Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μιας περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναφέρει ο δεύτερος τη τάξει αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ.
Σε συνέντυεξη που παραχώρησε στο BBC, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται και πως η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στο BBC ότι «πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβούν στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις». Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ μιλούσε σε συνέντευξή του στη Βηρυτό, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς είπε ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Η επίθεση του Ισραήλ έγινε σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσαν 1.400 ανθρώπους – 1.000 εκ των οποίων ήταν άμαχοι. «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», είπε, «επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή; Νομίζω ότι όχι»
Επέμεινε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα συνδέεται με τις ενέργειες του Ισραήλ. «Κάθε πιθανότητα έχει ανταπόκριση», είπε. Η Χεζμπολάχ, «το Κόμμα του Θεού» έχει πολλές δυνατότητες πρόσθεσε. Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα – που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Σύνδεσμο – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο.
Μέχρι στιγμής η απάντησή της στον πόλεμο στη Γάζα περιελάμβανε ενίσχυση των προειδοποιήσεών της, αλλά προσεκτική εξέταση των ενεργειών της. Όταν μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε μια γυναίκα και τρία παιδιά στο νότιο Λίβανο την Κυριακή, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους Grad για πρώτη φορά στη σύγκρουση, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό άμαχο.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει απειλήσει ότι κάθε θάνατος αμάχου στον Λίβανο θα μεταφράζεται σε θάνατο πέρα από τα σύνορα. Αλλά δεν απείλησε το Ισραήλ με ολοκληρωτικό πόλεμο. Η οργάνωση που επιμένει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» περιορίστηκε σε διασυνοριακές επιθέσεις, χτυπώντας κυρίως στρατιωτικούς στόχους. Περισσότεροι από 60 από τους μαχητές της έχουν σκοτωθεί, αλλά έχει πολλούς περισσότερους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές για να τους αντικαταστήσει. Ένας μαχητής που θάφτηκε στη Βηρυτό αυτή την εβδομάδα ήταν το πέμπτο μέλος της οικογένειάς του που πέθανε για τη Χεζμπολάχ, γυρίζοντας γενιές πίσω.
Ο Σεΐχης Κασέμ ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «ξεκίνησε την επίθεση κατά της Γάζας με φρικτό τρόπο». Όταν το BBC επεσήμανε ότι ήταν η Χαμάς που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υπερασπίστηκε τις επιθέσεις ως αναπόφευκτη απάντηση στην ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, όχι η Χαμάς, σκότωσαν πολλούς Ισραηλινούς αμάχους.
Απέκρουσε την ερώτηση. «Γιατί δεν κοιτάμε τι έχει κάνει το Ισραήλ μέσα στη Γάζα», είπε. «Σκοτώνουν αμάχους και γκρεμίζουν σπίτια». Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για την παλαιστινιακή αντίσταση» και αρνήθηκε ότι απέτυχαν. Τι είπε για τους 10.000 κατοίκους που έχουν σκοτωθεί από τότε; «Οι σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ κινητοποιούν τους Παλαιστίνιους όλο και περισσότερο για να προσκολληθούν στη γη τους», απάντησε.
Παραδέχτηκε ότι το Ιράν «υποστηρίζει και χρηματοδοτεί» τη Χεζμπολάχ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν έδωσε τις εντολές για επίθεση. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η Τεχεράνη είναι αυτή που παίρνει τις αποφάσεις και τελικά θα κρίνει εάν θα εμπλακεί ή όχι σε ολοκληρωτικό πόλεμο.
Πιο ισχυρή η Χεζμπολάχ από την Χαμάς
Όπως σημείωσε, αν οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να διεξάγουν πόλεμο σε ένα δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, θα αντιμετωπίσουν έναν εχθρό με περισσότερα όπλα από τις περισσότερες χώρες. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από την Χαμάς με περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους.
Διαθέτει έως και 60.000 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, τακτικών μαχητών και εφέδρων, σύμφωνα με τον Νίκολας Μπλάνφορντ, σύμβουλο άμυνας και ασφάλειας με έδρα τη Βηρυτό, ο οποίος έχει μελετήσει τη Χεζμπολάχ για δεκαετίες.
Το 2006, η ομάδα πολέμησε το Ισραήλ σε αδιέξοδο, αλλά ο Λίβανος είχε πολύ περισσότερους νεκρούς. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι άμαχοι, και ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν σε οχυρά της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχασε 121 στρατιώτες και 44 πολίτες.
Έκτοτε ο Λίβανος περιπλανήθηκε από κρίση σε κρίση – με την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, την κατάρρευση της οικονομίας και την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι παράξενο που λίγοι εδώ έχουν όρεξη για πόλεμο.
Πολλοί ανησυχούν ότι οι διασυνοριακές επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να παρασύρουν αυτή τη χώρα σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Ο Σεΐχης Κασέμ δεν απολογείται. «Είναι δικαίωμα κάθε Λιβανέζου να φοβάται τον πόλεμο», είπε.
«Αυτό είναι φυσιολογικό. Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόλεμος. Πείτε στην ισραηλινή οντότητα να σταματήσει την επίθεση, ώστε οι μάχες να μην επεκταθούν»
Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές αποχρώσεις κλιμάκωσης μπροστά – εκτός από τον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Αλλά αν έρθει, θα φέρει παντού καταστροφή, λέει ο Blanford.
«Θα κάνει αυτό που συμβαίνει στη Γάζα να μοιάζει με μια βόλτα στο πάρκο», είπε στο BBC.
«Το Ισραήλ θα είναι σε lockdown για τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του θα πρέπει να παραμείνει σε καταφύγια βομβών», είπε.
«Δεν θα υπήρχε πολιτική αεροπορία ή θαλάσσια κυκλοφορία. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη τη χώρα».
Προς το παρόν, η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ και το Ιράν «κάνουν κράτει» και αξιολογούν τις νέες πραγματικότητες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει ολοκληρωτικός πόλεμος – ίσως από έναν λάθος υπολογισμό, αν όχι από σχέδιο.
Αυτό είναι ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο σε μια αιματοβαμμένη περιοχή. Μετά τις 7 Οκτωβρίου, οι μόνες βεβαιότητες φαίνεται να είναι περισσότερη αγωνία, θάνατος και καταστροφή, καταλήγει το BBC.