Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Σι Τζινπίνγκ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη είναι «καλό πράγμα», αλλά σχετικά με το αν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση της ειρήνης, τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι το γνωρίζουμε αυτό ακόμη».
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως σημειώνει την προθυμία της Κίνας να δεσμευτεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ουκρανό ομόλογό του.
«Σημειώνουμε την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ωστόσο, κατηγόρησε το Κίεβο για υπονόμευση των ειρηνευτικών διαδικασιών. «Μέχρι στιγμής, το καθεστώς του Κιέβου απορρίπτει όλες τις εύλογες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξεύρεση πολιτικής και διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Άλλες αντιδράσεις
Η Βραζιλία και η Γαλλία, οι ηγέτες των οποίων επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κίνα και ανέλαβαν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία, σχολίασαν επίσης τη συνομιλία μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Ζελένσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα έκανε λόγο για «σπουδαία είδηση» και εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων τόνισε ότι το Παρίσι υποστηρίζει «κάθε διάλογο που συμβάλλει στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Σι – Ζελένσκι
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών κράτησε «σχεδόν μία ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέρχιι Νικιφόροφ. Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Σι – Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ήταν μια μακρά σε διάρκεια και ουσιαστική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, με την οποία ελπίζει, ότι θα δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ουκρανίας – Κίνας.
I had a long and meaningful phone call with ?? President Xi Jinping. I believe that this call, as well as the appointment of Ukraine’s ambassador to China, will give a powerful impetus to the development of our bilateral relations.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2023
Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, ο Σι φέρεται να τόνισε στον Ζελένσκι ότι η Κίνα πάντα συντάσσεται με την ειρήνη, γι’ αυτό και το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και θα κάνει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό.
Μάλιστα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κίεβο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Λι Χούι, ο οποίος ήταν πρεσβευτής στη Μόσχα από το 2009 έως το 2019, δήλωσε ο Γιου Τζουν, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να δώσει τις ακριβείς ημερομηνίες του ταξιδιού της αντιπροσωπείας, αλλά είπε ότι μπορεί να επισκεφθεί πολλές χώρες.
Tο κινεζικό CCTV επικαλέστηκε τον Σι να λέει ότι η Κίνα «ούτε θα παρακολουθεί τη φωτιά από την άλλη πλευρά, ούτε θα ρίξει λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον θα εκμεταλλευτεί την κρίση για να επωφεληθεί».
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε λίγο αργότερα τον διορισμό του 57χρονου πρώην υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών, Πάβλο Ριαμπίκιν ως πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, μια θέση που παρέμενε κενή από τον Φεβρουάριο του 2021.
Η θέση του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Κίνα ήταν κενή από τότε που ο πρεσβευτής Σέρχι Καμίσεφ πέθανε από καρδιακή προσβολή. Έκτοτε, το Κίεβο εκπροσωπείται στο Πεκίνο από τον προσωρινό επιτετραμμένο, θέση που κατέχει η Ζάνα Λέσινσκα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και καιρό από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία ώστε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου
Τον Φεβρουάριο το Πεκίνο παρουσίασε έγγραφο 12 σημείων που ζητούσε «πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στην Ουκρανία.
Αν και το Πεκίνο κρατά επισήμως ουδέτερη στάση στη σύγκρουση, ο Πρόεδρος Σι δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή.
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του. Μάλιστα στα τέλη Μαρτίου, λίγο μετά τη συνάντηση του Σι με τον Πούτιν στη Μόσχα, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο να επισκεφτεί το Κίεβο.
Πριν από την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε ότι ο Κινέζος ηγέτης θα συνομιλούσε με τον Ζελένσκι μετά το ταξίδι, αλλά η συνομιλία αυτή δεν πραγματοποιήθηκε παρά ένα μήνα αργότερα.