Οι παγκόσμιες δυνάμεις συναντώνται στο Παρίσι την Πέμπτη για να συντονίσουν τη βοήθεια και τη συνδρομή για τους τραυματίες στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, ενώ θα εξεταστούν η πιθανή δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ναυτικές ιατρικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία πεδίου, δήλωσαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Έναν μήνα μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, αυξάνεται η ανησυχία για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τα αντίποινα των ισραηλινών βομβαρδισμών, με περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί και πολλούς περισσότερους να έχουν τραυματιστεί και να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στη διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε βιαστικά και στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού (10-11 Νοεμβρίου) συμμετέχουν περιφερειακοί φορείς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και οι αραβικές χώρες του Κόλπου, καθώς και δυτικές δυνάμεις και μέλη της G20 – εξαιρουμένης της Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των συμμετεχόντων κι αν θα είναι σε ανώτερο επίπεδο ή σε επίπεδο Υπουργών. Πάντως την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κύπρο ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης και την Τουρκία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλμάζ.
Διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα είναι παρούσα, αλλά το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει όπως δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις.
Ο γενικός στόχος είναι να κινητοποιηθούν οικονομικοί πόροι και να βρεθούν τρόποι για την παροχή βοήθειας στον θύλακα, ενώ παράλληλα να απομακρυνθούν οι σοβαρά τραυματίες, δεδομένου ότι η ιατρική υποδομή της Γάζας καταρρέει γρήγορα.
Η Κύπρος, το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στη Γάζα, έχει διατυπώσει μια ιδέα για τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στη Γάζα μέσω ενός θαλάσσιου διαδρόμου.
Αυτό θα επέκτεινε τις περιορισμένες δυνατότητες πέρα από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, αλλά η ιδέα είναι δύσκολη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα ήθελαν επίσης να ελέγξουν όλα τα αγαθά που προέρχονται από το λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ποιος θα λάβει τη βοήθεια, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να πέσει στα χέρια της Χαμάς,
Το Ισραήλ θα ήθελε επίσης να ελέγξει τι είδους βοήθεια θα πήγαινε στη Γάζα και αντιτίθεται στην προμήθεια καυσίμων που έχει μεγάλη ανάγκη ο θύλακας, είπαν επίσης.
Υπάρχουν επίσης τεχνικά ζητήματα. Οι λιμενικές υποδομές ανοικτά της Γάζας ξεκίνησαν το 2016, αλλά έκτοτε έχουν εγκαταλειφθεί.
«Η Γάζα δεν διαθέτει λιμάνι κατάλληλο για τέτοιο σκοπό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Θα χρειαζόταν η κατασκευή πλωτής μαρίνας από μια χώρα με κατάλληλη ναυτική εμπειρία».
Εάν μάλιστα προχωρήσει, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια της αποστολής και πιθανότατα θα χρειαστεί διακοπή των μαχών.
Πέρα από την κυπριακή πρόταση, οι διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η Γαλλία πρότεινε επίσης να προχωρήσει η ιδέα παραπέρα και να επεκτείνει τον διάδρομο για την εκκένωση βαριά τραυματισμένων ανθρώπων σε νοσοκομειακά πλοία στη Μεσόγειο στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συζητούν το θέμα με τις ισραηλινές και τις αιγυπτιακές αρχές, αλλά η ιδέα θα ήταν να βρεθεί κρίσιμη ομάδα από διάφορες χώρες πρόθυμες να στείλουν πλοία με την απαραίτητη ιατρική ικανότητα.
Το Παρίσι προετοιμάζει ένα ελικοπτεροφόρο για το σκοπό αυτό, το οποίο περιλαμβάνει κρεβάτια, χειρουργικές δυνατότητες, φάρμακα και προσωπικό, αλλά δεν αναμένεται στην περιοχή για τις επόμενες 10 ημέρες.
«Όσον αφορά τον ανθρωπιστικό διάδρομο με τη Γαλλία, υπάρχει η ιδέα να έρθει ένα πλοίο με κάποιες ιατρικές δυνατότητες» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο συνταγματάρχης Ελάντ Γκορέν, επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του Ισραήλ.
«Συνεργαζόμαστε με τους Γάλλους και με τους Αιγύπτιους προκειμένου να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για την εκκένωση τραυματιών, αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» πρόσθεσε.
Σε επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ομολόγους του στις 3 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ένα πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο εντατικής θεραπείας και χειρουργικές δυνατότητες το συντομότερο δυνατό, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
«Αλλά το ερώτημα είναι πώς θα γίνει η εκκένωση από τη στεριά στα πλοία;», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες. «Στο έδαφος πρώτα μέσω της Αιγύπτου ή του Ισραήλ; Απευθείας από τη Γάζα μέσω θαλάσσης; Είναι πολύ περίπλοκο».
Όπως και να έχει, διπλωματικές πηγές είπαν ότι τα νοσοκομειακά πλοία ήταν ουσιαστικά μόνο μια προσωρινή λύση και ότι ο στόχος θα ήταν τελικά να δημιουργηθούν νοσοκομεία πεδίου είτε κοντά στα σύνορα στη Γάζα είτε στην αιγυπτιακή πλευρά.
«Οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν πολλαπλά νοσοκομεία πεδίου στην πλευρά τους, διότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους στο Σινά», δήλωσε διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα.
Η ανακοίνωση των Γαλλικών αρχών για την διάσκεψη:
«Εν όψει της κρίσιμης ανθρωπιστικής κατάστασης του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που πλήττεται πολύ σοβαρά από τους βομβαρδισμούς και την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών, η Γαλλία, με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν, θα φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους της Γάζας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 10.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. στις 9 Νοεμβρίου.
Η διάσκεψη θα κινητοποιήσει τους κύριους φορείς που εμπλέκονται στην ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα και είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για τη στήριξη των Παλαιστινίων αμάχων στην πόλη: Κράτη, κύριοι δωρητές, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.
Η ανθρωπιστική διάσκεψη θα επικεντρωθεί ειδικότερα στους ακόλουθους τρεις στόχους:
(i) δράσεις για την προώθηση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την προστασία των αμάχων και του ανθρωπιστικού προσωπικού και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής πρόσβασης,
(ii) τη διεθνή ανθρωπιστική ανταπόκριση στους τομείς της υγείας, του νερού, της ενέργειας και των τροφίμων,
(iii) η έκκληση για κινητοποίηση για τη στήριξη των διεθνών οργανισμών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται επί τόπου.
Με βάση τις ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως από την UNRWA, οι αντιπροσωπείες θα είναι σε θέση να εκθέσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή προγραμματίζεται να υλοποιηθούν για τη στήριξη των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα, όπως η ανάπτυξη νοσοκομείων πεδίου και η δημιουργία ανθρωπιστικών αεροπορικών και θαλάσσιων γεφυρών. Τέλος, οι αντιπροσωπείες θα μπορέσουν να συζητήσουν τις τρέχουσες οικονομικές τους προσπάθειες και να ανακοινώσουν νέες δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της έκκλησης χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών».