Εξαιρετικά μεγάλη φαίνεται να είναι η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες.
Σε εξέλιξη οι γαλλικές εκλογές, με συμμετοχή-ρεκόρ των ψηφοφόρων, ενώ στις μεγάλες πόλεις οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν πιο αργά.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες στο πρώτο στάδιο των βουλευτικών εκλογών δύο γύρων που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν στην κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση που μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη.
Η εκλογική διαδικασία στην Γαλλία διεξάγεται, με την ακροδεξιά να ελπίζει να εξασφαλίσει την εξουσία, αφού ο πρόεδρος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην ηπειρωτική Γαλλία ανήλθε στο 59,39% στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τον πρώτο γύρο των εγκλογών του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986, οι οποίες διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 39,42% που καταγράφηκε στις εκλογές του 2022 την ίδια ώρα. Το 1981, το ποσοστό αυτό την ίδια στιγμή στον πρώτο γύρο ήταν 58,3%.
Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας μέχρι τις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) ανέρχεται σε 59,39 %, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1986. Η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, σύμφωνα με εκτίμηση.
Ορισμένα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), αλλά στις μεγάλες πόλεις, θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 21:00 (ώρα Ελλάδας).
Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον εκλογικό κανονισμό, απαγορεύεται οποιαδήποτε διάδοση αποτελεσμάτων, ακόμη και μερικών αποτελεσμάτων. Η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε αποτελέσματος τιμωρείται με πρόστιμο 75.000 ευρώ. Ομοίως, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν από τη λήξη της διαδικασίας. Από τις 9 μ.μ. και μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρώτα exit polls.
Ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν δημοσκοπήσεις ή αποτελέσματα πριν από τις 9 το βράδυ, η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στο εξωτερικό. Τα μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο και την Ελβετία μπορεί να δημοσιεύσουν τα πρώτα τους στοιχεία πριν από τις 21:00,
Η συμμετοχή είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη και φαίνεται να αλλάζει την πτωτική τάση της συμμετοχής των τελευταίων ετών.
Μέχρι το μεσημέρι, το ποσοστό ήταν 25,9% – η υψηλότερη των τελευταίων 40 και πλέον ετών. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Την ίδια ώρα τότε, είχε καταγραφεί μόνο 18,43% συμμετοχής.
«Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις βουλευτικές εκλογές του 1981″, δήλωσε ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, στο X.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην πρωτεύουσα, το Παρίσι, όπου η συμμετοχή το μεσημέρι ήταν 25,48% έναντι 12,8% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2022 – δηλαδή ένα διπλάσιο ποσοστό, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημείωσε ότι πρόκειται για συμμετοχή που δεν έχει σημειωθεί ξανά στον 21ο αιώνα: στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2017 η συμμετοχή ήταν 19,24%, 21,06% το 2012, 22,56% το 2007 και 19,7% το 2002.
Το γεγονός αυτό αντανακλά το διακύβευμα μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια ιστορικών διαστάσεων αλλαγή στη γαλλική πολιτική σκηνή, με την νίκη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, της Μαρίν Λεπέν και του υποψήφιου πρωθυπουργού, Ζορντάν Μπαρντελά. Η Λεπέν θα διεκδικήσει την προεδρία το 2027, στις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.
Το ότι η συμμετοχή θα ήταν σήμερα μεγαλύτερη από αυτή των βουλευτικών εκλογών του 2022, που ήταν στο 47,5%, φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των Γάλλων του εξωτερικού που έχουν ήδη ψηφίσει, καθώς και από το γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια Γάλλοι, περισσότεροι παρά ποτέ, έκαναν χρήση του δικαιώματος που έχουν να εξουσιοδοτήσουν άλλον Γάλλο ψηφοφόρο να ψηφίσει στη θέση τους. Την τάση επιβεβαίωσε και η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες μέχρι το μεσημέρι, σήμερα.
Η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία
Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 50% και πάνω των ψήφων, εφόσον η συμμετοχή αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, όποιος κερδίσει τουλάχιστον το 12,5% των ψηφοφόρων μπορεί να θέσει υποψηφιότητα- είναι επομένως δυνατόν να δούμε τρεις ή τέσσερις υποψηφίους να διαγωνίζονται. Ένας υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, κάτι που συνήθως γίνεται καθώς αναμετριούνται τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και αποσύρονται υποψηφιότητες για να στηριχθεί η μία ή η άλλη πλευρά.
Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι περίπου 115.000 ψηφοφόροι.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.
«Ψήφισα, στις κάλπες πολίτες!»
Ο Εμανουέλ Μακρόν, νωρίτερα, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, προσήλθε στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και μία ανάρτησή του, χαιρέτισε όσους βοήθησαν για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, παροτρύνοντας τους Γάλλους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Ψήφισα,
Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας: είστε η ψυχή της δημοκρατίας. Στις κάλπες πολίτες!»
Και η Μαρίν Λεπέν, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.
Ο Ζορντάν Μπαρντελά με ένα βίντεο ανακοίνωσε και αυτός ότι ψήφισε.
Kαι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», που συμμετέχει στην αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά:
-Το γαλλικό σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν είναι ανάλογο της εθνικής υποστήριξης προς ένα κόμμα. Οι νομοθέτες εκλέγονται ανά περιφέρεια. Ένας υποψήφιος βουλευτής απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων της ημέρας για να εκλεγεί κατευθείαν την Κυριακή.
-Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, μαζί με οποιονδήποτε άλλον που κέρδισε την υποστήριξη άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προχωρούν σε δεύτερο γύρο.
-Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που προηγείται σε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες.
-Η Εθνοσυνέλευση, η κάτω βουλή, είναι το ισχυρότερο από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Έχει τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία νομοθέτησης έναντι της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί.
Η ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ολοκληρώνεται το βράδυ, στις 21.00 ώρα Ελλάδα Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, ο δεύτερος γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων. Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι σε γενικές γραμμές εγγεγραμμένοι 100 με 120 χιλιάδες ψηφοφόροι.
Στην περίπτωση που σήμερα ένας υποψήφιος λάβει πάνω από το 51% των ψηφισάντων εκλέγεται απευθείας βουλευτής και στην περιφέρεια του δεν διεξάγεται δεύτερος γύρος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του 2022, είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο μόνο 5 βουλευτές, αλλά το 2007 είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο 110 βουλευτές. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές. Δείχνουν επίσης, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες είναι οι εκλογικές περιφέρειες που στον δεύτερο γύρο προκρίνονται πάνω από δύο υποψήφιοι.
Εάν χρειαστεί να οργανωθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί μεταξύ του υποψηφίου που ήρθε πρώτος και των υποψηφίων που έλαβαν αριθμό ψήφων τουλάχιστον ίσο με το 12,5% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο ποικίλλει από εκλογική περιφέρεια σε εκλογική περιφέρεια: μπορεί να είναι δύο, τρεις ή ακόμη και τέσσερις. Εκλέγεται το πρόσωπο με τον υψηλότερο αριθμό ψήφων στον δεύτερο γύρο.
Επομένως, η συμμετοχή παίζει σημαντικό ρόλο: όσο υψηλότερη είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να επιτευχθεί το όριο του 12,5% και τόσο περισσότεροι υποψήφιοι προκρίνονται στον δεύτερο γύρο.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία;
Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου;
Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.
Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο.
Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.