Κόσμος

Πού βρίσκεται η αρχαιότερη Πυραμίδα στον κόσμο

Παρότι πολλοί έχουμε ταυτίσει την Αίγυπτο με τις Πυραμίδες, ενδέχεται η αρχαιότερη κατασκευή αυτού του είδους να βρίσκεται στην Ασία.

Από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη Μεσοαμερική, οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος είχαν κοινή αγάπη για την κατασκευή γιγάντιων αντικειμένων. Ωστόσο, ενώ τουριστικά σημεία όπως η Γκίζα και η Τσίτσεν Ιτζά μπορεί να είναι οι πρώτες τοποθεσίες που σκεφτόμαστε για τις Πυραμίδες, η αλήθεια είναι ότι σε καμία από αυτές τις εμβληματικές περιοχές δεν υπάρχει η αρχαιότερη Πυραμίδα στον κόσμο.

Η αρχαιότερη Πυραμίδα στην Αίγυπτο

Λίγα χιλιόμετρα νότια της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρίσκεται η αρχαιότερη Πυραμίδα της Αιγύπτου, δηλαδή στη Σακκάρα και κατασκευάστηκε γύρω στο 2630 π.Χ. ως ταφικός θάλαμος για τον φαραώ Ζοζέρ.

Αρχαιότερη της Μεγάλης Πυραμίδας, η οποία χτίστηκε για τον φαραώ Χέοπα, κατά περίπου 70 χρόνια, η Πυραμίδα του Ζοζέρ είναι λίγο διαφορετική από την τριγωνική Πυραμίδα της Γκίζας, καθώς δημιουργήθηκε στοιβάζοντας πέτρινες πλατφόρμες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια Πυραμίδα με σκαλοπάτια.

Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτό το σχέδιο ήταν ένας αρχιερέας που ονομαζόταν Ιμχοτέπ, ο οποίος ήταν επίσης σύμβουλος του φαραώ Ζοζέρ. Φημισμένος για τη μαεστρία του στην τέχνη και στην επιστήμη, ο Ιμχοτέπ θεοποιήθηκε μετά τον θάνατό του και τελικά αναγνωρίστηκε ως θεός της Σοφίας και της Ιατρικής.

Μάλιστα, για πολλά χρόνια, η Πυραμίδα του Ζοζέρ εθεωρείτο ως η αρχαιότερη Πυραμίδα στον κόσμο.

Πυραμίδα, Πυραμίδα Ζοζέρ, Αίγυπτος

Η αρχαιότερη Πυραμίδα στο Περού

Οι Πυραμίδες ήταν της μόδας σε όλη την Αμερική κατά την αρχαιότητα, ενώ οι αυτοκρατορίες των Μάγια, των Αζτέκων και των Ίνκας προτιμούσαν την κατασκευή ναών με επικλινείς πλευρές – μεταξύ των πιο εμβληματικών οικοδομημάτων είναι το συγκρότημα ναών Τικάλ στη Γουατεμάλα.

Εντούτοις, για να βρούμε την αρχαιότερη Πυραμίδα στο δυτικό ημισφαίριο, πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι την έρημο του Περού. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν σε αυτή την περιοχή, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια εκτεταμένη αρχαία μητρόπολη που ονομαζόταν Καράλ.

Λόγω της πολυπλοκότητας του χώρου, οι ερευνητές υπέθεσαν αρχικά ότι το Καράλ πρέπει να χτίστηκε αρκετά πρόσφατα. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001, σύμφωνα με το Science, άλλαξε ριζικά το αφήγημα: Χρησιμοποιώντας ραδιοχρονολόγηση για τον υπολογισμό της ηλικίας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Καράλ, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η αρχαία πόλη μπορεί να είχε ιδρυθεί ήδη από το 2627 π.Χ.

Με βάση αυτή την ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι εικάζουν τώρα ότι οι έξι Πυραμίδες της περιοχής θα μπορούσαν να είναι προγενέστερες της δομής της Σακκάρα στην Αίγυπτο. Με την ακριβή ηλικία των κτηρίων του Καράλ να παραμένει άγνωστη, ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε ποιος από αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς κατασκεύασε πρώτος την Πυραμίδα του.

Πυραμίδα, Καράλ, Περού

Γκουνούνγκ Παντάνγκ, ένας λόφος ή η αρχαιότερη Πυραμίδα;

Πάντως, για δεκαετίες, οι αρχαιολόγοι αγωνίζονταν να αποφασίσουν αν η αρχαιότερη Πυραμίδα του κόσμου βρίσκεται στην Αίγυπτο ή στο Περού, αλλά ενδέχεται αυτή να βρίσκεται στην Ινδονησία. Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο μεγαλιθικό συγκρότημα που ονομάζεται Γκουνούνγκ Παντάνγκ βρίσκεται πάνω σε έναν εμφανή λόφο, ο οποίος – σύμφωνα με ορισμένους μελετητές – μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια ανθρώπινη κατασκευή.

Η θεωρία αυτή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018, προκάλεσε μεγάλη διαμάχη και απέτυχε να πείσει πολλούς στην επιστημονική κοινότητα. Παρά τον σκεπτικισμό, όμως, μια ομάδα αρχαιολόγων ισχυρίζεται ότι βρήκε αποδείξεις ότι ο λόφος κατασκευάστηκε σκόπιμα σε πολλαπλά στάδια επί πολλές χιλιάδες χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, οι ερευνητές λένε ότι αποκάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το βασικό στρώμα κατασκευάστηκε τουλάχιστον πριν από 9.500 χρόνια και μπορεί να είναι ηλικίας έως και 28.000 ετών. Εάν αποδειχθεί, αυτό θα καθιστούσε την Γκουνούνγκ Παντάνγκ ως την αρχαιότερη Πυραμίδα στον κόσμο.

Επί του παρόντος, όμως, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται απλώς για έναν λόφο.

Πυραμίδα, Γκουνούνγκ Παντάνγκ, Ινδονησία

Πηγή εσωτερικών φωτογραφιών: Wikimedia Commons

Με πληροφορίες από το IFL Science

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η Mπιάνκα, κόρη του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, από τη RAI στη διαβόητη Mediaset του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ερντογάν: «Η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ»
Chevron Right