Κόσμος

Τέλος το… σούσι – Όλο το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα

Το σχέδιο της Ιαπωνίας για απελευθέρωση μολυσμένων υδάτων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκαλεί ανησυχία στη Νότια Κορέα. 

Η Ιαπωνία πρόκειται να αρχίσει να αντλεί πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους επεξεργασμένου νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi αυτό το καλοκαίρι, μια διαδικασία που θα διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί. Το νερό αποστάχθηκε αφού μολύνθηκε από την επαφή με ράβδους καυσίμων στον αντιδραστήρα, που καταστράφηκε από σεισμό του 2011. Οι δεξαμενές στην περιοχή περιέχουν τώρα περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους ραδιενεργού νερού – αρκετά για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο η Tokyo Electric Power Company (Tepco) σχεδιάζει να διαχειριστεί το νερό, σύμφωνα με το Reuters:

Απελευθέρωση νερού

Η Tepco φιλτράρει το μολυσμένο νερό για να αφαιρέσει τα ισότοπα, αφήνοντας μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό. Η Tepco θα αραιώσει το νερό μέχρι τα επίπεδα τριτίου να πέσουν κάτω από τα ρυθμιστικά όρια πριν το διοχετεύσει στον ωκεανό από την παράκτια περιοχή.

Το νερό που περιέχει τρίτιο απελευθερώνεται συνήθως από πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την αντιμετώπιση του νερού της Φουκουσίμα με αυτόν τον τρόπο.

Το τρίτιο θεωρείται σχετικά ακίνδυνο επειδή δεν εκπέμπει αρκετή ενέργεια ώστε να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα. Αλλά όταν προσλαμβάνεται μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους καρκίνου, ανέφερε ένα άρθρο του Scientific American το 2014. Η διάθεση του νερού θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, με μια κυλιόμενη διαδικασία φιλτραρίσματος και αραίωσης, παράλληλα με τον προγραμματισμένο παροπλισμό του εργοστασίου.

Αντίδραση για την απελευθέρωση στον Ωκεανό

Η Tepco έχει συνεργαστεί με τις αλιευτικές κοινότητες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και προωθεί γεωργικά, αλιευτικά και δασικά προϊόντα σε καταστήματα και εστιατόρια για να μειώσει την όποια ζημιά στη φήμη των προϊόντων από την περιοχή.
Τα αλιευτικά σωματεία στη Φουκουσίμα έχουν παροτρύνει την κυβέρνηση εδώ και χρόνια να μην απελευθερώσει το νερό, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αναιρούσε το έργο για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης φήμης της αλιείας τους.

Οι γειτονικές χώρες έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους. Η Κίνα ήταν η πιο ηχηρή, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Ιαπωνίας ανεύθυνο, αντιλαϊκό και μονομερές.

Οι Νοτιοκορεάτες «εξαφανίζουν» το αλάτι από την αγορά

Την ίδια ώρα οι Νοτιοκορεάτες έχουν αρχίσει να μαζεύουν υπερβολικές ποσότητες θαλασσινού αλατιού και άλλων ειδών, καθώς η Ιαπωνία ετοιμάζεται να ρίξει στον ωκεανό επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Η Ιαπωνία πρόκειται να απελευθερώσει στον Ειρηνικό πάνω από 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους νερού που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων του σταθμού παραγωγής ενέργειας βόρεια του Τόκιο, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που τον έπληξε το 2011.

Το Τόκιο έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι το νερό είναι ασφαλές και έχει φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τα περισσότερα ισότοπα, αν και περιέχει ίχνη τριτίου, ενός ισοτόπου του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.

Αν και η Ιαπωνία δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την απελευθέρωση, η ανακοίνωση έχει κάνει τους ψαράδες και τους αγοραστές σε όλη την περιοχή να ανησυχούν. Οι αλιευτικές αρχές της Νότιας Κορέας έχουν υποσχεθεί να εντείνουν τις προσπάθειες παρακολούθησης των φυσικών αλατοκαλλιεργειών για τυχόν αύξηση των ραδιενεργών ουσιών και να διατηρήσουν την απαγόρευση των θαλασσινών από τα ύδατα κοντά στη Φουκουσίμα.

