Σοβαρές αναταράξεις προκάλεσε στις διεθνείς αγορές το ρωσικό διάταγμα του Πούτιν που παρέδωσε τη διαχείριση της ζυθοποιίας AB InBev Efes Russia σε μια τοπική εταιρεία, προκαλώντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση στις μετοχές της Anadolu Efes από το 2001.
Η αιφνίδια αυτή απόφαση του Κρεμλίνου έχει βυθίσει την τουρκική εταιρεία και τον εταίρο της, Anheuser-Busch InBev, σε αβεβαιότητα.
Η αιφνίδια απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να παραδώσει τη διαχείριση της κοινοπραξίας AB InBev Efes Russia σε μια άγνωστη ρωσική εταιρεία, τον όμιλο Vmeste, προκάλεσε έντονες αναταράξεις στις αγορές.
Οι μετοχές της τουρκικής Anadolu Efes κατέγραψαν πτώση 10% την Τρίτη, επεκτείνοντας τη διήμερη πτώση τους στο 19%, τη μεγαλύτερη από το 2001, ενώ πτώση σημείωσαν και οι μετοχές της μητρικής AG Anadolu Grubu Holdings (-10%) και της Coca-Cola Icecek (-7,6%).
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός ρωσικού διατάγματος, το οποίο ακολούθησε την αναθεώρηση συμφωνίας μεταξύ της Anadolu Efes και της Anheuser-Busch InBev τον Οκτώβριο, που προέβλεπε ότι η τουρκική ζυθοποιία θα αποκτήσει πλήρη ιδιοκτησία της ρωσικής μονάδας.
Η Anadolu Efes δήλωσε ότι θα «αξιολογήσει διεξοδικά την κατάσταση» και θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Ωστόσο, η JPMorgan υποβάθμισε τα ομόλογα της εταιρείας του 2028 σε underweight από neutral, σημειώνοντας ότι η Ρωσία συνεισέφερε σχεδόν τα δύο τρίτα των κερδών του ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Προηγούμενες παρόμοιες ενέργειες του Κρεμλίνου είχαν θέσει περιουσιακά στοιχεία διεθνών εταιρειών υπό προσωρινή διαχείριση, όπως στην περίπτωση της Carlsberg A/S.
Παρόμοιες αποφάσεις ακολούθησαν όταν τα περιουσιακά στοιχεία ανήκαν σε επενδυτές από χώρες που η Ρωσία θεωρεί «φιλικές».
Η απόφαση του Πούτιν, ωστόσο, δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες. Έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές και πλήττει τη σταθερότητα επενδυτικών συμφωνιών, ειδικά σε δικαιοδοσίες που θεωρούνται «φιλικές» από το Κρεμλίνο.