Υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, μεταξύ των οποίων ο πολιτικός ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια και ο πρώην ηγέτης της Χάλεντ Μεσάαλ, έφτασαν την Πέμπτη (9/11) στο Κάιρο της Αιγύπτου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών της Αιγύπτου, Άμπας Κάμελ, και συζήτησαν την κατάσταση στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Δεν υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ»
Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ.
Το στέλεχος της οργάνωσης δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο κανάλι της Χαμάς στο Telegram.
Ο Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς είχαν σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Γάζα. Η επίσκεψη αυτή του Χανίγια στο Κάιρο έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα με Καταριανούς αξιωματούχους στην Ντόχα την πιθανότητα μιας «ανθρωπιστικής παύσης», ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών.
Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί στις προηγούμενες συνομιλίες που οδήγησαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην απελευθέρωση δύο γυναικών που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αυτές που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Συνάντηση των επικεφαλής CIA και Μοσάντ στο Κατάρ
Την ίδια ώρα, οι αρχηγοί της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα την Πέμπτη (9/11) για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν ασαφές, σημείωσε το πρακτορείο ειδήσεων.
Το Κατάρ, όπου εδρεύουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των προσπαθειών για μεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν συλλάβει οι μαχητές της Χαμάς όταν επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας και στα τέλη του περασμένου μήνα ξεκίνησε μια χερσαία τεθωρακισμένη εισβολή στον θύλακα, όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 40% εκ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Η συνάντηση Μπαρνέα – Μπερνς
Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντούλραχμάν αλ-Θάνι πραγματοποίησαν τη συνάντηση αφού μεσολαβητές του Κατάρ συναντήθηκαν με αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς το βράδυ της Τετάρτης (8/11) και συζήτησαν πιθανές παραμέτρους μιας συμφωνίας.
Το πλεονέκτημα της τριμερούς συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία, όπως είπε πηγή με γνώση της συνάντησης στο Reuters.
Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση για την επιτρεπόμενη εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί το Ισραήλ, μήπως, όπως ισχυρίζεται πάει στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.
Πηγή ανέφερε στο Reuters την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα μια ανθρωπιστική παύση μιας έως δύο ημερών στον πόλεμο που ισοπεδώνει τη Γάζα.
Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι έφτασε αργότερα την Πέμπτη στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, σύμφωνα με δήλωση του Emiri Diwan.
Ο Σεΐχης Ταμίμ συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
Ο σκοπός της επίσκεψης δεν έγινε γνωστός. Σε αντίθεση με το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020.