Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες η απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος επί πέντε χρόνια ήταν κρατούμενος στη Βρετανία και καταζητούμενος για καιρό στις ΗΠΑ, με τον ιδρυτή του Wikileaks ναέχει αναχθεί στα μάτια των υποστηρικτών του σε σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου.
Έπειτα από χρόνια δικαστικών μαχών, ο ιδρυτής του WikiLeaks μπορεί να αναπνεύσει.
Ο Τζουλιάν Ασάνς κατάληξε χθες Δευτέρα σε συμφωνία να δηλώσει ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κατασκοπείας, με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος» και εγκατέλειψε τη Βρετανία, έγραψε ο WiliLeaks αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη.
Λίγη ώρα αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ο Ασάνζ να επιβιβάζεται σε ιδιωτικό αεροπλάνο από αεροδρόμιο του Λονδίνου.
Julian Assange boards flight at London Stansted Airport at 5PM (BST) Monday June 24th. This is for everyone who worked for his freedom: thank you.#FreedJulianAssange pic.twitter.com/Pqp5pBAhSQ
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) το wikileaks στο Twitter δημοσίευσε μία εικόνα του Ασάνζ μέσα από το αεροπλάνο.
Approaching Bangkok airport for layover.
Moving closer to freedom.#AssangeJet pic.twitter.com/QGWZvSFhQD
— WikiLeaks (@wikileaks) June 25, 2024
Πριν επιστρέψει στην παλιά του ζωή, ο Ασάνζ θα εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, μια κοινοπολιτεία των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό, όπου αναμένεται να δηλώσει ένοχος σε μία κατηγορία βάσει του νόμου περί κατασκοπείας για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας. Το αίτημα έκδοσης αναμένεται να απορριφθεί και ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει άλλες κατηγορίες.
Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και της εγγύτητας του δικαστηρίου με την Αυστραλία.
Οι εισαγγελείς συμφώνησαν σε ποινή πέντε ετών, αλλά δήλωσαν ότι ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή θα προσμετρηθεί σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα κυκλοφορήσει ελεύθερος μετά την καταδίκη του.
https://www.instagram.com/reel/C8ogThWtgKF/
Τον περιμένει στην Αυστραλία η σύζυγός του – Θα είναι έκπληξη για τα παιδιά του
Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα δήλωσε «ενθουσιασμένη» για την επικείμενη απελευθέρωσή του έπειτα από 14 χρόνια δικαστικής μάχης, σχολιάζοντας ότι το νέο είναι «απίστευτο». Μάλιστα, δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται να συνομιλεί με βιντεοκλήση με τον Ασάνς, με φόντο την Όπερα του Σίδνεϊ.
https://twitter.com/Stella_Assange/status/1805489643246567873
«Θα είναι ελεύθερος μόλις λάβει την υπογραφή του δικαστή και αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή αύριο», πρόσθεσε μιλώντας από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου αναμένεται να μεταβεί ο Ασανζ αφού παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στο νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι πέταξε για την Αυστραλία την Κυριακή μαζί με τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει με τον Τζούλιαν, ηλικίας 7 και 5 ετών. Πρόσθεσε ότι τους είπε ότι έρχεται μια «μεγάλη έκπληξη», αλλά δεν ήταν σίγουρη τι θα συμβεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά δεν γνωρίζουν για την απελευθέρωσή του.
Το χρονικό της υπόθεσης με τα έγγραφα των Wikileaks
Το 2006 δημιούργησε τον ιστότοπο WikiLeaks για να «απελευθερώσει» τον Τύπο και να «αποκαλύψει τα μυστικά και τις παραβιάσεις των ΗΠΑ». Τότε έγινε, σύμφωνα με έναν από τους βιογράφους του, «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος του κόσμου».
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός το 2010 με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων, γεγονός που τον ανέδειξε σε βασικό υπέρμαχο της υπεράσπισης του δικαιώματος στην ενημέρωση.
Δέκα χρόνια πριν βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ μοιάζει περισσότερο «με υψηλής τεχνολογίας τρομοκράτη» παρά με διάδοχο των Pentagon Papers, τα οποία είχαν αποκαλύψει τη δεκαετία του 1970 τα ψεύδη των ΗΠΑ αναφορικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
«Σύμφωνα με τον Βορειοαμερικανό αντιπρόεδρο, η αλήθεια για τις ΗΠΑ ισοδυναμεί με τρομοκρατία», είχε απαντήσει ο Ασάνζ.
Εξάλλου το 2016 ο WikiLeaks αποκάλυψε στη διάρκεια της αμερικανική προεκλογικής εκστρατείας χιλιάδες μέιλ του Δημοκρατικού κόμματος και της ομάδας της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας τότε για την προεδρία των ΗΠΑ.
Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε υποψίες από τους επικριτές του ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία, ενώ κέρδισε τα εύσημα από τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ. Η CIA κατήγγειλε ότι ο WikiLeaks έλαβε τα έγγραφα αυτά μέσω Ρώσων πρακτόρων, κάτι που ο ιστότοπος αρνήθηκε.
Το 2011 πέντε εφημερίδες (ανάμεσά τους οι New York Times, The Guardian, Le Monde) που συνδέονταν με τον WikiLeaks είχαν καταδικάσει τις μεθόδους του ιστότοπου, που δημοσίευσε τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίς να καλύπτει κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες, εκτιμώντας ότι ενδέχεται «να θέσουν σε κίνδυνο κάποιες πηγές».
Στα τέλη του 2022 οι ίδιες εφημερίδες ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ διότι «η δημοσίευση δεν αποτελεί αδίκημα».