Κόσμος

Ουκρανικός πύραυλος «χτύπησε» μέσα στη Ρωσία – Για «μοιραίες συνέπειες» έχει προειδοποιήσει η Μόσχα

Το πρώτο χτύπημα από την Ουκρανία στο εσωτερικό της Ρωσίας με δυτικά όπλα. «Καίγεται όμορφα», έγραψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης για το φλεγόμενο S-300. 

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έπληξε με επιτυχία ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, εντός ρωσικού εδάφους, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα.

«Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό S-300 σε ρωσικό έδαφος. Πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», έγραψε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με φωτογραφίες από το φλεγόμενο πυραυλικό σύστημα. 

Δεν είναι σαφές εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που παρουσιάζει η Ιρίνα Βέρεστσουκ προέρχονται από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη συμμαχική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, το χτύπημα έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε την έγκριση στο Κίεβο για να πραγματοποιήσει περοιρισμένα πλήγματα χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη ρωσική επικράτεια, κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο.

Συγκεκριμένα η άδεια που χορηγήθηκε από την Ουάσιγκτον προβλέπει πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να πλήξει αποκλειστικά στόχους σε ρωσικό έδαφος κοντά στο Χάρκοβο και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις βαθύτερα στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) που του έχουν δοθεί. Οι εν λόγω πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν στόχο σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων. Αντίθετα η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, που μπορούν να πλήξουν θέσεις σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων.

Για τον λόγο αυτό, στρατιωτικοί αναλυτές μετρίασαν τις προσδοκίες μετά την απόφαση του Μπάιντεν. Ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, μιλώντας στο CNN, δήλωσε πως τα διασυνοριακά χτυπήματα με GMLRS «θα μπορούσαν να πλήξουν ορισμένες ρωσικές περιοχές, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και αποθήκες ανεφοδιασμού, κοντά στα σύνορα, αλλά δεν θα σταματήσουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις». «Μπορούν όμως να τις περιπλέξουν κάπως», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως μετά το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, έδωσαν την άδεια για ανάλογες επιθέσεις με όπλα που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία.

Νέο κεφάλαιο στον πόλεμο

Η Ουκρανία ζητούσε σχεδόν από την έναρξη του πολέμου να της δοθεί η σχετική άδεια, ωστόσο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η Δύση απέρριπτε το αίτημα υπό τον φόβο της κλιμάκωσης του πολέμου με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Η ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο και οι σημαντικές επιτυχίες του ρωσικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, οδήγησαν σε αναθεώρηση από την πλευρά της Δύσης, καθώς διαπίστωσε πως η πλάστιγγα του πολέμου γέρνει σημαντικά υπέρ της Ρωσίας.

Η άδεια που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις αν και περιορισμένη, σηματοδοτεί μια κομβική αλλαγή. Έστω και δοκιμαστικά και υπό όρους η Δύση ξεπέρασε το «ταμπού» για επιθέσεις εντός της Ρωσίας σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στο πόλεμο.

Πώς θα απαντήσει η Μόσχα;

Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο διαμήνυσε στις ΗΠΑ πως θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με «μοιραίες συνέπειες» εάν αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες για λάθος υπολογισμούς που θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόρες συνέπειες», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ και πρόσθεσε: «Για άγνωστους λόγους, υποτιμούν τη σοβαρότητα της απόκρουσης που μπορεί να λάβουν».

Ο Ριάμπκοφ παρέπεμψε την αμερικανική κυβέρνηση στην «πολύ σημαντική προειδοποίηση του Πούτιν», προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθεί με τη μέγιστη σοβαρότητα» και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει «να αφιερώσουν λίγο χρόνο μελετώντας τα όσα ειπώθηκαν λεπτομερώς».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τονίσει απευθυνόμενος στις χώρες της Δύσης και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, να μην δώσουν την άδεια στο Κίεβο για επιθέσεις εντός της Ρωσίας καθώς «η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες». «Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες συμβούν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία μας στον τομέα των στρατηγικών όπλων;», υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική - Προειδοποίηση για αύριο Τετάρτη
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2024: Από την ΕΡΤ η μετάδοσή του - Το πρόγραμμα
Chevron Right