Κόσμος

Ινδία: Ρεκόρ ζέστης με 50,5 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Δελχί – Φόβοι για λειψυδρία

Η Ινδία είναι συνηθισμένη σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά οι καύσωνες έχουν γίνει πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι.

Η θερμοκρασία στο Νέο Δελχί, στην πρωτεύουσα της Ινδίας, την Τετάρτη (29/05) έφτασε στο ρεκόρ των 50,5 βαθμών Κελσίου, καθώς οι Αρχές προειδοποίησαν για έλλειψη νερού στην πρωτεύουσα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD), η οποία έκανε λόγο για «σοβαρές συνθήκες καύσωνα», αφού κατεγράφη η θερμοκρασία των 50,5 βαθμών Κελσίου στο προάστιο Μουνγκεσπούρ.

Μάλιστα, αυτή η θερμοκρασία ήταν πάνω από 9 βαθμούς υψηλότερη από την αναμενόμενη, όπως δήλωσε η IMD. Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (28/05), είχε σημειωθεί η μέγιστη τιμή των 49,9 βαθμών Κελσίου στις περιοχές Μουνγκεσπούρ και Ναρέλα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 49,2 βαθμών Κελσίου από το 2002.

Από την πλευρά της, η IMD προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία, ιδίως για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Η Ινδία είναι συνηθισμένη σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιστημονικές έρευνες ετών έχουν διαπιστώσει ότι η κλιματική κρίση προκαλεί καύσωνες που γίνονται πιο μακροχρόνιοι, πιο συχνοί και πιο έντονοι.

Ινδία, Καιρός, Καύσωνας

Κίνδυνος λειψυδρίας στην πρωτεύουσα της Ινδίας

Οι Αρχές της πόλης προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λειψυδρίας, καθώς η πρωτεύουσα διογκώνεται. Η υπουργός Υδάτων, Ατίσι Μαρλένα, έκανε λόγο για «συλλογική ευθύνη» προκειμένου να σταματήσει η σπάταλη χρήση του νερού, όπως ανέφερε την Τετάρτη (29/05) η εφημερίδα «Times of India».

«Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας, έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα, όπως η μείωση της παροχής νερού από δύο φορές την ημέρα σε μία φορά την ημέρα σε πολλές περιοχές», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Indian Express», προσθέτοντας: «Το νερό που θα εξοικονομηθεί με αυτόν τον τρόπο, θα διανεμηθεί με δελτίο και θα παρασχεθεί στις περιοχές με έλλειψη νερού, όπου η παροχή διαρκεί μόνο 15 έως 20 λεπτά την ημέρα».

Επίσης, οι εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει καταλόγους με τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» εν μέσω καύσωνα με βάση τις συμβουλές των γιατρών. Οι άνθρωποι καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να φορούν ελαφριά, χαλαρά βαμβακερά ρούχα – συμβουλές, ωστόσο, που είναι αδύνατον να ακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των εργατών και των πωλητών στις αγορές.

Οι εργάτες στις οικοδομές έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει να εργάζονται το μεσημέρι. «Οι μεταλλικές ράβδοι με τις οποίες δουλεύω είναι πολύ καυτές για να τις αγγίξω. Ακόμη και αν ξαναρχίσω τη δουλειά στις 5 μ.μ., οι ράβδοι καίγονται και η θερμότητα από τις σπίθες το κάνει χειρότερο», δήλωσε ένας ηλεκτροσυγκολλητής που εργάζεται σε μια πολυκατοικία νότια του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Μαζωνάκης: «Έτσι έχασε το ακίνητο στη Μύκονο» - Η μεταβίβαση που δεν γνώριζε
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία» - Τι κατέθεσε η ψυχολόγος
Chevron Right