Κόσμος

Οι ΗΠΑ «έκοψαν» φορτίο με βόμβες για το Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη Ράφα

Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, τη στιγμή που η επίθεση στη Ράφα συνεχίζεται 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Tέσσερις αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας για το γεγονός της αναστολής, ανέφεραν πως η αποστολή καθυστέρησε τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, και τα εν λόγω όπλα αφορούσαν κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης τα οποία μετατρέπουν τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες ακριβείας, καθώς και βόμβες μικρού διαμετρήματος. 

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας επίσης στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν επιβεβαίωσε καμία συγκεκριμένη αναστολή των προμηθειών όπλων, αλλά φάνηκε να δίνει βαρύτητα στις εν λόγω αναφορές: «Όπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός, αν πρέπει να πολεμήσουμε με τα νύχια μας, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.»

Η καθυστέρηση έρχεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον πιέζει δημόσια το Ισραήλ να περιορίσει την επίθεσή του στη Ράφα και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις 

«Όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετέδωσε νωρίτερα το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, εν μέσω των νέων συνομιλιών που διεξάγονται στο Κάιρο, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Τονίζει επίσης, ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», υποσχόμενος πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».

https://twitter.com/lebelligerant/status/1787870001946305014

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».

Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διπλές κάλπες σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία - Φαβορί το εθνικιστικό VMRO-DPMNE
5 έξυπνα αξεσουάρ για να αναβαθμίσουμε φθηνά το παλιό μας αυτοκίνητο
Chevron Right