Κόσμος

Το φλερτ έγινε… έρωτας – Μόσχα: «Συμφωνούμε με όλα όσα είπε ο Τραμπ για τον Ζελένσκι»

Έπαινοι από Κρεμλίνο μετά το καταστροφικό 48ωρο για τον Ζελένσκι. Ετοιμάζεται συνάντηση Πούτιν – Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο 48ωρο «απασφάλισε», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: η Ρωσία είναι «σύμμαχος», ο Ζελένσκι είναι «τελειωμένος» και η ΕΕ, απαξιωμένη, θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ σε εκτίμηση τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (όπως και την πολιτική ηγεσία της ΕΕ) και πέρα από την τυπική επικοινωνιακή διαχείριση δεν το είχε κρύψει ποτέ.. από το 2019. Τον είχε μάλιστα κατηγορήσει για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, υποστηρίζοντας πως συνεργάστηκε με τον Μπάιντεν για να τον οδηγήσουν στην πρώτη του παραπομπή στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της απόπειρας επηρεασμού των εκλογών. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Το 48ωρο της καταστροφής για τον Ζελένσκι

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Ζελένσκι ως τον «μεγαλύτερο πλασιέ» στην ιστορία και τις τελευταίες 48 ώρες προχώρησε στην τελική του επίθεση δείχνοντάς του πως ο χρόνος για το πολιτικό του τέλος μετράει ήδη αντίστροφα. Τον αποκάλεσε «δικτάτορα», καθώς όπως είπε παραμένει στην εξουσία χωρίς να έχει λαϊκή υποστήριξη και αποφεύγει τις εκλογές, παρουσίασε ως καταστροφικό για την Ουκρανία το έργο του και τον ίδιο αποτυχημένο πολιτικό. Του χρέωσε επίσης κατασπατάληση της οικονομικής βοήθειας που του προσέφεραν οι ΗΠΑ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες και για το ξέσπασμα του πολέμου. «Έχει κάνει μια απαίσια δουλειά», τόνισε και του έδειξε την… πόρτα της εξόδου.

Πριν από όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να κάνει το άνοιγμα προς το Κρεμλίνο. Αρχικά προώθησε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου που απηχεί τις ρωσικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το Κίεβο θα πρέπει να παραχωρήσει στη Ρωσία τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από την έναρξη του πολέμου και επιπλέον η Ουκρανία θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ.

Εν συνεχεία είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, «παγώνοντας» την ΕΕ και το Κίεβο. Ακολούθως έστειλε τον αντιπρόεδρό του Τζ. Ντ. Βανς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου να κάνει «μαθήματα δημοκρατίας» στους ευρωπαίους και να τους ενημερώσει πως «υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη» και στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την άμυνα τους και να φροντίζουν μόνοι τους για την ασφάλειά τους, καθώς οι ΗΠΑ έχουν να ασχοληθούν με σημαντικότερα πράγματα.

Τέλος προχώρησε και στη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας σε επίπεδο Υπ. Εξωτερικών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας εκ νέου τον Ζελένσκι και την «πανικόβλητη» ΕΕ, που αναζητά ακόμη «κοινό βηματισμό». Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντέδρασε για τον αποκλεισμό του και τις ενέργειες του Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον προειδοποίησε πως θα ήταν καλύτερα να κινηθεί προχωρήσει γρήγορα σε συμφωνία και εκλογές αλλιώς «δεν πρόκειται να του μείνει χώρα».

«Συμφωνούμε σε όλα με τον Τραμπ»

Το Κρεμλίνο, που εξαρχής επιδιώκει την απομάκρυνση του Ζελένσκι από την προεδρία, δεν χρειάστηκε να κάνει ή να πει κάτι περισσότερο. Απλώς εξέφρασε την «απόλυτη συμφωνία» του με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη εγκαθίδρυσης της ειρήνης το συντομότερο δυνατό και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έχουμε ήδη αναφέρει ότι αυτή η θέση είναι καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης κυβέρνηση και σε αυτό συμφωνούμε απολύτως με την αμερικανική κυβέρνηση», είπε.

Συνεχίζοντας κατηγόησε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως «ουδέποτε μίλησε για μια ειρηνευτική διαδικασία, αλλά μιλούσε μόνο για πόλεμο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ακόμη πως οποιοδήποτε σχέδιο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ακόμη και ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής αποστολής, θα ήταν απαράδεκτο για τη Ρωσία. 

Όπως τόνισε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα το θεωρούσε «άμεση απειλή» για την κυριαρχία της Ρωσίας, ακόμη κι αν τα νατοϊκά στρατεύματα λειτουργούσαν εκεί υπό διαφορετική σημαία. Επίσης επαίνεσε τον Τραμπ επειδή «δημόσια και δυνατά» κατηγόρησε τη σύγκρουση τις κινήσεις για την ένταξη του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «είναι ο πρώτος… και ο μοναδικός δυτικός ηγέτης» που το κάνει.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται πλέον σε τροχιά βελτίωσης και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησα να επαναλάβουν τον διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο.  «Αποφασίστηκε η επανέναρξη του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για όλες τις παραμέτρους», τόνισε, σχετικά συνομιλίες των δύο πλευρών στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Επίσης αποκάλυψε πως μια πιθανή νέα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν στην ημερήσια διάταξη ως μέρος της συμφωνίας Μόσχας και Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ετοιμάζεται και συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Εν τω μεταξύ οι δύο πλευρές προετοιμάζουν και μια συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι θα ήταν ευτυχής να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και αισθάνεται υπάρχει μια αμοιβαιότητα σε αυτή τη διάθεση. Ωστόσο όπως τόνισε η συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά για μια σειρά σημαντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης του πολέμου στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι και εκείνος θα το ήθελε και αυτό φάνηκε από τη φύση της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, αλλά είμαστε σε τέτοια θέση που δεν αρκεί να συναντηθούμε για να πιούμε απλώς τσάι και καφέ, πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε για το μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες μας προετοιμάζουν θέματα που είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ουκρανικού κομματιού, προκειμένου να καταλήξουμε σε λύσεις που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Επίσης ο Πούτιν δήλωσε πως ο Τραμπ του είπε ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για «υστερικές αντιδράσεις». «Δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Είμαστε έτοιμοι, το έχω πει ήδη εκατό φορές – αν θέλουν, παρακαλώ, αφήστε αυτές τις διαπραγματεύσεις να γίνουν. Και θα είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις», είπε. «Κανείς δεν αποκλείει την Ουκρανία», σημείωσε από θέση ισχύος, ωστόσο το Κίεβο – αλλά και η ΕΕ – διαισθάνονται πως η προωθούμενη «συμφωνία» γράφεται ήδη στη Μόσχα και το τελικό κείμενο απλώς θα κατατεθεί προς υπογραφή στην ουκρανική ηγεσία, όποια κι αν είναι αυτή.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μαζικές απολύσεις παγκοσμίως στο TikTok - «Φύλλο και φτερό» το τμήμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης
Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση βουλιάζει τη συζήτηση στη χυδαιότητα, την πόλωση και την τοξικότητα
Chevron Right