Κόσμος

Προκαλεί ο Ερντογάν μετά την έγκριση των F-16: Ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στην θάλασσα, στη Σμύρνη

Στη θάλασσα του Μαρμαρά και της Σμύρνης μπήκαν τα θεμέλια για τη χιλιόχρονη η ιστόρια μας είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε στελέχη του κυβερνώντος AKP.

«Δεν έχει στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι» της επιστολής έγκρισης για την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θυμήθηκε τον «παλιό του εαυτό» και άρχισε εκ νέου τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»!

«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια» είπε προσθέτοντας πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξης τους.

Οι δηλώσεις αυτές σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν μόνο απότοκο της ικανοποίησης του για την έγκριση της πώλησης εκ μέρους των ΗΠΑ αλλά ενδεχομένως λειτουργούν και ως απάντηση στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει πως η χώρα λαμβάνει από τις ΗΠΑ πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα καθώς τα F-35 αποτελούν σαφώς πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη σε σχέση με τα F-16.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα των F-35 και είχε ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα πριν 15 περίπου χρόνια.

Στο σήμερα, εφόσον είχε παραμείνει στο πρόγραμμα αυτό, θα είχε τουλάχιστον 30 σκάφη.

Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν εξαιτίας λάθος χειρισμών της κυβέρνησης, όπως τονίζει η αντιπολίτευση.

Πάντως η ικανοποίηση της Τουρκίας δεν σχετίζεται μόνο με την απόκτηση των 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό των άλλων 79 αφού η πολεμική αεροπορία της χώρας είχε τεράστιες ανάγκες σε ανταλλακτικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενδεικτικά δήλωσε χθες πως για την συντήρηση και τις επισκεύες που χρειάζονται τα F-16 θα αποδεσμευτούν πολλά ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πηνελόπη Αναστασοπούλου - Ξέσπασε στο πλατό του ΑΝΤ1: «Δεν το περίμενα καθόλου αυτό»
Ελένη Βιτάλη: «Γιατί πήγαν σχολείο, για να κάνουν τις γλάστρες;  Πολύ υψηλά όνειρα έχουν»
Chevron Right