Το πρωί της Πέμπτης ο Έντι Ράμα αναχώρησε για τα Σκόπια, που είναι ο πρώτος από τους πέντε σταθμούς του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, τις οποίες θα επισκεφθεί μέσα σε δύο ημέρες.
Από τα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα πάει στην Πρίστινα, μετά την Ποντγκόριτσα, στη συνέχεια το Βελιγράδι και θα καταλήξει την περιοδεία του στο Σεράγεβο.
Αυτή η περιοδεία του Αλβανού Πρωθυπουργού στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε εντελώς απρόσμενα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να συζητήσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» και τη διαδικασία του Βερολίνου.
Όμως ο ομοεθνής Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι έκανε γνωστό δημόσια ότι δεν θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Πρίστινα, εκτός εάν προηγηθεί διακυβερνητική συνάντηση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη, ο Κούρτι κάλεσε τον Ράμα να πραγματοποιήσει τη συνάντηση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας που είχε ήδη ακυρωθεί, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου στην Γκιάκοβα.
«Βρίσκομαι σε άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αλβανίας Έντι Ράμα και γνωρίζω ότι θα έρθει να επισκεφθεί την Πρίστινα στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας. Η περιοδεία αυτή λέγεται ότι σχετίζεται με την προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Με φιλικό τρόπο, ζήτησα από τον πρωθυπουργό Ράμα, αφού θα παραμείνει για δύο ημέρες και μια νύχτα στην Πρίστινα, να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, η οποία ακυρώθηκε χωρίς κανένα λόγο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι.
Η συμμετοχή της Αλβανίας στη διακυβερνητική συνάντηση της 14ης Ιουνίου ακυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της 13ης Ιουνίου, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αυξάνονταν και το Κοσσυφοπέδιο αντιμετώπιζε επικρίσεις από τη δυτική κοινότητα μετά την απόφαση ότι οι νέοι Αλβανοί δήμαρχοι στους τέσσερις βόρειους δήμους – περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους – θα αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους, παρά την αντίθεσή τους.
Εκείνη την εποχή, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της δυτικής κοινότητας που καταδίκασε το Κοσσυφοπέδιο για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στους βόρειους δήμους.
Ο Ράμα σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης είχε υποβάλει στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχέδιο καταστατικού για την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά το κείμενο απορρίφθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι όσο και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση το θεώρησε πολύτιμο έγγραφο.
Βέβαια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με ανάρτηση του στο Twitter ανακοίνωσε ότι 13 συμφωνίες από τη σύνοδο των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου υπογράφηκαν σήμερα το πρωί και παραδόθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. Με την προσυπογραφή της πλευράς του Κοσσυφοπεδίου, θα τεθούν σε ισχύ αμέσως.
Ο Ράμα πέταξε το μπαλάκι στον Κούρτι, γράφοντας πως «παραμένω αισιόδοξος ότι μετά την άρση των ανησυχιών που εξέφρασε δημόσια ο Αλμπίν Κούρτι για πολίτες που δεν είχαν οφέλη από τις 13 συμφωνίες, για να υπάρξει επιβεβαίωση της συνάντησης με τον Αλμπίν σήμερα το απόγευμα».
Ράμα: Ο Βαλκάνιος διαμεσολαβητής
Όπως φάνηκε, σε αυτό το στάδιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα, τη σκυτάλη του πρώτου Βαλκάνιου διπλωμάτη αναλαμβάνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, καθώς είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία μιας πιθανής διεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο διάλογος των Βρυξελλών, προτού κλείσει σε ένα καθαρά πλαίσιο ασφαλείας, μοναδικός στόχος του οποίου θα είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και η αποτροπή της επανέναρξης της εστίας του πολέμου στο τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε μια εποχή που τα βλέμματα είναι η ευρωατλαντική κοινότητα στραμμένη προς τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Όλα αυτά σηματοδοτούν τη νέα στροφή που προκύπτει από άλλη μια αλλαγή στη στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων για τα Βαλκάνια και στις σχέσεις της Ευρώπης με τα βαλκανικά κράτη.
Οι ιδέες του Έντι Ράμα φαίνονται σαν μια συνεκτική πρωτοβουλία που συμπληρώνει εποικοδομητικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Γι’ αυτό από την αρχή υπονοείται ότι ο Ράμα δεν εμφανίζεται ως ανεξάρτητος παράγοντας, αλλά ότι είναι επαρκής frontman σχεδίων που δημιουργήθηκαν αλλού.