Τα πρόωρα μωρά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τυλίγονται σε αλουμινόχαρτο και τοποθετούνται δίπλα σε ζεστό νερό σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή υπό «καταστροφικές» συνθήκες, προειδοποίησε τη Δευτέρα (13/11) ο διευθυντής του νοσοκομείου, καθώς τα ισραηλινά πυρά πλήττουν τους γύρω δρόμους και τα εναπομείναντα αποθέματα καυσίμων στερεύουν, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα έδινε μάχη για να κρατήσει τα νεογέννητα στη ζωή, αφού τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλήθηκαν και αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα μωρά με τα χέρια από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών σε διαφορετικό μέρος του νοσοκομείου. «Δεν υπάρχει πλέον νερό, φαγητό, γάλα για τα παιδιά και τα μωρά. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική», δήλωσε στο CNN ο διευθυντής του ιατρικού κέντρου, Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.
Ο διευθυντής δήλωσε στο δίκτυο Al-Araby, την Κυριακή (12/11), ότι τα μωρά ήταν «πλέον εκτεθειμένα», επειδή το ιατρικό προσωπικό αναγκάστηκε να τα μετακινήσει από τις θερμοκοιτίδες της μονάδας νεογνών. «Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και βάζουμε ζεστό νερό δίπλα τους για να τα ζεστάνουμε», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Newborns taken out of incubators wrapped in foil to keep them alive at Gaza’s largest hospital, director sayshttps://t.co/dETD5uNoKc
— MSN (@MSN) November 13, 2023
Εικόνες δείχνουν πολλά νεογέννητα μωρά, που βγήκαν από τις θερμοκοιτίδες του νοσοκομείου, τοποθετημένα αβοήθητα μαζί σε ένα κρεβάτι. Ο γιατρός δήλωσε ότι αρκετά παιδιά πέθαναν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στο βρεφοκομείο τις τελευταίες δύο ημέρες εν μέσω των αδιάκοπων βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε, το Σάββατο (11/11), στο CNN ότι οι δυνάμεις του εμπλέκονται σε «συνεχιζόμενες έντονες μάχες» εναντίον της Χαμάς στην περιοχή του νοσοκομειακού συγκροτήματος, αλλά αρνήθηκε ότι πυροβόλησε το ιατρικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Γάζας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Χαμάς ενσωματώνεται σε μη στρατιωτικές υποδομές και ότι θα πλήξει τη Χαμάς «όπου είναι απαραίτητο». Έχει, επίσης, κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία ως κάλυψη – κατηγορία που οι γιατροί του Αλ Σίφα και η οργάνωση αρνούνται. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).
«Όποιος χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, πεθαίνει»
Συν τοις άλλοις, ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε στο CNN ότι 7.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, με περίπου 1.500 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε ότι οι άνθρωποι μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα ήταν παγιδευμένοι και πολύ φοβισμένοι για να φύγουν λόγω των σφοδρών μαχών. Το Ισραήλ λέει ότι επιτρέπει στους πολίτες να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο με ασφάλεια, ακολουθώντας έναν διάδρομο ανατολικά, έξω από το συγκρότημα.
Μέσα στο νοσοκομείο, καμία από τις χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια στο Al Araby TV, προσθέτοντας ότι «όποιος χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, πεθαίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτόν».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το Αλ Σίφα είναι χωρίς ρεύμα εδώ και τρεις ημέρες. «Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν λειτουργεί ούτε το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα
Παρ’ όλα αυτά, το Αλ Σίφα δεν είναι η μοναδική περίπτωση στη Γάζα καθώς, την Κυριακή (12/11), η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο ΑλΚουντς, μια άλλη σημαντική εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, ήταν εκτός λειτουργίας. Η PRCS δήλωσε ότι το νοσοκομείο, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, «δεν λειτουργεί πλέον, αυτή η διακοπή των υπηρεσιών οφείλεται στην εξάντληση των διαθέσιμων καυσίμων και στη διακοπή της ηλεκτροδότησης».
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4.506 παιδιά και 3.027 γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που έδωσε την Παρασκευή (10/11) στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, το οποίο αντλεί τα στοιχεία του από την ελεγχόμενη – από τη Χαμάς – περιοχή.
Επισημαίνεται ότι ο αποκλεισμός από το Ισραήλ των βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που εισέρχονται στη Γάζα, έχει βαθύνει την ανθρωπιστική κρίση, καθώς νοσοκομεία, συστήματα ύδρευσης, αρτοποιεία και άλλες υπηρεσίες που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια, έχουν κλείσει.
Ακόμα, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος μέσα στο Αλ Σίφα έκανε λόγο για δεκάδες πτώματα που δεν είχαν ταφεί, ασθενοφόρα που δεν μπορούσαν να παραλάβουν τους τραυματίες και συστήματα υποστήριξης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν. Οι γιατροί εργάζονταν υπό το φως των κεριών, το φαγητό ήταν με δελτίο και οι άνθρωποι μέσα άρχισαν να πίνουν νερό από σωλήνες, όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος το Σάββατο (11/11).
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, την Κυριακή (12/11), ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να μην μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς από το Αλ Σίφα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ισραήλ βοηθά τους ασθενείς, δημιουργώντας διαδρόμους στο έδαφος και δήλωσε ότι «περίπου 100» έχουν ήδη απομακρυνθεί από το νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, το CNN δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει ανεξάρτητα αν κάποιοι άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν από το Αλ Σίφα.