Κόσμος

Παρίσι, Βρυξέλλες και τώρα Ελλάδα: Γιατί οι αγρότες ξεσηκώνονται σε όλη την Ευρώπη

«Βράζουν» οι αγρότες στην Ε.Ε. «Ο στόχος είναι να λιμοκτονήσουμε τους Παριζιάνους». Τα τρακτέρ «μπούκαραν» και στο Αμβούργο.

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι αγρότες της Ευρώπης, όπου τα τρακτέρ έχουν καταλάβει τους δρόμους, με το κύμα κινητοποιήσεων να απλώνεται από χώρα σε χώρα.

Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες οι αγρότες έχουν εξεγερθεί διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα, πανευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά.

Οι αυξήσεις των φόρων, οι περικοπές σε αγροτικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν ωθήσει τους αγρότες σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Εκτός των παραπάνω, το κεφάλαιο «Ουκρανία» έχει εξοργίσει τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι μετά τη ρωσική εισβολή, η Ε.Ε αποφάσισε να δημιουργήσει «διαδρόμους αλληλεγγύης» προκειμένου να παράσχει στο Κίεβο έσοδα μέσω των αγροτικών εξαγωγών, ιδιαίτερα του σιταριού. Τα προϊόντα αυτά έχουν κατακλύσει τις αγορές των γειτονικών χωρών και έχουν προκαλέσει πτώση των τιμών της τοπικής παραγωγής.

«Έμφραγμα» σε βελγικούς αυτοκινητοδρόμους

Στο Βέλγιο, σύμφωνα με τη Le Soir, οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο στα νότια της χώρας, ιδιαίτερα στον κόμβο Daussoulx και στην είσοδο των Βρυξελλών, όπως αναφέρει η βελγική Τροχαία.

Έτσι, οι Βρυξέλλες μοιάζουν αποκλεισμένες, καθώς κλειστά για την κυκλοφορία είναι και τμήματα του περιφερειακού δρόμου της πόλης.

Ακόμα σε αυτόν τον κόμβο Daussoulx, που προέρχεται από τη Μονς, ο δρόμος είναι κλειστός προς τον Α15 προς τη Λιέγη και προς τον Α4-Ε411 προς τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Σε αρκετά σημεία γίνονται εκτροπές της κυκλοφορίας από τη βελγική αστυνομία, με τις μετακινήσεις να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο.

Στην επαρχία του Λουξεμβούργου, μια συνοδεία τρακτέρ έχει σχηματίσει μπλόκο σε έναν συνοριακό σταθμό με τη Γαλλία στον N89 στο Beaubru.

Μυρίζει μπαρούτι στη Γαλλία – Περικυκλωμένο από αγρότες το Παρίσι

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Γαλλία παραμένει έκρυθμη, καθώς απέναντι στους αγρότες έχουν στοιχηθεί περίπου 15.000 αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, το Παρίσι -αλλά και άλλες γαλλικές πόλεις -ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας (29/1) σε κατάσταση πολιορκίας.

https://twitter.com/apocalypseos/status/1751891864171761692

Αγροτικά συνδικάτα έχουν δηλώσει πως από το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά έχουν προγραμματίσει, συγκεντρώνοντας τρακτέρ, να μπλοκάρουν οκτώ σημεία εισόδου και εξόδου από την γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.

«Θέλουμε να μας φέρονται με αξιοπρέπεια και να ζούμε αξιοπρεπώς», λέει στο BBC ο Morgan Ody, από το συνδικάτο των Γάλλων αγροτών Confédération Paysanne.

{https://twitter.com/Mrpolitique88/status/1751925435896603090]

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε από τη γεωργία. Δουλεύουμε από Δευτέρα έως Κυριακή, 70 ώρες την εβδομάδα και δεν βγάζουμε τα προς το ζην, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είμαστε εξοργισμένοι», λέει ο Ody. «Αυτό που ζητάμε είναι να συνδεθούν οι γεωργικές τιμές με το πραγματικό κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου ενός δίκαιου εισοδήματος για όλους τους αγρότες», προσθέτει.

«Ο στόχος είναι να λιμοκτονήσουμε τους Παριζιάνους»

Ο Benoit Durand, ένας αγρότης σιτηρών, είπε στον γαλλικό σταθμό BFM TV ότι «το κύριο πράγμα είναι να παραλύσουμε τη Γαλλία».

«Κάνουμε πολιορκία στη Σαρτρ, μια ώρα μακριά από το Παρίσι. Είναι μέρος του αποκλεισμού… στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση».

Όταν δημοσιογράφος ρώτησε αν πρέπει να αποκλειστεί το Παρίσι, ο Durandαπάντησε: «Θα συμβεί φυσικά. Οι Παριζιάνοι θα πεινάσουν. Ο στόχος είναι να λιμοκτονήσουν οι Παριζιάνοι».

