Κόσμος

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κατακεραυνώνει το Netflix για την μαύρη Κλεοπάτρα

«Τα έργα και τα αγάλματα της Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών και της μακεδονικής καταγωγής της».

Μέχρι το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου έφτασαν οι αντιδράσεις για τη νέα αμφιλεγόμενη σειρά του Netflix που παρουσιάζει την εμβληματική βασίλισσα Κλεοπάτρα ως μαύρη.

Το αιγυπτιακό υπουργείο, μάλιστα, προχώρησε σε μια μακροσκελή ανακοίνωση που μοιράστηκε στα social media, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, «κατακεραυνώνει» την δημοφιλή πλατφόρμα για την επιλογή του και κάνει λόγο για «παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας» και για «κατάφωρη ιστορική παρανόηση».

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου, αναφέρει με ιστορικά στοιχεία, η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν «ανοιχτόχρωμη και με «ελληνικά χαρακτηριστικά». Πρόσθεσε ότι «τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας είναι η καλύτερη απόδειξη των πραγματικών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της».

Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ που ανακοίνωσε το Netflix για τη Κλεοπάτρα, που θα προβληθεί στις 10 Μαΐου και στην οποία η ηρωίδα έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα, ο Δρ. Mustafa Waziri αναφέρει πως η εμφάνιση της ηρωίδας σε αυτό το σώμα είναι «πλαστογραφία της αιγυπτιακής ιστορίας και μία κατάφωρη ιστορική παρανόηση».

Οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι θα έπρεπε να αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, όταν κάνουν τέτοιου είδους ιστορικά ντοκιμαντέρ και ταινίες που αποτελούν «μάρτυρες» για τους πολιτισμούς και την ιστορία των εθνών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά έργα και απεικονίσεις σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν το πραγματικό της σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά, που αποδεικνύουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά της.

Ο Waziri αναφέρει ότι παρακολούθησε το εν λόγω ντοκιμαντέρ και απορρίπτει το περιεχόμενό του καθώς η εμφάνιση της βασίλισσας έρχεται σε αντίθεση με τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και τα γραπτά ιστορικών, όπως ο Πλούταρχος και ο Δίων Κάσσιος, οι οποίοι κατέγραψαν τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο και τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και είχε καθαρή μακεδονική καταγωγή.

Τέλος, τόνισε ότι η Κλεοπάτρα κατάγεται από μια αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβερνούσε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, η οποία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α’, τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε το κράτος της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.

Μάλιστα, η ανακοίνωση κάνει αναφορά σε παλιότερες μελέτες βιολογικής ανθρωπολογίας και μελέτες DNA που πραγματοποιήθηκαν σε αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες και οστά που επιβεβαίωσαν ότι οι Αιγύπτιοι δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά των Αφρικανών της υποσαχάριων περιοχών, είτε με τη μορφή του κρανίου, της ανθρωπολογίας των γεννητικών οργάνων και του DNA.

Η ανάρτηση του υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ινδονησία: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 9 αγνοούμενοι σε ναυάγιο σκάφους
To Facebook έφερε κέρδη στη Wall Street
Chevron Right