Κόσμος

Στο Κρεμλίνο ο Πούτιν την επομένη της επίθεσης με drone (εικόνες)

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Πούτιν μετά την φερόμενη ως επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας η οποία παρουσιάζεται πως έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ανακοίνωση της φερόμενης ως επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) από την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ρετσετνίκοφ. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως ο Πούτιν εργαζόταν κανονικά από το Κρεμλίνο.

kremlino.jpg

putin-kremlin.jpg

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσινγκτον για την επίθεση – Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Η Ρωσία κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου να στόχο τη δολοφονία του προέδρου Πούτιν, με την Ουάσινγκτον να χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς αυτούς.

Μία ημέρα αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση το Κρεμλίνο έστρεψε την προσοχή του στις ΗΠΑ, χωρίς να δίνει στοιχεία για να στηρίξει την κατηγορία του.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου είναι ψευδείς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος δήλωσε στο MSNBC ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ούτε δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να προχωρά σε πλήγματα έξω από τα σύνορά της.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο περιστατικό που συνέβη νωρίς χθες, όπου σε βίντεο φαίνονται δύο ιπτάμενα αντικείμενα να πλησιάζουν το Κρεμλίνο και το ένα εξ αυτών να εκρήγνυται με μια δυνατή λάμψη.

«Οι προσπάθειες να απαρνηθούν κάθε ευθύνη γι’ αυτό, τόσο στο Κίεβο όσο και την Ουάσινγκτον, είναι φυσικά απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «αναμφισβήτητα» βρίσκονται πίσω από την υποτιθέμενη επίθεση και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συχνά επιλέγει τους στόχους στους οποίους θα επιτεθεί η Ουκρανία καθώς και τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίθεση.

«Αυτό συχνά υπαγορεύεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού. Το γνωρίζουμε καλά και το έχουμε υπόψιν μας… Στην Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε», είπε.

Η Ρωσία δηλώνει ολοένα και πιο συχνά πως θεωρεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, με στόχο να προκαλέσουν «στρατηγική ήττα» για τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ το αρνούνται αυτό, λέγοντας ότι εξοπλίζουν την Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει η χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη ρωσική εισβολή και να ανακαταλάβει εδάφη τα οποία η Μόσχα κατέλαβε παράνομα στους 14 και πλέον μήνες του πολέμου.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του Πεσκόφ ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από συνομωσία με στόχο τη δολοφονία του Πούτιν πήγε ένα βήμα παραπέρα συγκριτικά με τις προηγούμενες κατηγορίες του Κρεμλίνου σε βάρος της Ουάσινγκτον.

Ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο τη στιγμή εκείνη, και αναλυτές σε θέματα ασφάλειας απορρίπτουν την ιδέα ότι το περιστατικό ήταν μια σοβαρή απόπειρα δολοφονίας.

Αλλά η Ρωσία έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει και σκληροπυρηνικοί, όπως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εισηγούνται την «εξόντωση» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να πει εάν η Ρωσία θεωρεί τον Ζελένσκι νόμιμο στόχο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη. Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Το περιστατικό συνέβη λιγότερο από μια εβδομάδα από τους εορτασμούς για τη ρωσική Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σημαντική εθνική αργία και μια ευκαιρία για τον Πούτιν να συσπειρώσει τους Ρώσους πίσω από την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα θα ενισχυθεί ούτως ή άλλως για τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, το επίκεντρο των εορτασμών, μπροστά από το τείχος του Κρεμλίνου όπου συνέβη η επίθεση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η παρέλαση θα γίνει κανονικά και θα περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετάλλαξη «Αρκτούρος»: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού
Δεν θα τεθεί στην προεκλογική συζήτηση η απάτη με τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Chevron Right