Στο μεταξύ σε κινητοποιήσεις προχωρούν σε κάποιες γαλλικές πόλεις – όπως η Μασσαλία και το Μπορντό -και οι οδηγοί των ταξί, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές των καυσίμων.

Οι γάλλοι αγρότες απαιτούν επίσης να σταματήσουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και ειδικότερα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Mercosur, ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε πως πέριξ του Παρισιού αναπτύσσονται σήμερα σχεδόν 15.000 αστυνομικοί με στόχο την «τήρηση της τάξης και της ασφαλείας» και ειδικότερα την εξασφάλιση ότι τα τρακτέρ δεν θα εισέλθουν στο Παρίσι και δεν θα εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς τροφίμων του Ρανζίς, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

https://twitter.com/FranzBranntwe10/status/1751886519055323328

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία του αγροτικού τομέα της χώρας.

«Θέλω να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, επιπλέον μέτρα, γι’ αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού…δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, η Ιταλία και άλλες, μπορούν», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση εισοδημάτων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερπληθώρα νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό κ.α.

Τα τρακτέρ «μπούκαραν» στο Αμβούργο

Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες τρακτέρ εισήλθαν στο Αμβούργο σήμερα, προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει περικοπές και να σταματήσει φοροαπαλλαγές λόγω ύφεσης της οικονομίας.

Επίσης, διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, καλώντας τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό να παραιτηθεί.

https://twitter.com/melly_katze/status/1751910071095726402

Η γερμανική ακροδεξιά προσπάθησε να υποστηρίξει την αγροτική δυσαρέσκεια, θεωρώντας την ως όχημα για τη δική τους αντικυβερνητική ρητορική.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και στην Ελλάδα

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη χώρα μας, με τους έλληνες αγρότες να έχουν ξεκινήσει τον δικό τους «χορό» κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, στο κάλεσμά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη στήριξη και των πολιτών μαζί με αυτή των φορέων.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε κανέναν, τους θέλουμε όλους μαζί πλάι μας στον αγώνα μας».

6096931_e0424.jpg6096922_6654f.jpg6096919_e6b82.jpg

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, υπάρχουν δύο μπλόκα, ένα στη Θεσσαλία κοντά στην Καρδίτσα και ένα στον Πλατύκαμπο. Η μαζική κινητοποίηση θα διαρκέσει 24 ώρες και μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο της Λάρισας, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, για να ενισχύσουν το μπλόκο που έχει παραταχθεί από την περασμένη Τετάρτη.

4118213_3308b.jpg4115679_1b738.jpg4115624_10836.jpg

Αιφνιδιασμός και αμηχανία στην κυβέρνηση

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ελήφθη καμία απόφαση για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών που απειλούν με πανελλαδική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αγωνία για το εύρος, την έκταση και την ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων, στη χθεσινή σύσκεψη οι συναρμόδιοι υπουργοί περιορίστηκαν στην επισκόπηση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Ανεπίσημα, πάντως, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές είπαν στο iEidiseis, ότι παραδέχονται πως υπήρξαν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις γεωργών και κτηνοτρόφων για τις ζημιές που υπέστησαν σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, από τις πλημμύρες του φθινοπώρου.

Τα αιτήματα των αγροτών

Μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας μίλησε στον ΑΝΤ1 για τα αιτήματα των αγροτών, λίγο πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

«Στα αιτήματα των αγροτών, ο ΕΛΓΑ δεν είναι μέσα», είπε ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, τονίζοντας ότι, αυτό που ζητούν οι πλημμυροπαθείς αγρότες είναι οι κρατικές αποζημιώσεις, δηλαδή η «αρωγή».

«Έχει γίνει έλεγχος, αλλά δεν έχουμε πάρει τίποτα από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν υπάρχει ημερομηνία, δεν υπάρχει το νούμερο για το τι ποσά θα δοθούν για τα μηχανήματα, τα πάγια», συμπλήρωσε σχετικά.

Ερωτηθείς για το αν θα «κοπεί η Ελλάδα στα δύο», απάντησε πως, «ο στόχος του δρόμου, δεν είναι δύσκολος. Θα γίνει σύγκρουση. Μπήκαμε στις πόλεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο, τους πολίτες, αλλά δεν ήρθαμε σε σύγκρουση. Δεν πρέπει να πάμε σε σύγκρουση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βγήκε από το νοσοκομείο η Κέιτ Μίντλετον - Η ανακοίνωση του παλατιού
Η επιστήμη μίλησε: Οι σκύλοι αγαπούν την τηλεόραση – Τι τους αρέσει να βλέπουν
Chevron Right