Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει να αντιμετωπίζει την Κίνα ως εχθρό και να σταματήσει να είναι διπρόσωπη, άλλα να λέει και να άλλα να κάνει.
«Οι δύο χώρες μας… θα πρέπει να είναι πιστές στα λόγια τους», είπε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV .
«Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον να ανθίσει, όχι να βλάπτουμε ο ένας τον άλλον».
Ο Σι, τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «δικτάτορα» είπε επίσης στον Μπλίνκεν για την πρόοδο που υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά είναι κάτι που δεν αρκεί.
«Ενώ υπήρξε επικοινωνία σε ορισμένους τομείς, με κάποια θετική πρόοδο να έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση».
Η Κίνα έχει εξαγριωθεί με τις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν τη συμμαχία με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες για τη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, με το στρατιωτικό πακέτο για την Ταϊβάν και τους τεχνολογικούς περιορισμούς για την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς.
Σε άλλη συνάντηση που είχε ο Άντονι Μπλίνκεν με τον κορυφαίο διπλωμάτη Wang Yi, δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό».
«Συζητήσαμε τομείς διαφορετικότητας, εκτός από τομείς κοινού ενδιαφέροντος – όπως η καταπολέμηση των ναρκωτικών – όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πρόοδο για να αποφέρουμε οφέλη και για τους δύο λαούς μας», έγραψε στο Χ.
Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν προ ημερών εξήγγειλε πως οι ΗΠΑ θα τριπλασιοάσουν τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και στο αλουμίνιο, στο σκεπτικό ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Αμερικανούς εργαζομένους ως ακόμα μια νέα κίνηση καλής θέλησης προς την εργατική τάξη, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο επί του παρόντος αντιμετωπίζουν εισφορά έως και 7,5% βάσει της πολιτικής της εποχής Τραμπ σύμφωνα με το Άρθρο 301 του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ, του οποίου ο Μπάιντεν διέταξε αναθεώρηση το 2022.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει επίσης το Μεξικό να απαγορεύσει στην Κίνα να πουλάει τα μεταλλικά της προϊόντα έμμεσα μέσω των Μεξικανών.
Ταυτόχρονα, ξεκινά έρευνα για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδα, που ίσως να οδηγήσουν σε περισσότερους δασμούς.
Σημειώνεται ότι την επιβολή δασμών από τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 ακολούθησε η Κίνα που ανταπέδωσε με δικές της εισφορές.
Η Κίνα ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ το 2023, με αποστολές 598.000 καθαρών τόνων, μειωμένες κατά 8,2% από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.
Ο Καναδάς ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, με 6,9 εκατομμύρια τόνους, ακολουθούμενος από το Μεξικό, με 4,2 εκατομμύρια τόνους.
Οι εγχώριες χαλυβουργίες απέστειλαν 89,3 εκατομμύρια τόνους καθαρού χάλυβα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της AISI.
Τυχόν νέες εισφορές στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα υπόκεινται στην έγκριση της εμπορικής εκπροσώπου του Μπάιντεν, Κάθριν Τάι, κατά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης των δασμών της εποχής Τραμπ.
Οι νέες εισφορές θα προστεθούν στους δασμούς εθνικής ασφάλειας 25% του Άρθρου 232 που επιβλήθηκαν επίσης από τον Tραμπ σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου και ειδικούς δασμούς αντιντάμπινγκ και κατά των επιδοτήσεων για τα προϊόντα που συχνά φτάνουν σε τριψήφια ποσοστά.