Κόσμος

Βρέθηκε αρχαία «τσίχλα» 10.000 ετών – Τι δείχνει για την διατροφή των προγόνων μας

Πώς η τσίχλα που μασούσε ένας έφηβος πριν από 10.000 χρόνια φέρνει στο φως νέες πληροφορίες για τη διατροφή των ανθρώπων κατά τη μεσολιθική εποχή.

Πριν από 9.700 περίπου χρόνια, μια ομάδα εφήβων (αγόρια και κορίτσια) εγκαταστάθηκε στη δυτική ακτή της Σκανδιναβίας, λίγο πιο βόρεια από την σουηδική πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Γκέτεμποργκ. Χιλιάδες χρόνια μετά, προς το τέλος της δεκαετίας του 1990, μια σειρά από αρχαιολόγους ανακάλυψε μερικά απομεινάρια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι έφηβοι αυτοί, καθώς και ένα παράξενο, μικρό αντικείμενο, που θύμισε στους επιστήμονες μασημένη τσίχλα.

Οι αναλύσεις που έγιναν πάνω στα ευρήματα αυτά έφεραν στην επιφάνεια νέες πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων κατά τη μεσολιθική εποχή.

Όπως φάνηκε μέσα από αναλύσεις DNA που έγιναν στα ευρήματα, οι έφηβοι ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες και τρέφονταν κυρίως με ελάφι, πέστροφα και φουντούκια.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Science Daily», αμέσως μετά το παραπάνω γεύμα, κάποιοι από τους εφήβους της ομάδας μασούσαν ρητίνη, μια κολλώδη ουσία η οποία παράγεται από τα κωνοφόρα κυρίως δέντρα.

«Μασούσαν την ρητίνη ως τσίχλα. Πιθανώς ο σκοπός ήταν να παράγουν κόλλα, προκειμένου να κατασκευάσουν περισσότερα εργαλεία και όπλα?», αναφέρει η μελέτη.

Μάλιστα, η ανάλυση γενετικού υλικού που πραγματοποιήθηκε σε μία από τις «τσίχλες», έδειξε ότι ένα εκ των ατόμων της ομάδας είχε σοβαρά προβλήματα με τα δόντια της.

«Μέσα από τις αλληλουχίες του DNA βρήκαμε βακτήρια τα οποία είναι γνωστά πως προκαλούν περιοδοντίτιδα, ενώ βρήκαμε και το γενετικό υλικό των φυτών και των ζώων που ο έφηβος μάσησε αμέσως πριν από την τσίχλα. Φαίνεται ότι η μεσολιθική έφηβη δυσκολεύτηκε να μασήσει τόσο το κρέας του ελαφιού, όσο και τη ρητίνη. Είχε έντονη μόλυνση στα ούλα, περιοδοντίτιδα δηλαδή», εξήγησε σχετικά ο Emrah Kırdök, διοργανωτής της έρευνας.

Η εκσκαφή κατά την οποία βρέθηκε η τσίχλα με το γενετικό υλικό των εφήβων, καθώς και τα απομεινάρια από τα εργαλεία τους έγινε πριν από 30 χρόνια περίπου, ωστόσο οι μελέτες και οι αναλύσεις DNA συνεχίζονται, αποκαλύπτοντας διαρκώς νέες πληροφορίες για τη μεσολιθική εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΕΛΣΤΑΤ για εργατικά δυστυχήματα: Ένας εργαζόμενος νεκρός κάθε δύο ημέρες το 2023
Μεσολόγγι: Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Μπάμπη - Πυροβολήθηκε μία φορά, από κοντά
Chevron Right