Έγιναν γνωστές και πιο συγκεκριμένα οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ουκρανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ όπως μετέδωσε το Radio Liberty.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να εγκριθούν οι διαπραγματεύσεις όταν η Ουκρανία προβεί στα ακόλουθα βήματα:
- αύξηση του επιπέδου στελέχωσης του Εθνικού γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU),
- άρση των περιορισμών στις εξουσίες της NABU να επαληθεύει περιουσιακά στοιχεία,
- ο νόμος για το λόμπινγκ ως μέρος της αποολιγαρχοποίησης,
- προσαρμογή των νόμων για τις εθνικές μειονότητες, την κρατική γλώσσα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την εκπαίδευση στις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας,
- συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις για τη διαφθορά
Πόσα κριτήρια έχει εκπληρώσει ήδη η Ουκρανία
Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει εκπληρώσει 4 από τα 7 κριτήρια. Η επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024.
Το σχέδιο έκθεσης τονίζει επίσης ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συνεχίσει να καταπολεμά τη διαφθορά μέσω περαιτέρω ερευνών και δικαστικών αποφάσεων.
Τι ακριβώς περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ουκρανία για να αλλάξει τον γλωσσικό νόμο.
Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμένεται να εκδοθεί νόμος ο οποίος «θα λαμβάνει υπόψη τις υπόλοιπες συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Ιουνίου και του Οκτωβρίου 2023 σχετικά με το νόμο για τις εθνικές μειονότητες και θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τους νόμους για την κρατική γλώσσα, τα μέσα ενημέρωσης και την εκπαίδευση».
Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ουκρανία
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας του Ιουνίου ανέφερε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επεκτείνει τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών:
- να επιτρέψει στις μειονότητες να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους χωρίς μετάφραση στα ουκρανικά,
- να διευκολύνει την έκδοση βιβλίων στις γλώσσες των μειονοτήτων και την πώλησή τους στο λιανικό εμπόριο,
- «να αποσαφηνίσει το ζήτημα» της μετάφρασης των επιγραφών των επίσημων ονομάτων και των πληροφοριών για γενική εξοικείωση στη μειονοτική γλώσσα,
- να υιοθετήσει μια μεθοδολογία για τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στις αρχές.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιτροπή της Βενετίας ζήτησε την αναθεώρηση και άλλων νόμων που σχετίζονται με τις γλώσσες.
Ειδικότερα, εκείνων που σχετίζονται με τον «περιορισμό της ελευθερίας χρήσης των μειονοτικών γλωσσών και της διαφοροποιημένης μεταχείρισης των μειονοτικών γλωσσών» και του δικαιώματος πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις μειονοτικές γλώσσες με την ακύρωση των γλωσσικών ποσοστώσεων στο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Επίσης, η Επιτροπή της Βενετίας ζήτησε για άλλη μια φορά να αναβληθεί η μεταφορά του εκπαιδευτικού συστήματος στην ουκρανική γλώσσα και να συνεχιστεί η μεταβατική περίοδος.
Τον Σεπτέμβριο, η Ράντα [Ουκρανική Βουλή] ενέκρινε σχέδιο νόμου για τροποποιήσεις του νόμου περί εθνικών μειονοτήτων. Ωστόσο, τον Οκτώβριο, η Επιτροπή της Βενετίας το επέκρινε και αυτό. Χαρακτήρισε ότι οι πενταετείς περιορισμοί στη χρήση της ρωσικής γλώσσας συνεχίστηκαν για πάρα πολύ καιρό.
Θα σας υπενθυμίσουμε ότι όλες οι εκδόσεις του νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Ράντα εξαιρούν τη ρωσική γλώσσα, η οποία χαρακτηρίζεται ως γλώσσα του επιτιθέμενου κράτους, από την προστασία αυτών των δικαιωμάτων.
Έτσι, οι μεταβατικές διατάξεις του νόμου που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο αναφέρουν ότι τα γλωσσικά δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων δεν επεκτείνονται στη γλώσσα του επιτιθέμενου κράτους κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου και για πέντε χρόνια μετά την κατάργησή του. Επίσης, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου και για έξι μήνες μετά από αυτόν, η ρωσική εθνική μειονότητα στην Ουκρανία δεν θα έχει άλλα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.
Νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τέσσερις από τις επτά προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Το υπουργικό συμβούλιο απέστειλε στη Ράντα ένα νέο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει τις επόμενες ημέρες στις χώρες της ΕΕ να μην ξεκινήσουν ακόμη ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά μετά την εκπλήρωση ορισμένων άλλων μεταρρυθμίσεων.
Το περιοδικό Politico ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στην Ουκρανία και τη Μολδαβία να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στις 8 Νοεμβρίου.