Ανακοινώνοντας συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Σουηδού Πρωθυπουργού στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Μετά την 5η συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού Τουρκίας Φινλανδίας Σουηδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, αξιολόγησε τη συνάντηση ως «παραγωγική», υποστηρίζοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη σχετικά με την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται μαζί κατά της τρομοκρατίας.
Ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσε ότι «είναι καιρός να προσχωρήσει και η Σουηδία στη συμμαχία. Ήμουν ξεκάθαρος ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του τριμερούς μνημονίου».
Αποκαλύπτοντας ότι τα μέρη που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση συμφώνησαν ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων των συμμάχων και όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό».
Συνεχίζοντας ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι «στη Σουηδία, είδαμε διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ. Αυτές αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να διαταράξουν τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και να αποδυναμώσουν τη συμμαχία μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μόνοι ωφελημένοι από αυτές τις προκλήσεις είναι εκείνοι που θέλουν να διχάσουν το ΝΑΤΟ. Η καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας θα ικανοποιήσει το PKK και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν».
Αναφέροντας ότι επιβεβαίωσαν ότι η ένταξη της Σουηδίας θα μπορούσε να είναι δυνατή σύντομα, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας δεν σημαίνει ότι η συνεργασία με την Τουρκία θα σταματήσει. Όπως έδειξε σήμερα το έργο της Φινλανδίας, θα συμβεί το αντίθετο».
Στο πλαίσιο αυτό ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας σε επίπεδο ηγετών πριν από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά στις 11 Ιουλίου στο Βίλνιους.
Συνάντηση Ερντογάν – Κρίστερσον στο Βίλνιους
«Τη Δευτέρα θα οργανώσω συνάντηση στο Βίλνιους με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τις διαφορές είναι να καθίσουμε και να διαβουλευτούμε, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ».
«Κάναμε καλή πρόοδο στη σημερινή συνάντηση. Είναι σίγουρα δυνατό να καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Συμφωνήσαμε όλοι ότι η αίτηση προσχώρησης της Σουηδίας θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό».
Απαντώντας σε ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου, αν θα υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους ή θα πρέπει να περιμένουμε νέες συναντήσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής;», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στοχεύουν σε μια θετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ υπενθυμίζοντας ότι θα εργαστούν το Σαββατοκύριακο και ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον Κρίστερσον τη Δευτέρα.
«Η έγκριση από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή πριν από τη Δευτέρα, αλλά μπορούμε να λάβουμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Για να συμβεί αυτό, θα εργαστούμε σκληρά από τώρα μέχρι τη Δευτέρα».
Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια και ότι κανένας σύμμαχος δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ από την τρομοκρατία όσο η Τουρκία και συνέχισε λέγοντας ότι «το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Το PKK εμπλέκεται στο οργανωμένο έγκλημα σε πολλές συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ. Μπορούμε να συνεργαστούμε στενότερα και να λάβουμε αποφάσεις όπως στην απόφαση που ελήφθη σήμερα στο δικαστήριο της Σουηδίας. Αυτό είναι καλό τόσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Σημαίνει επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «καταλαβαίνει τι θέλει ο πρόεδρος Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «καταλαβαίνω πολύ καλά τι θέλει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Έχω συναντηθεί μαζί του πολλές φορές και τα έχουμε συζητήσει λεπτομερώς. Πέρυσι, μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μετά από πολύωρες συνομιλίες στη Μαδρίτη, σημειώσαμε σοβαρή πρόοδο και πήραμε μια ιστορική απόφαση. Αποφασίσαμε να καλέσουμε την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη. Από τότε εργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και το Σαββατοκύριακο. Θα ξανασυναντηθούμε τη Δευτέρα».
Φιντάν: Η Σουηδία πρέπει να λάβει σταθερή θέση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά την 5η συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις που έκανε η Σουηδία δεν έχουν νόημα για την Τουρκία όσο επιτρέπουν ενέργειες που «γίνονται παιχνίδι στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Αναφέροντας ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα βήματα που έχουν λάβει η Φινλανδία και η Σουηδία, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, βάσει του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ να τηρήσουν σταθερή στάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
«Η Σουηδία έχει κάνει βήματα όσον αφορά τις νομοθετικές αλλαγές, αλλά οι νομοθετικές αλλαγές πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην πράξη», τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις του Τριμερούς Μνημονίου πρέπει να εκπληρωθούν κατά γράμμα.
Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι μελλοντικοί σύμμαχοι να τερματίσουν τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Επισημαίνοντας ότι οι δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων συνεχίζονται στη Σουηδία, πρόσθεσε ότι «εάν οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, η FETO και οι συνδεδεμένες με αυτές δομές μπορούν να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους της Σουηδίας, εάν μπορούν να στρατολογούν προσωπικό, εάν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, η αλλαγή της νομοθεσίας δεν έχει καμία σημασία για την Τουρκία».
«Από την άλλη πλευρά, το να επιτρέπουμε την κατάπτυστη επίθεση στο Ιερό Κοράνι, το ιερό βιβλίο δισεκατομμυρίων μουσουλμάνων, την πρώτη ημέρα του Έιντ αλ Άντχα μας, δεν είναι μια κατάσταση που μπορούμε να αγνοήσουμε. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά. Γίνεται αντικείμενο συζήτησης το πώς μια χώρα που επιτρέπει ενέργειες που λιπαίνουν το ψωμί των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» συνέχισε ο Φιντάν.
Τέλος επισημαίνοντας ότι ο ισχυρισμός της Σουηδίας ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, ο Φιντάν σημείωσε ότι δεν εγκρίνουν τη χρήση της «πίεσης χρόνου» ως μέθοδο, αφήνοντας ερωτηματικά για το αν θα εγκρίνει τελικά η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.