Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Ο Άσαντ ελπίζει σε μια νέα εποχή στην κοινή αραβική δράση

Είναι η πρώτη φορά που ο Άσαντ απευθύνθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο από τότε που η Συρία είχε αποκλειστεί το 2011.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ- Άσαντ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία, η πρώτη στην οποία συμμετέχει εδώ και δεκαετίες, να σηματοδοτήσει την αρχή μιας «νέας εποχής».

«Ελπίζω ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στην κοινή αραβική δράση υπέρ της αλληλεγγύης, της ειρήνης στην περιοχή, της ανάπτυξης και της ευημερίας αντί για τον πόλεμο και τις καταστροφές», δήλωσε στην ομιλία του ενώπιον των Αράβων ομοτίμων του.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια «ιστορική ευκαιρία» για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις ανά τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Τζέντα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Άσαντ απευθύνθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο από τότε που η Συρία είχε αποκλειστεί από τον παναραβικό οργανισμό το 2011, μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και της εξέγερσης στη Συρία που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα ο Σύρος πρόεδρος επέστρεψε επίσημα στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου έπειτα από χρόνια απομόνωσης.

Ο Άσαντ επωφελήθηκε από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε χιλιάδες νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία, και προκάλεσε ένα κύμα διεθνούς αλληλεγγύης.

Επωφελήθηκε επίσης από τις περιφερειακές αλλαγές, συγκεκριμένα την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ, μεγάλης δύναμης του αραβικού κόσμου, και της Τεχεράνης, ενός από τους μεγαλύτερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος.

«Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ» δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την έναρξη της συνόδου.

Για τον Σύρο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων, η πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής συμβολίζει μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην ομιλία του, ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η σύνοδος κορυφής διεξάγεται σε έναν ασταθή κόσμο αλλά εκτίμησε ότι οι προσεγγίσεις μεταξύ του αραβικού κόσμου και μεταξύ των αραβικών χωρών και των γειτόνων τους αποτελούν μια ελπίδα.

Ζήτησε να απαγορευτούν οι ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις των αραβικών χωρών, δηλώνοντας ότι η Συρία είναι προσηλωμένη στην ιδιότητά της ως μέλος του αραβικού κόσμου.

Ο πόλεμος στη Συρία κατακερμάτισε τη χώρα, μετρά σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας όπου πολύ μεγάλες εκτάσεις διαφεύγουν ακόμη του κυβερνητικού ελέγχου.

Αρκετές ξένες δυνάμεις ενεπλάκησαν στη σύγκρουση, το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ενώ η Τουρκία και οι ΗΠΑ διατηρούν παρουσία στις περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου των αρχών της Δαμασκού.

Ο Εμίρης του Κατάρ αναχώρησε χωρίς να εκφωνήσει ομιλία

 Ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έφυγε απότομα από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου αφότου οδήγησε την αντιπροσωπεία της χώρας του ως επικεφαλής της στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Κατάρ.

Η παρουσία του ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη, δήλωσε Άραβας αξιωματούχος στο Reuters. Ο Εμίρης αναχώρησε από τη σύνοδο πριν από την ομιλία του Σύρου προέδρου ‘Ασαντ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Εμίρης του Κατάρ δεν εμφανίστηκε για να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής, η οποία καλύπτεται ζωντανά, ούτε είχε διμερείς επαφές.

Αιχμές και εκκλήσεις από τον Ζελένσκι

Αιχμές και εκκλήσεις περιελάμβανε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Ουκρανό πρόεδρο να κατηγορεί «ορισμένες» αραβικές χώρες ότι «κάνουν τα στραβά μάτια» απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας από την άλλη τη βοήθεια των χωρών του Συνδέσμου για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι του στην Τζέντα, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε αραβικές χώρες να υποστηρίξουν την ειρηνευτική πρωτοβουλία του για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Ζελένσκι στην περιοχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται να μεταβεί στην Ιαπωνία, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7.

«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες σε όλο τον κόσμο και εδώ, ανάμεσά σας, κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι σε αυτές τις παράνομες φυλακές και προσαρτήσεις», τόνισε ο Ζελένσκι, καλώντας τους ηγέτες των κρατών της περιοχής να «δουν με ειλικρινή ματιά» τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΟΗΕ: Εκτεθειμένοι στη χολέρα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 43 χώρες
Ισπανία: Απολιθώματα αποκάλυψαν ένα νέο είδος δεινόσαυρου (Εικόνες)
Chevron Right