτοκαλί τα κράτη που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη αλλά δεν την επικύρωσαν τελικά και με γκρι τα κράτη που δεν συμμετείχαν εξαρχής στην ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. (Σημ: Ο χάρτης δεν εμφανίζει ως μέλος την Ουκρανία, η οποία επικύρωσε το Κατασταστικό της Ρώμης τον περασμένο Αύγουστο)
Μπορεί η απόφαση να επηρεάσει και τις πωλήσεις όπλων;
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το γεγονός ότι ο Νετανιάχου είναι επίσημα «καταζητούμενος» βάσει της απόφασης του ΔΠΔ θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει προβλήματα και σε εμπορικές συμφωνίες του Ισραήλ, πρώτα και κύρια στις προμήθειες όπλων.
Εάν ο ηγέτης της κυβέρνησης της χώρας κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τότε αυτό θα σημαίνει πως τα όπλα που στέλνονται στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται για διάπραξη των εν λόγω εγκλημάτων. Οπότε μπορεί πλέον να γίνεται αναφορά κατά των ηγεσιών που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ, αναγκάζοντάς τες ενδεχομένως και σε επανεξέταση των συμφωνιών.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι πλέον και επισήμως καταζητούμενος», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ και πρόσθεσε: «Τα κράτη μέλη του ΔΠΔ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σταματήσουν σε τίποτα έως ότου αυτά τα άτομα προσαχθούν σε δίκη ενώπιον των ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστών του ΔΠΔ».