Οργή και σκεπτικισμό προκαλούν παγκοσμίως τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα που απειλούν να βάλουν φωτιά την συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ και να τορπιλίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε σαφές πως θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», πρόταση που θα μπορούσε να «αλλάξει την Ιστορία» κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Τραμπ επανέλαβε, επίσης, την ιδέα οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος έχει υποστεί τρομερή καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά με αυτήν» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Παρομοίασε για ακόμη μία φορά τον παλαιστινιακό θύλακα με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», συνέχισε, τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» και να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακος.
Ο Τραμπ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό, μιλώντας για «μακροπρόθεσμο» σχέδιο, ενώ διαβεβαίωσε πως άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν» την ιδέα, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένα.
Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως μόνο την αισιοδοξία του Τραμπ δεν δικαιολογούν.
Αντιδράσεις για το «σχέδιο Τραμπ»
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Sami Abu Zuhri έκανε λόγο για «εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους». «Τα σχόλια του Τραμπ για την επιθυμία του να ελέγξει τη Γάζα είναι γελοία και παράλογα και κάθε ιδέα αυτού του είδους είναι ικανή να πυροδοτήσει συγκρούσεις στην περιοχή. Το θεωρούμε (σ.σ. το σχέδιο) συνταγή για τη δημιουργία χάους και έντασης στην περιοχή, αφού ο λαός της Γάζας δεν θα επιτρέψει να περάσουν τέτοια σχέδια».
Άλλος ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Izzat el-Reshiq, δήλωσε ότι η πρόταση «θα ρίξει μόνο λάδι στη φωτιά». «Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν τη σύγχυση και τη βαθιά άγνοια για την Παλαιστίνη και την περιοχή. Η Γάζα σίγουρα δεν είναι μια κοινή γη και δεν είναι μια ιδιοκτησία που μπορεί να αγοραστεί και να πουληθεί. Η αμερικανική προκατάληψη κατά του παλαιστινιακού λαού μας και κατά των δίκαιων δικαιωμάτων του συνεχίζεται».
Ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Hussein al-Sheikh, δήλωσε ότι η PLO απορρίπτει όλες τις εκκλήσεις για τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από την πατρίδα του. «Η παλαιστινιακή ηγεσία επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης».
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απέρριψε και αυτός κάθε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού μας, για τα οποία αγωνιστήκαμε επί δεκαετίες και κάναμε μεγάλες θυσίες για να τα πετύχουμε».
«Αυτά τα σχέδια αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν θα επιτευχθούν στην περιοχή χωρίς την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με βάση τη λύση των δύο κρατών».
Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους στη Γάζα να διεκδικήσουν αυτά που κάποτε ήταν τα σπίτια τους στο Ισραήλ. «Για όσους θέλουν να στείλουν τον παλαιστινιακό λαό σε ένα «ωραίο μέρος», επιτρέψτε τους να επιστρέψουν στα αρχικά τους σπίτια στο σημερινό Ισραήλ» είπε, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του Τραμπ. «Ο παλαιστινιακός λαός θέλει να ξαναχτίσει τη Γάζα γιατί εκεί ανήκουμε».
Η Σαουδική Αραβία είπε από την μεριά της ότι δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους και περιέγραψε τη στάση του ως «ξεκάθαρη και ρητή» καθώς και μη διαπραγματεύσιμη.
«Η Σαουδική Αραβία επαναλαμβάνει επίσης την ήδη ανακοινωθείσα απερίφραστη απόρριψη οποιασδήποτε παραβίασης των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, είτε μέσω των ισραηλινών πολιτικών εποικισμού, είτε μέσω της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, είτε μέσω προσπαθειών εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του».
«Τα έχασε τελείως»
«Τα έχει χάσει εντελώς» δήλωσε ο Κρις Μέρφι, ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής. «Μια εισβολή των ΗΠΑ στη Γάζα θα οδηγούσε στη σφαγή χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και σε δεκαετίες πολέμου στη Μέση Ανατολή. Είναι σαν ένα κακό, αρρωστημένο αστείο».
«Η πρόταση του Τραμπ να διώξει δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Γάζα και να πάρει την “ιδιοκτησία” με τη βία, αν χρειαστεί, είναι απλώς εθνοκάθαρση», δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Βαν Χόλεν. «Αυτή η δήλωση θα υπονομεύσει τους Άραβες εταίρους μας στην περιοχή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση του Τραμπ «αψηφά δεκαετίες διακομματικής αμερικανικής υποστήριξης για μια λύση δύο κρατών… Το Κογκρέσο πρέπει να αντισταθεί σε αυτό το επικίνδυνο και απερίσκεπτο σχέδιο».
«Υπάρχουν ισραηλινά σχέδια για τον πλήρη έλεγχο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και προσπάθειες εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «η άσκηση μιας πολιτικής συλλογικής τιμωρίας είναι μια μέθοδος που η Ρωσία απορρίπτει».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι διαφωνεί κάθετα με την αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Γάζας και ελπίζει ότι όλα τα μέρη θα εκμεταλλευτούν την κατάπαυση του πυρός ως ευκαιρία για να επιτύχουν στο παλαιστινιακό ζήτημα μια πολιτική διευθέτηση με βάση τη λύση των δύο κρατών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι τα σχόλια του Τραμπ ήταν «απαράδεκτα» και προειδοποίησε ότι το να μείνουν οι Παλαιστίνιοι «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχει λάβει κατά του Ισραήλ -διακόπτοντας το εμπόριο και ανακαλώντας τον πρεσβευτή της- εάν σταματήσουν οι δολοφονίες των Παλαιστινίων και αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επίθεση στις νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων, αλλά και σημαντικό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους στενούς μας εταίρους -Αίγυπτο και Ιορδανία- καθώς και για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Christophe Lemoine.
Και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν μέλλον στην πατρίδα τους. «Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι στην πεποίθησή μας για λύση δύο κρατών. Πρέπει να δούμε τους Παλαιστίνιους να ζουν και να ευημερούν στις πατρίδες τους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ «παράνομο, ανήθικο και εντελώς ανεύθυνο». «Αυτό που προτείνει είναι… ανοησία. Θα κάνει την περιφερειακή κρίση ακόμη χειρότερη. Πρόκειται για υποκίνηση για τη διάπραξη αναγκαστικού εκτοπισμού, που είναι διεθνές έγκλημα. Η διεθνής κοινότητα αποτελείται από 193 κράτη και αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί στις ΗΠΑ αυτό που αναζητούσαν: Απομόνωση».