Η Telegram υποστήριξε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της «δεν έχει τίποτα να κρύψει», καθώς η αιφνιδιαστική σύλληψή του πυροδότησε διαδικτυακή συζήτηση για την ελευθερία του λόγου.
Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να παρατείνουν την κράτηση του Πάβελ Ντουρόφ του ρωσικής καταγωγής ιδρυτή της Telegram -ο οποίος βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση-, η σύλληψη του οποίου στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου, όπως ο Elon Musk.
Ο Ντουρόφ συνελήφθη μετά την άφιξη του ιδιωτικού του τζετ το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά κατηγορίες για απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση τρομοκρατίας και διαδικτυακό εκφοβισμό μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας την Κυριακή, η Telegram τόνισε ότι τηρεί όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι ο ιδρυτής της «δεν έχει τίποτα να κρύψει». Η δήλωση ανέφερε: «Είναι παράλογο να κατηγορείται μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της για την κατάχρηση της από τους χρήστες της».
Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο ανακριτής της υπόθεσης αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Durov πέρα από το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα, η αρχική αυτή περίοδος ανάκρισης μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες, μετά την οποία ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αφήσει τον Ντουρόφ ελεύθερο ή θα του απαγγείλει κατηγορίες και θα τον κρατήσει υπό κράτηση.
Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ζήτησε πρόσβαση στον Ντουρόφ, ο οποίος κατέχει τη γαλλική υπηκοότητα και υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά κατήγγειλε ότι οι γαλλικές αρχές «αρνούνται να συνεργαστούν» με τις διπλωματικές τους προσπάθειες, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Εκτός από τις διπλωματικές «επιπλοκές», η σύλληψη του Ντουρόφ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Ο Elon Musk, δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του, X, για να αναδημοσιεύσει αποσπάσματα συνέντευξης με τον Ντουρόφ, εκφράζοντας την υποστήριξή του με το μήνυμα «#FreePavel».
Παράλληλα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στο Facebook: «Στην Ευρώπη ζούμε υπό λογοκρισία… Ζήτω η ελευθερία της σκέψης και του λόγου. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί; Ο Elon Musk;»
Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, που πρόσφατα ανέστειλε την προεδρική του εκστρατεία, έγραψε στο Twitter ότι «η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική».
Τέλος, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, γνωστός πληροφοριοδότης, καταδίκασε τη σύλληψη του Ντουρόφ ως «επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Παρισιού, που κατά την άποψή του «κατέφυγε σε πρακτικές ομηρίας για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες».
Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν είναι πολιτική απόφαση η σύλληψή του»
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα (26/8) δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Πάβελ Ντούροφ.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε: «Η σύλληψη του προέδρου της Telegram στο γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου (24/8) ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη μετά την άφιξη του ιδιωτικού του αεροσκάφους στο Παρίσι. Ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους λόγους για τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος ίδρυσε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων το 2013. Σε ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το «Politico», η Telegram ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της δεν έχει «τίποτα να κρύψει» και ότι η εταιρεία τηρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου
«Έχω δει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Γαλλία μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντουρόφ. Η Γαλλία είναι βαθιά προσηλωμένη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας, στην καινοτομία και στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Θα παραμείνει έτσι. Σε ένα κράτος δικαίου, οι ελευθερίες υποστηρίζονται μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην πραγματική ζωή, για την προστασία των πολιτών και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Εναπόκειται στη δικαστική εξουσία, σε πλήρη ανεξαρτησία, να εφαρμόσει τον νόμο. Η σύλληψη του προέδρου της Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφανθούν επί του θέματος».