Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Τρίτη (20/8) έφτασε στην Αίγυπτο, πιέζοντας όσον αφορά στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά και όσον αφορά στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων κατά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, με τα μεγάλα πεδία διαφωνίας να παραμένουν άλυτα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Αίγυπτο από το Τελ Αβίβ, όπου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε μια αμερικανική «πρόταση-γέφυρα» που αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, αφού οι συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα διακόπηκαν χωρίς να υπάρξει σημαντική εξέλιξη. Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί επίσης την πρόταση ως βάση για περισσότερες συνομιλίες. Η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει απορρίψει οριστικά την πρόταση, αλλά έχει δηλώσει ότι υποχωρεί από τομείς που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως και έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και τον σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, ότι εκτρέπουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με κακή πίστη.
Πάντως, ο Άντονι Μπλίνκεν στην Αίγυπτο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Άμπντελ-Φάταχ Ελ Σίσι, η χώρα του οποίου συμβάλλει εδώ και μήνες στη διαμεσολάβηση για τις συνομιλίες στη Γάζα που βρίσκονται σε αδιέξοδο – μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Το διακύβευμα είναι η τύχη της μικροσκοπικής αλλά πολυπληθούς Γάζας, όπου η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές, καθώς όμως και των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται εκεί.
Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήματα στη Γάζα
Ο πόλεμος στη Γάζα άρχισες στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με απολογισμό του Ισραήλ. Επισημαίνεται ότι, την Τρίτη (20/8), ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ανέσυρε τα πτώματα έξι ομήρων από τη νότια Γάζα, προσθέτοντας ότι 109 όμηροι παραμένουν στην παλαιστινιακή περιοχή, από τους οποίους το Ισραήλ πιστεύει ότι περίπου το ένα τρίτο είναι ήδη νεκροί.
Στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονταν με μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κεντρικές και νότιες περιοχές και οι παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη (20/8) ύστερα από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ άλλων σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε μαχητές σε κέντρο της Χαμάς που ήταν στο σχολείο. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε την Τρίτη (20/8) ότι εξακολουθεί να περιμένει την άφιξη εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας μετά την ανακάλυψη της ασθένειας στην περιοχή, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν πλέον σε σκηνές ή καταφύγια χωρίς κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Επανέλαβε, μάλιστα, την έκκληση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα για κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η εκστρατεία εμβολιασμού.
Η πρόταση-γέφυρα των Αμερικανών
Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις για μια συμφωνία «ίσως την καλύτερη, ίσως την τελευταία ευκαιρία» και δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση-γέφυρα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει τι περιλαμβάνει η πρόταση ή πώς διαφέρει από προηγούμενες εκδοχές.
«Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής και να διασφαλιστεί ότι είναι σαφώς κατανοητό τι θα κάνει η κάθε πλευρά για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε τη Δευτέρα (20/8) ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, επέκρινε τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι η πρόταση-γέφυρα των ΗΠΑ που αποδέχθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, περιέχει ασάφειες επειδή ήταν διαφορετική σε ό,τι είχε συμφωνήσει προηγουμένως η οργάνωση. Μήνες συνομιλιών έχουν περιστραφεί γύρω από τα ίδια ζητήματα, με το Ισραήλ να λέει ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης και τη Χαμάς να λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ εντός της Γάζας, ιδίως κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων εντός της επικράτειας, καθώς και την ταυτότητα και τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε μια ανταλλαγή. Η Αίγυπτος επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε έναν μηχανισμό ασφαλείας για τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, δηλαδή για τη στενή συνοριακή λωρίδα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις τον Μάιο.
Τόσο η Χαμάς όσο και η Αίγυπτος αντιτίθενται στο να διατηρεί το Ισραήλ στρατεύματα εκεί, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει πει ότι χρειάζονται στα σύνορα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων στη Γάζα. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας είπαν ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει διεθνή παρουσία στην περιοχή, μια πρόταση που οι πηγές είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το Κάιρο αν περιοριζόταν το πολύ σε έξι μήνες.