Κόσμος

Τουρκία: Ελεύθερη η δημοσιογράφος που είχε καταδικαστεί για «εξύβριση του προέδρου»

Η δημοσιογράφος, Σεντέφ Καμπάς που είχε χρησιμοποιήσει μια παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και είχε τιμωρηθεί σε φυλάκιση, είναι πλέον ελεύθερη.

Την αποφυλάκισή της δημοσιογράφου της τουρκικής τηλεόρασης, Σεντέφ Καμπάς, διέταξε το δικαστήριο, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και 4 μηνών για «εξύβριση του προέδρου».

«Η Σεντέφ Καμπάς είναι πλέον ελεύθερη», γράφτηκε στον λογαριασμό της στο Twitter, τον οποίο χρησιμοποιούσαν δικοί της άνθρωποι κατά την παραμονή της στην φυλακή.

Η δημοσιογράφος είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου αφού είχε πει από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορούσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», δήλωσε live η πολύ γνωστή στην Τουρκία δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Tele1.

Η Σεντέφ Καμπάς είχε δημοσιεύσει παράλληλα την κιρκασιανή παροιμία στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 900.000 ακολούθους.

Είχε τεθεί σε προσωρινή κράτηση στην φυλακή του Μπακίρκεϊ στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είχε προειδοποιήσει ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο προεξοφλώντας ότι η παροιμία αφορούσε τον ίδιο και κατηγορώντας την δημοσιογράφο για «πρόκληση».

Για το αδίκημα της «εξύβρισης του προέδρου» προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών.

Η παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016 και το κύμα των συλλήψεων και της διακοπής λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης που ακολούθησε, καταγγέλλεται συστηματικά από τις μκο.

Η Τουρκία έχει την 153η θέση στις 180 χώρες της κατάταξης του 2021 για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Κύρτσος: Η διαγραφή «ορισμένου χρόνου» από το ΕΛΚ και το παρασκήνιο με τον Μεϊμαράκη
Ο Βόρειος Πόλος αλλάζει ταχύτατα θέση – Πλησιάζει τη Ρωσία
Chevron Right