Οι γαλλικές Aρχές ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα (26/8), ότι συνέλαβαν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, επειδή απέτυχε να περιορίσει την παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την κακοποίηση παιδιών στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, πυροδοτώντας μια νέα συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να περιορίσουν το επιβλαβές περιεχόμενο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Washington Post», ο Ζαν – Μισέλ Μπερνιγκό, γενικός γραμματέας της OFMIN, μιας γαλλικής αστυνομικής υπηρεσίας που επικεντρώνεται στην πρόληψη της βίας κατά των ανηλίκων, δήλωσε σε ανάρτηση στο LinkedIn ότι η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ σχετίζεται με «την αδυναμία της εφαρμογής να αντιμετωπίσει το προσβλητικό περιεχόμενο κατά των ανηλίκων», τονίζοντας το εξής: «Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι η απουσία περιορισμού και συνεργασίας από την πλευρά της πλατφόρμας, ειδικά στην καταπολέμηση των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των παιδιών».
Ο Πάβελ Ντούροφ, ένας ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που ζει στο Ντουμπάι, συνελήφθη το Σάββατο (24/8) στο Παρίσι με το που αφίχθη από το Αζερμπαϊτζάν με το ιδιωτικό του τζετ, όπως μετέδωσε το γαλλικό δίκτυο του TF1. Έχει την υπηκοότητα τόσο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όσο και της Γαλλίας, σύμφωνα με την εταιρεία του.
Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν είναι πολιτική απόφαση η σύλληψή του»
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα (26/8) δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη σύλληψη του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Πάβελ Ντούροφ.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε: «Η σύλληψη του προέδρου της Telegram στο γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου (24/8) ο Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη μετά την άφιξη του ιδιωτικού του αεροσκάφους στο Παρίσι. Ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τους λόγους για τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος ίδρυσε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων το 2013. Σε ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το «Politico», η Telegram ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλός της δεν έχει «τίποτα να κρύψει» και ότι η εταιρεία τηρεί τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν για τον Πάβελ Ντούροφ:
«Έχω δει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Γαλλία μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντουρόφ. Η Γαλλία είναι βαθιά προσηλωμένη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας, στην καινοτομία και στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας. Θα παραμείνει έτσι. Σε ένα κράτος δικαίου, οι ελευθερίες υποστηρίζονται μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην πραγματική ζωή, για την προστασία των πολιτών και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.
Εναπόκειται στη δικαστική εξουσία, σε πλήρη ανεξαρτησία, να εφαρμόσει τον νόμο. Η σύλληψη του προέδρου της Telegram σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφανθούν επί του θέματος».
Στο στόχαστρο των γαλλικών Αρχών το Telegram
Το Telegram είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παγκοσμίως, με περισσότερους από 950 εκατομμύρια χρήστες. Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε ότι οι γαλλικές Αρχές ερευνούν τη διάδοση περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το οργανωμένο έγκλημα στο Telegram.
Επισημαίνεται ότι το Telegram είναι ένα από τα πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που αντιμετωπίζουν καταγγελίες για ανεπαρκή περιορισμό ή αδυναμία δράσης κατά του περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, των ψευδών ειδήσεων, της παραπληροφόρησης, της ρητορικής μίσους και των εξτρεμιστικών ομάδων και ιδεολογιών που προωθούν τη βία. Ομάδες δικαιωμάτων και παρακολούθησης έχουν κατηγορήσει τη Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, ότι συμβάλλει στην πραγματική βία κατά της κοινότητας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, αδυνατώντας να δράσει κατά της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες της.
Διεθνείς αντίδρασεις από προσωπικότητες της τεχνολογίας
Στο μεταξύ, μια μελέτη της UNESCO, το 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το ήμισυ του περιεχομένου σχετικά με το Ολοκαύτωμα που κοινοποιήθηκε δημοσίως στο Telegram, περιείχε άρνηση ή διαστρέβλωση, ποσοστό υψηλότερο από το Twitter, το TikTok ή το Facebook.
Πάντως, η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ προκάλεσε την καταδίκη άλλων σημαίνοντων προσωπικοτήτων της τεχνολογίας. Ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της X, την παρομοίασε με «εκτέλεση επειδή σου άρεσε ένα meme». Ο Κρις Παβλόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Rumble Video, δήλωσε ότι η Γαλλία απείλησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο και ότι πέρασε την «κόκκινη γραμμή» με τη λήψη μέτρων κατά του Πάβελ Ντούροφ.