Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία το σκηνικό παραμένει το ίδιο, καθώς κανείς δεν κερδίζει την Προεδρία από τον πρώτο γύρο και σύμφωνα με τους αναλυτές είναι από τις πιο αμφίρροπες εκλογές.
Σύμφωνα με την έρευνα της Gezici Research, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 50% στον πρώτο γύρο. Η διαφορά μεταξύ του Κιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο ήταν 5,6.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 με 26 Απριλίου, με συνεντεύξεις 3.991 ατόμων σε 29 από τις 81 επαρχίες και σε 152 περιφέρειες.
Έτσι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει στον πρώτο γύρο 48,7%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 44,.6%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ 4,7% και ο Σινάν Ογκάν 2%.
Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου για την ανάδειξη του νέου Τούρκου Προέδρου, ο Κιλιτσντάρογλου έρχεται πρώτος με 52,8% ενώ ο Ερντογάν λαμβάνει 47,2%.
Σε ερώτημα της δημοσκόπησης σχετικά με την απόφαση του Μουχαρέμ Ιντζέ να μην παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του παρά τις εκκλήσεις για «απόσυρση της υποψηφιότητας», το 78,8% δηλώνει ότι ήταν λάθος του να συνεχίσει, ενώ το ποσοστό εκείνων που βρήκαν την απόφασή του σωστή παρέμεινε στο 21,2%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Μουράτ Γκεζιτσί, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Gezici, δήλωσε ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινής γνώμης είναι η οικονομία με ποσοστό 75%. Οι ψηφοφόροι του AKP και του MHP δεν κατέταξαν την τρομοκρατία στα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και άρχισαν να σκέφτονται το ίδιο με τους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το 52,2% πιστεύει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Ο Ερντογάν δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για την οικονομία στην πλειοψηφία της κοινωνίας».
Ο Γκεζιτσί είπε επίσης ότι «στις εκλογές της 14ης Μαΐου, όποιος δώσει ελπίδα στους ψηφοφόρους με οικονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές θα κερδίσει τις εκλογές και όχι δίνοντας έμφαση στις πολιτικές ασφάλειας».
Για τον πολιτικό αναλυτή «οι νέοι δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρος της πόλωσης στη χώρα. Αποδίδουν σημασία στις οικουμενικές αξίες. Οι πολιτικοί σχηματισμοί που λαμβάνουν υπόψη τις ελπίδες, τις επιθυμίες και τα αιτήματά τους και υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες θα είναι η επιλογή των νέων».