Οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα.
Την είδηση μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ αρνούνται να συνυπογράψουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και απαιτεί και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, σε μια έντονη μετατόπιση του ισχυρότερου δυτικού συμμάχου της Ουκρανίας.
Το σχέδιο ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και επιβεβαιώνει τη δέσμευση «στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν με συνέπεια τέτοια ψηφίσματα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε μια από τις πηγές στο διεθνές πρακτορείο.
Εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Η σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ θεωρείται σημαντικός πυρήνας της παγκόσμιας υποστήριξης για την Ουκρανία ενόψει και της διαφαινόμενης στροφής της κυβέρνησης Τραμπ σε θέσεις υπέρ της Ρωσίας.
Η στήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά ίσως πλέον χωρίς ευρεία υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση.
Δεύτερη διπλωματική πηγή που ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Reuters: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα το υπογράψουν». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αναζητηθεί υποστήριξη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Νότου, πρόσθεσε η πηγή.
Η ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη έρχεται εν μέσω ενός διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία και η ομάδα του οποίου έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
Η διένεξη αποτελεί μείζονα πολιτική κρίση για την Ουκρανία, η οποία χρησιμοποίησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν υπό την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας και επωφελήθηκε επίσης από τη διπλωματική υποστήριξη.
Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο είδε το Reuters, «καλεί σε αποκλιμάκωση, έγκαιρη παύση των εχθροπραξιών και ειρηνική επίλυση του πολέμου κατά της Ουκρανίας … σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
Επίσης, «υπενθυμίζει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των σχετικών αποφάσεών του που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, ιδίως την απαίτησή του να αποσύρει η Ρωσική Ομοσπονδία αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».