Νέα επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης που έκανε στο προεδρικό αεροσκάφος και τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο Ριάντ όπου συμμετείχε στην Αραβο-Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής.
Στην ενημέρωση μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι στις 17 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη Γερμανία όπου θα συνομιλήσει με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, τονίζοντας ότι από εκεί, την πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ, θα στείλει το μήνυμα του σε όλη την Ευρώπη.
Όπως σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «σε κάθε θέμα, η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία είναι δυστυχώς λανθασμένη», προσθέτοντας ότι «εδώ και πάλι, βλέπουμε αυτή την αντίφαση. Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα πέσουμε και δεν μπορούμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεχίζοντας έκανε κριτική στη στάση της ΕΕ για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ ρωτώντας αν «η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε την τιμή της ανθρωπιάς στη σφαγή του Ισραήλ, τη σεβάστηκε;» απαντώντας ότι «δυστυχώς, δεν μπόρεσα να δω καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παίρνει θέση μέχρι στιγμής. Μόλις τώρα αρχίζουν να βγαίνουν. Όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν. Αλλά αναρωτιέμαι τι είδους στάση έχουν τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Πρωθυπουργός της Γερμανίας; Θα το δούμε αυτό πολύ πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γερμανία. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ούτε από αυτούς».
Όπως επισήμανε «σύμφωνα με την Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό ποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο. Μέχρι στιγμής, η προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς δεν συμπίπτει με τη δική μας προσέγγιση. Αλλά νομίζω ότι η επίσκεψη στη Γερμανία θα αποκρυπτογραφήσει πολλά πράγματα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται ακριβώς όπως το Ισραήλ όσον αφορά τη Χαμάς»
Αναφερόμενος στο πως βλέπει η ΕΕ τη Χαμάς σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται ακριβώς όπως το Ισραήλ όσον αφορά τη Χαμάς. Αλλά εμείς δεν σκεφτόμασταν, δεν σκεφτόμαστε και δεν μπορούμε να σκεφτούμε όπως αυτοί» για να προσθέσει: «Διότι εγώ βλέπω τη Χαμάς ως ένα πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη. Δεν το βλέπω με τον ίδιο τρόπο που το βλέπουν αυτοί. Τώρα υπάρχει μια Χαμάς που κέρδισε τις εκλογές εκεί, τότε είναι ένα πολιτικό κόμμα, ως τέτοιο το βλέπουν. Τώρα θέλουν να μας φέρουν σε τέτοιο σημείο που θέλουν να πούμε ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση». Όχι, φίλε μου, δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως, είναι άνθρωποι που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα εδάφη τους, που τα υπερασπίζονται, που αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Αυτή είναι η διαφορετική άποψη που υπάρχει μεταξύ μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.
Στη συνέχεια δήλωσε: «επιτρέψτε μου να πω το εξής, το είπα χθες, το περιστατικό στο Charlie Hebdo. Αυτό που συνέβη εκεί, όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί διαδήλωσαν στο Παρίσι. Εκεί ήταν και οι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών» για να προσθέσει ότι «σήμερα, αν προσθέσετε όλα τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους μαζί, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει φτάσει τις 13 χιλιάδες. Μια τέτοια εικόνα είναι προφανής. Αλλά υψώνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες τη φωνή τους ειδικά σε αυτά τα γεγονότα στην Παλαιστίνη; Σηκώνονται και κατηγορούν το Ισραήλ; Όχι. Γιατί; Φίλοι μου, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το αίμα που ρέει εδώ, οι νεκροί, οι μάρτυρες, είναι μουσουλμάνοι. Αλλά αυτοί που πέθαναν εκεί ήταν Γάλλοι ή άλλοι, αλλά πρώτα απ’ όλα, αυτοί που πέθαναν εκεί ήταν άνθρωποι. Αλλά γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν το βλέπουν από τη σκοπιά του «τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν;»
«Υπάρχουν μικρά παιδιά ανάμεσά τους, παιδιά!»
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «υπάρχουν μικρά παιδιά ανάμεσά τους, παιδιά! Υπάρχουν παιδιά. Τα κοιτάζετε, τυλιγμένα σε ένα λευκό σάβανο, ο πατέρας, η μητέρα τα φιλούν και πηγαίνουν το παιδί τους στον τάφο. Είναι παρατεταγμένα σε σειρές. Τα είδαμε αυτά. Είδαμε μητέρες να μυρίζουν και να φιλούν το πτώμα των παιδιών τους και να προσπαθούν να τα πάνε στον τάφο. Αυτά τα πράγματα δεν σας πληγώνουν τη συνείδησή σας; Δεν έχετε μερίδιο σε αυτά; Όχι. Επειδή είναι μη προνομιούχοι» δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι, «γι’ αυτό βιώνουμε εδώ μια μεγάλη τραγωδία, ένα μεγάλο δράμα. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνετε σιωπηλοί μπροστά σε αυτό το δράμα, σε αυτή την τραγωδία.
Καταλήγοντας τις αναφορές του για τη σύγκρουση στη Γάζα, είπε ότι «Θα δουλέψουμε σκληρά, θα προσπαθήσουμε και ίσως αυτό το γεγονός να οδηγήσει σε άλλες εξελίξεις. Σήμερα το απόγευμα, μετά τη συνάντησή μου με τον Σίσι, είπα στους φίλους μου ότι πιθανόν να ανοίξει μια άλλη πόρτα για εμάς. Τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή με την επίσκεψη στην Αίγυπτο και αυτό το βήμα; Ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα για να συζητήσουμε και να τα συζητήσουμε αυτά επί τόπου».