Μια ομάδα χειρούργων στη Νέα Υόρκη κατάφερε να φέρει εις πέρας την πρώτη μεταμόσχευση ματιού σε άνθρωπο, καθώς και μερική μεταμόσχευση προσώπου, ένα επίτευγμα που χαιρετίστηκε ως σημαντικό ορόσημο, παρόλο που ο ασθενής δεν έχει ανακτήσει την όρασή του.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη χειρουργική επέμβαση, το μάτι έδειξε σημάδια λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με τη χειρουργική ομάδα του NYU Langone Health.
«Και μόνο το γεγονός ότι μεταμοσχεύσαμε ένα μάτι αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, κάτι που επί αιώνες σκεφτόταν κανείς, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της ομάδας.
Σημειώνεται, ότι μέχρι τώρα, οι γιατροί ήταν σε θέση να μεταμοσχεύσουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα, το διαφανές εμπρόσθιο τμήμα του ματιού.
First face-and-eye combo transplant makes history at NYU Langone: ‘Grateful beyond words’ https://t.co/KOpUroqV4n pic.twitter.com/ejgOFOKp80
— New York Post (@nypost) November 9, 2023
Ο λήπτης του μοσχεύματος είναι ο Άαρον Τζέιμς, ένας 46χρονος βετεράνος του στρατού από το Αρκάνσας, ο οποίος επέζησε από ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με τη New York Post.
Πριν από δύο χρόνια, ο Τζέιμς, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, δέχτηκε ένα θανατηφόρο σοκ 7.200 βολτ καθώς το πρόσωπό του άγγιξε κατά λάθος ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ως συνέπεια υπέστη τεράστιους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του αριστερού του ματιού, του κυρίαρχου αριστερού του βραχίονα πάνω από τον αγκώνα, ολόκληρη τη μύτη και τα χείλη του, τα μπροστινά του δόντια, την περιοχή του αριστερού μάγουλου και το πηγούνι του μέχρι το κόκκαλο.
Επί του παρόντος, το μεταμοσχευμένο μάτι δεν επικοινωνεί με τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Ωστόσο, ο Τζέιμς μπορεί ακόμη να ανακτήσει την όραση στο μεταμοσχευμένο μάτι, εκτιμούν οι γιατροί του NYU Langone Health.