Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θέλει «να θέσει την προοπτική αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης σε μια χρήσιμη δυναμική», όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (29/05).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BFMTV, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «μεταρρυθμίσεις με την προοπτική της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης», όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ τονίζεται το εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την υποστήριξη της Γαλλίας για μια μεταρρυθμισμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, ικανή να ασκήσει τις ευθύνες της σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, προς όφελος των Παλαιστινίων». Ακόμα, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε «την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεργαστεί με την Αλγερία και τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να εκφραστεί σθεναρά για τη Ράφα, καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες γύρω από το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος».
Εμανουέλ Μακρόν: «Μία νέα τραγωδία στη Ράφα»
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός ενός καταυλισμού εκτοπισμένων στη Ράφα είναι «μια νέα τραγωδία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Μαχμούντ Αμπάς, εκφράζοντας «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό για τον αβάσταχτο ανθρώπινο φόρο της επιχείρησης στη Γάζα».
Το Αλγέρι διένειμε, την Τρίτη (28/05), στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο «αποφασίζει ότι το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα», σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του AFP. Aπό την πλευρά του, το Παρίσι έθεσε στο τραπέζι, στα τέλη Μαρτίου, ένα άλλο κείμενο που αποσκοπούσε ιδίως στην προετοιμασία της μεταπολεμικής κατάστασης στη Γάζα, το οποίο όμως εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.
«Απέναντι στους διακινητές μίσους και στα τρομοκρατικά κινήματα, ήταν ακόμη πιο επείγον να επανεκκινήσουν οι ειρηνευτικές προσπάθειες και να δοθεί τέλος στη συστηματική αναβολή της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών και της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, επιβεβαίωσε το Ελιζέ.
Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, την Τρίτη (28/05) αναγνώρισαν επίσημα ένα κράτος της Παλαιστίνης με τον δηλωμένο στόχο της προώθησης της ειρήνης, μια κίνηση που εξόργισε το Ισραήλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να αναγνωρίσει» ένα τέτοιο κράτος, αλλά «σε μια χρήσιμη στιγμή» και όχι υπό την επιρροή «συναισθημάτων».