«Πρόσφατα αγόρασα πέντε κιλά αλάτι», δήλωσε η Lee Young-min, μια 38χρονη μητέρα δύο παιδιών, προσθέτοντας ότι δεν είχε αγοράσει ποτέ στο παρελθόν τόσο πολύ αλάτι.

«Ως μητέρα που μεγαλώνει δύο παιδιά, δεν μπορώ να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Θέλω να τα ταΐζω με ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters. Η πανικόβλητη αγορά οδήγησε σε αύξηση της τιμής του αλατιού στη Νότια Κορέα κατά 27% τον Ιούνιο σε σχέση με δύο μήνες πριν, αν και αξιωματούχοι λένε ότι ο καιρός και η χαμηλότερη παραγωγή ήταν επίσης υπαίτιες.

Η κορεατική κυβέρνηση σε απάντηση αποφάσισε να απελευθερώνει περίπου 50 μετρικούς τόνους αλάτι την ημέρα από τα αποθέματα, με έκπτωση 20% από τις τιμές της αγοράς, μέχρι τις 11 Ιουλίου.

«Ανησυχώ ότι η απελευθέρωση των υδάτων θα μπορούσε όχι μόνο να μολύνει (τον ωκεανό) και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, αλλά και να αυξήσει τις τιμές του αλατιού και των θαλασσινών», δήλωσε η Παρκ Γιονγκ Σιλ, μια 67χρονη γυναίκα που ψώνιζε σε μια παραδοσιακή αγορά στη Σεούλ.

Αντίθετοι σε ποσοστό 85% οι Νοτιοκορεάτες με το σχέδιο της Ιαπωνίας

Φουκουσιμα

Σύμφωνα με τον independent περισσότερο από το 85% του κοινού της Νότιας Κορέας αντιτίθεται στο σχέδιο της Ιαπωνίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τον περασμένο μήνα η τοπική εταιρεία δημοσκοπήσεων Research View. Επτά στους 10 ανθρώπους φέρεται να δήλωσαν ότι θα καταναλώνουν λιγότερα θαλασσινά αν προχωρήσει η απελευθέρωση των λυμάτων.

Ο Hyun Yong-gil, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος χονδρικής πώλησης αλατιού στην πρωτεύουσα, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν «κατά 40 έως 50 τοις εκατό» παρά την άνοδο των τιμών.
«Έχουμε περισσότερους πελάτες από ό,τι συνήθως τελευταία και πολλοί από αυτούς φαίνεται να ανησυχούν για την προγραμματισμένη απελευθέρωση υγρών αποβλήτων», είπε.

Αλλά τα πακέτα με το αλάτι εξαφανίζονται γρήγορα από τα ράφια της αγοράς.

«Ήρθα να αγοράσω αλάτι, αλλά δεν έχει μείνει κανένα», δήλωσε ο 73χρονος Κιμ Μιουνγκ-οκ. «Δεν υπήρχε καθόλου και την τελευταία φορά που ήρθα».

Η Κίνα καταδίκασε την κίνηση απελευθέρωσης μολυσμένων υδάτων, κατηγορώντας την Ιαπωνία για έλλειψη διαφάνειας και λέγοντας ότι αποτελεί απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η Ιαπωνία λέει ότι έχει δώσει λεπτομερείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες εξηγήσεις για το σχέδιό της στους γείτονες.

Ο επικεφαλής γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Hirokazu Matsuno δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιαπωνία βλέπει αυξανόμενη κατανόηση για το θέμα, αν και αυτό δεν ήταν τόσο εμφανές στα καταστήματα της Σεούλ αυτή την εβδομάδα.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ότι «η μέθοδος που επέλεξε η Ιαπωνία είναι τόσο τεχνικά εφικτή όσο και σύμφωνη με τη διεθνή πρακτική».

Ο κ. Γκρόσι έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους Ιάπωνες ηγέτες και να δει τις τελικές προετοιμασίες για την απελευθέρωση των επεξεργασμένων ραδιενεργών λυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο «γρίφος» των τραπεζιτών: Τα επιτόκια ανεβαίνουν, αλλά ο πληθωρισμός δεν μειώνεται
Ελευθερία Ελευθερίου: Επέλεξα το Survivor All Star γιατί ήμουν εκτός δισκογραφίας
Chevron Right