Τον Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ διόρισαν ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία οι αντάρτες που κατέλαβαν την εξουσία, τερματίζοντας το 50ετές καθεστώς των Άσαντ στη χώρα. Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ θα ασκήσει τα καθήκοντά του ως μεταβατικός πρωθυπουργός έως την 1η Μαρτίου του 2025, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να ηγηθούμε της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου», ανακοίνωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση που τον παρουσίασε ως τον «νέο πρωθυπουργό».
Πηγή εντός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης αρμόδιας για το χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων». Αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της «μέχρι την έναρξη συνταγματικής διαδικασίας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «στη συνέχεια θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».
Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ υπήρξε επικεφαλής της αποκαλούμενης «Κυβέρνησης Σωτηρίας» που είχαν εγκαταστήσει οι αντάρτες, κατά βάση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), στο προπύργιό τους στην πόλη Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Άνθρωπος της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της ισχυρής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών, ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου. Έχει επίσης πτυχίο στην αγγλική γλώσσα και στον διοικητικό σχεδιασμό, αλλά και στη Σαρία.
Ο Μπασίρ είναι το «συστημικό» και «τεχνοκρατικό» πρόσωπο της HTS. Παρότι αρχικά την εξουσία στο Ιντλίμπ είχαν πολλές αντικαθεστωτικές ομάδες η HTS παγιώθηκε ως κυρίαρχος της περιοχής από το 2017 και η ελευθερία έκφρασης σταδιακά περιορίστηκε με αυθαίρετες διώξεις και φυλακίσεις, όπως σημειώνει το Middle East Eye.
Τελικά, μετά από 13 χρόνια πολέμου, με μια αστραπιαία επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία της HTS, ο πρόεδρος Άσαντ ανετράπη και εγκατέλειψε τη χώρα, βρίσκοντας καταφύγιο στη Ρωσία. Τη Δευτέρα, ο ηγέτης της HTS, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό της Συρίας, τον Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι με θέμα τον «συντονισμό για την μετάβαση της εξουσίας».