Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, που ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία στις G7, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στη 50η Σύνοδο Κορυφής των ισχυρότερων χωρών της δυτικής συμμαχίας, στο Φασάνο της Απουλία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε δεκτή την πρόσκληση και η παρουσία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο της ατζέντας των G7, δηλαδή των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών κρατών Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία (συν Κομισιόν), του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ιαπωνίας, θα βρίσκονται τα δύο πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία, στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει έναν διττό ρόλο, καθώς διατηρεί σχέσεις και με το Κίεβο αλλά και με τη Μόσχα και μάλιστα είχε παίξει ρόλο μεσολαβητή στο παρελθόν στις πρώτες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών που κατέληξαν σε αδιέξοδο, αλλά και στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την ελεύθερη διακίνηση των σιτηρών της Ουκρανίας.
Αντίθετα στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ισραήλ διεθνώς, έχοντας καταγγείλει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για γενοκτονία και χαρακτηρίζοντάς τον σφαγέα των Παλαιστινίων.
Μάλιστα την Πέμπτη, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξαπέλυσε πυρά κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι «εξίσου υπεύθυνες με το Ισραήλ για τη γενοκτονία» στον παλαιστινιακό θύλακα και τονίζοντας πως «έχουν αίμα στα χέρια τους». Κατηγόρησε επίσης και την ΕΕ πως με την σιωπή της είναι και αυτή συνένοχη σε κάποιο βαθμό για τη σφαγή στη Γάζα.
«Κανένας Ευρωπαίος δεν πρέπει να τολμήσει να μας κάνει κήρυγμα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου από τώρα και στο εξής», είπε και πρόσθεσε: «το Ισραήλ σκότωσε την ανθρωπότητα στη Γάζα και η Ευρώπη σκότωσε τις δικές της αξίες».
Άνοιγμα και στον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Εν μέσω μιας ασταθούς γεωπολιτικής πραγματικότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον ανταγωνισμό με τον σινορωσικό άξονα, οι χώρες της G7 επιδιώξουν τη διεύρυνση της επιρροής τους πέρα από τις δυνάμεις της Δύσης και της παραδοσιακές σφαίρες επιρροής της.
Είναι ενδεικτικό πως στην επικείμενη Σύνοδο, αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Παρών, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters, ενδέχεται να είναι και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και de facto ηγέτης του Βασιλείου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Υπενθυμίζεται πως ο Μπιν Σαλμάν είχε βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο της Δύσης τόσο για μια σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, μεταξύ των οποίων και η φρικιαστική δολοφονία του διακεκριμένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, όσο και για το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια είχε απομακρυνθεί από τα συμφέροντα των ΗΠΑ, στρεφόμενος σε Κίνα και Ρωσία, αποφασίζοντας μάλιστα να ενταχθεί και στους BRICS.
Από τις αρχές Μαΐου το Ριάντ φαίνεται να έχει αναθερμάνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ύστερα από πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, η οποία για να πετάξει κυρίως την Κίνα αλλά και τη Ρωσία εκτός της Σαουδικής Αραβίας προσέφερε μια «μεγα συμφωνία» σε οικονομία, ασφάλεια και τεχνολογία.
Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται και η αμερικανική βοήθεια για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού προγράμματος από την Σαουδική Αραβία, μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πτυχή του deal, καθώς πολλοί εκφράζουν φόβους πως το Ριάντ θα αξιοποιήσει την τεχνολογία που θεωρητικά θα προσφερθεί για ειρηνικούς – ενεργειακούς σκοπούς, ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.