Σε βαριές αποκαλύψεις προχώρησε η έρευνα Cyprus Confidential, η οποία αποκάλυψε μέσα από τη διαρροή 3,6 εκατ. απόρρητων αρχείων, πώς κυπριακές εταιρείες βοήθησαν να θωρακιστεί ο ρωσικός πλούτος παρά τις δυτικές κυρώσεις, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διαρροή αποκαλύπτει την κλίμακα του ρόλου της Κύπρου ως πύλης στην Ευρώπη για την ελίτ που συνδέεται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes που εντοπίστηκαν το 2023, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη της οικογένειας ως πελάτες των επαγγελματικών παρόχων υπηρεσιών της Κύπρου. Υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με 71 Ρώσους πελάτες που έχουν τεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τον Φεβρουάριο του 2022. Πολλές από αυτές τις σχέσεις έκτοτε έχουν τερματιστεί, λένε σύμβουλοι.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Guardian, η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Alexei Mordashov, να μεταφέρει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία, μια μέρα πριν μπει σε λίστα με κυρώσεις.
Τι είναι το Cyprus Confidential (Κυπριακά Εμπιστευτικά αρχεία)
Τα Κυπριακά Εμπιστευτικά αρχεία αποτελούν έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία περιέχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικά αρχεία, αρχειοθετήσεις εταιρειών, έγγραφα εμπιστοσύνης και αναφορές συμμόρφωσης.
Συνολικά 1,31 terabytes εμπιστευτικών οικονομικών αρχείων, που ανέρχονται σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια έγγραφα και άλλα αρχεία και προέρχονται από έξι παρόχους υπεράκτιων υπηρεσιών, διαχειρίζονται και απαριθμούν εταιρείες κελύφους και καταπιστεύματα στην Κύπρο, καθώς και μια εταιρεία που μεταφέρει την πρόσβαση σε Στοιχεία κυπριακής εταιρείας.
Η πρόσβαση στα αρχεία έγινε μέσω ανώνυμης πηγής στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και στη γερμανική Paper Trail Media, η οποία μοιράστηκε την πρόσβαση με τον Guardian και άλλους συνεργάτες μέσων ενημέρωσης.
Η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, έχει χρησιμεύσει εδώ και καιρό ως σημαντικό υπεράκτιο οικονομικό κέντρο για πλούσιους Ρώσους, που έχουν ευνοήσει το νησί της Μεσογείου, ως πύλη για να μεταφέρουν τις περιουσίες τους από τη χώρα καταγωγής τους και στην Ευρώπη. Οι πελάτες των εταιρειών περιλαμβάνουν Ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων.
Η κατοχή περιουσιακών στοιχείων σε υπεράκτιους παραδείσους όπως η Κύπρος, μερικές φορές μέσω τραστ, δεν είναι από μόνη της παράνομη και υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για τους οποίους κάποιοι το κάνουν. Τα εν λόγω αρχεία δημιουργήθηκαν κυρίως μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του ’90 και του 2022, εξηγεί ο Guardian