Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γκόα στην Ινδία στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ότι η κινεζική πλευρά είναι έτοιμη να συμβάλει πραγματικά στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία, όπως ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.
«Η Κίνα θα προωθήσει επίμονα την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Είμαστε έτοιμοι μέσω των επαφών και του συντονισμού με τη Ρωσία να συμβάλουμε πραγματικά στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Γκανγκ σύμφωνα με το Κινεζικό ΥΠΕΞ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επεσήμανε την αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία διατηρούν σε όλα τα επίπεδα όλο και πιο ενεργές επαφές μεταξύ τους και προωθούν τη συνεργασία προς όλες τις κατευθύνσεις».
Ο Κινέζος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η Κίνα θα επιδιώξει να θέσει σε εφαρμογή τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις στρατηγικές επαφές με τη Ρωσία και να ενισχύσει και να εμβαθύνει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς».
Και οι δύο πλευρές φέρονται να επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τον συντονισμό σε τόσο σημαντικές πολυμερείς πλατφόρμες διεθνούς αλληλεπίδρασης όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η G20 και ο ΟΗΕ, από κοινού «για να αντιταχθούν σε όλες τις εκδηλώσεις ηγεμονίας, να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών και να υποστηρίξουν τα ίσα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη στον κόσμο».