Μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που έδωσαν τη νίκη στην Αριστερά αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επικαλέστηκε πρώτα την «ολυμπιακή εκεχειρία», αναβάλλοντας τον διορισμό πρωθυπουργού για τα «μέσα Αυγούστου» ύστερα από συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρει το BFMTV, έθεσε το πλαίσιο για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γαλλία. Έτσι, μετά την αποδοχή της παραίτησης της κυβέρνησης του Γκάμπριελ Ατάλ, η οποία παρέμεινε ως υπηρεσιακή λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, πλέον ο Πρόεδρος της Γαλλίας δέχεται πιέσεις για τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού.
Συναντήσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα
Πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε, την Παρασκευή (23/8), τους αρχηγούς των κομμάτων και των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γαλλίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη προεδρική πολιτική πρωτοβουλία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, που έδωσαν τη νίκη στην Αριστερά με 193 βουλευτές, αν και η Αριστερά απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Γαλλία αφού γι’ αυτήν απαιτούνται 289 βουλευτές.
Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων και κομμάτων «εκπροσωπούμενων στη Βουλή» θα γίνουν δεκτοί για μια «σειρά συζητήσεων», έξι εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε: «Ο διορισμός πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί ύστερα από αυτές τις διαβουλεύσεις και τα συμπεράσματά τους».
Η Αριστερά προτείνει τη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό
Επισημαίνεται ότι η Αριστερά, εφόσον έχει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο της Γαλλίας, εξακολουθεί να διεκδικεί τον σχηματισμό της κυβέρνηση. Μάλιστα, φαίνεται ότι για τη θέση του πρωθυπουργού προτείνεται η Λουσί Καστέ, μια ανώτερη κρατική λειτουργός που είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά ορίστηκε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις.
«Ο Πρόεδρος προφανώς δεν αντιτίθεται εάν είναι συλλογικό αίτημα και οι πολιτικές δυνάμεις του NFP θεωρούν ότι είναι χρήσιμο οι συνομιλίες να είναι εποικοδομητικές», είχε απαντήσει αρχικά το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Παρ’ όλα αυτά, στις 23 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν να απορρίπτει την υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ. Χαρακτηριστικά, τότε ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε – μεταξύ άλλων – δηλώσει: «Το ερώτημα δεν είναι όνομα. Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να προκύψει στη Συνέλευση ώστε μια γαλλική κυβέρνηση να περάσει μεταρρυθμίσεις, να περάσει έναν προϋπολογισμό και να προχωρήσει τη χώρα».
Η λύση που φαίνεται να προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος
Το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται υποστηρίζει μια συμφωνία με τη Δεξιά και ένα μέρος της Κεντροαριστεράς, καθώς ελπίζει ότι θα αποσχιστεί από το NFP και ιδιαίτερα από την Ανυπίτακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα ονόματα που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν τον Ξαβιέ Μπερτράν, τον Ζαν-Λουί Μπορλού και τον Μισέλ Μπαρνιέ από τη Δεξιά, αλλά και τον Μπερνάρ Καζνέβ από την Κεντροαριστερά. Πάντως, ακόμη και εάν επιτευχθεί συμμαχία με τη Δεξιά του Λοράν Ουκιέ, η οποία έχει δείξει σημάδια διαφάνειας αλλά αρνείται την προοπτική ενός συνασπισμού, ο πήχης για τον Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα παρέμενε πολύ ψηλά.
Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις αρχές Οκτωβρίου. Η θητεία αυτού του νέου νομοθετικού σώματος θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.
Διχασμός στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας
Σε μια εποχή που το NFP εξακολουθεί να επιδιώκει την πρωθυπουργία στη Γαλλία, ένα νέο επεισόδιο διχόνοιας βλάπτει την αριστερή συμμαχία. Σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε, την Κυριακή (18/8), στη «La Tribune» την Κυριακή, το LFI απείλησε να κινήσει διαδικασία αποπομπής του Εμμανουέλ Μακρόν, κατηγορώντας τον για «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας» αναφορικά με την άρνησή του «να αναγνωρίσει» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου και ως εκ τούτου να διορίσει τη Λουσί Καστέ ως πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Οι αριστεροί εταίροι του LFI, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, από το Κομμουνιστικό Κόμμα και από τους Οικολόγους, πήραν αποστάσεις από αυτή την τοποθέτηση. Αυτή η πρόταση «δεσμεύει μόνο το κίνημά τους» και όχι ολόκληρη την Αριστερά στο NFP, έγραψε ο Ολιβιέ Φορ στο X, προσθέτοντας: «Η απάντηση στον διορισμό ενός πρωθυπουργού, που δεν είναι σύμφωνος με τη δημοκρατική παράδοση, είναι μομφή».