Γεωπολιτικό σκάκι βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ουκρανία και το τέλος του πολέμου με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να «αγκαλιάζει» πολλές θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύρραξης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ ενώ έσπειρε το σπόρο της διχόνοιας και στους G7 διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με την Ευρώπη διχασμένη για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία ο Εμανουέλ Μακρόν ταξιδεύει για τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και θα προσπαθήσει να τον πείσει ότι τα συμφέροντά του εναρμονίζονται με εκείνα των Ευρωπαίων συμμάχων του.
«Τα στρατηγικά συμφέροντά του είναι τα ίδια με τα δικά μας», τόνισε.
Ο Μακρόν σκοπεύει επίσης να πει στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να δείχνει «αδυναμία» απέναντι στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο θα καθιστούσε δυσκολότερο να αντιμετωπίσει την Κίνα και το Ιράν. «Θα του πω: Δεν μπορεί να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είσαι εσύ αυτός, δεν είναι αυτό το συμφέρον σου. Πώς θα είσαι στη συνέχεια αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, εάν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;» ανέφερε.
«Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάποιος που τον σέβομαι και με σέβεται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «δημιουργεί αβεβαιότητα επειδή θέλει να επιτύχει συμφωνίες». Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ανησυχητική, ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργεί αβεβαιότητα και για τον Πούτιν και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.
Νέα μέτωπα ανοίγει ο Τραμπ
Οι ΗΠΑ διατυπώνουν την αντίθεσή τους στην αναφορά της Ρωσίας ως «επιτιθέμενης» στην επικείμενη δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Με αυτό τον τρόπο ο Ντόναλντ Τραμπ διαταράσσει την ενότητα της ομάδας των ισχυρότερων οικονομιών (G7), σύμφωνα με πέντε δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το ζήτημα και οι οποίοι μίλησαν στους Financial Times.
Η διαφωνία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για τον πόλεμο, έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και έχει προτείνει την επανένταξη της Ρωσίας στην G7.
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη φράση «ρωσική επιθετικότητα» και παρόμοιες διατυπώσεις που χρησιμοποιούνταν από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά βάση οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εκδίδουν κοινή δήλωση στήριξης προς την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από τρία χρόνια.
«Το να γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα» δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη διατύπωση, αλλά συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε.
Στη δήλωση των ηγετών της G7 που έγινε το 2024, η «ρωσική επιθετικότητα» αναφερόταν πέντε φορές. «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο επιθετικότητας και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας» ανέφερε η δήλωση του 2024.
Η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει ψήφισμα του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα.
Την είδηση μετέδωσε την Πέμπτη 20/2 το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ αρνούνται να συνυπογράψουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη συμπλήρωση τριών ετών από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και απαιτεί και πάλι από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, σε μια έντονη μετατόπιση του ισχυρότερου δυτικού συμμάχου της Ουκρανίας.
Το σχέδιο ψηφίσματος για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και επιβεβαιώνει τη δέσμευση «στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν με συνέπεια τέτοια ψηφίσματα για την υποστήριξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε μια από τις πηγές στο διεθνές πρακτορείο.
Εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Η σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ θεωρείται σημαντικός πυρήνας της παγκόσμιας υποστήριξης για την Ουκρανία ενόψει και της διαφαινόμενης στροφής της κυβέρνησης Τραμπ σε θέσεις υπέρ της Ρωσίας.
Η στήριξη στην Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά ίσως πλέον χωρίς ευρεία υποστήριξη στη Γενική Συνέλευση.
Δεύτερη διπλωματική πηγή που ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Reuters: «Προς το παρόν, η κατάσταση είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα το υπογράψουν». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να αναζητηθεί υποστήριξη από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Νότου, πρόσθεσε η πηγή.
Η σκυτάλη των επιθέσεων στον Μασκ
Με νέα του ανάρτηση στo Χ (πρώην Twitter) ο Έλον Μασκ επιτίθεται εκ νέου στον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναφέροντας τον μεταξύ άλλων «αηδιαστική, μαζική μηχανή που τρέφεται από τα νεκρά σώματα των Ουκρανών στρατιωτών».
Ειδικότερα, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας και κυβερνητικός σύμβουλος προκάλεσε τον Ζελένσκι να «κάνει εκλογές» και να διαψεύσει με αυτόν τον τρόπο τον ισχυρισμό ότι «τον περιφρονεί ο λαός της Ουκρανίας».
Η ανάρτηση του Έλον Μασκ:
«Θα πρέπει να είναι απολύτως προφανές ότι μια ελεγχόμενη από τον Ζελένσκι δημοσκόπηση σχετικά με την αποδοχή του ΔΙΚΟΥ του δεν είναι αξιόπιστη!!!
Αν ο Ζελένσκι ήταν πραγματικά αγαπητός από τον λαό της Ουκρανίας, θα έκανε εκλογές. Ξέρει ότι θα έχανε με συντριβή, παρά το γεγονός ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο ΟΛΩΝ των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, οπότε ακύρωσε τις εκλογές.
Στην πραγματικότητα, τον περιφρονεί ο λαός της Ουκρανίας, γι’ αυτό και αρνήθηκε να διεξάγει εκλογές. Προκαλώ τον Ζελένσκι να διεξάγει εκλογές και να το αντικρούσει αυτό. Δεν θα το κάνει.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο να τον αγνοήσει και να λύσει το πρόβλημα της ειρήνης ανεξάρτητα από την αηδιαστική, μαζική μηχανή δωροδοκίας που τρέφεται από τα νεκρά σώματα των Ουκρανών στρατιωτών».