Μετά την Ολλανδία, που έστησε κάλπες την Πέμπτη (6 Ιουνίου), οι ευρωεκλογές συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή (7 Ιουνίου) στην Ιρλανδία, αλλά και την Τσεχία. Στην Ιρλανδία οι πολίτες προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με το πρόβλημα στέγασης και το μεταναστευτικό να κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Με φόντο τις εκτιμήσεις της ανόδου της ακροδεξιάς σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ, στην Ιρλανδία, όπως σχολιάζει ο Guardian, συμμετέχει στα ψηφοδέλτια ένας αριθμός ρεκόρ ακροδεξιών υποψηφίων, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν πολλοί από αυτούς θα εκλεγούν και εάν θα συνυπολογιστούν στο ευρύτερο εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Εξάλλου, κατά την προεκλογική περίοδο τα κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού υιοθέτησαν ένα μεγάλο μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας, σκληραίνοντας τη ρητορική τους αλλά και τα μέτρα κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Επιπλέον η πολυδιάσπαση της ακροδεξιάς υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις προοπτικές για εμφανή αύξηση των ποσοστών της.
Τα εκλογικά τμήματα στην Ιρλανδία άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ. Στην Ιρλανδία αντιστοιχούν 14 ευρωβουλευτές, δηλαδή το 2% των συνολικά 720 εδρών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σημειώνεται πως ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγοντα και αυτοδιοικητικές, με τους ψηφοφόρους να καλούνται να εκλέξουν 949 δημοτικούς και επαρχιακούς συμβούλους σε 31 τοπικές αρχές.
Η οικονομία της Ιρλανδίας έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο η αύξηση στις τιμές των ενοικίων αλλά και των σπιτιών βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι άστεγοι πληθαίνουν και τα κοινωνικά προβλήματα ενισχύονται, κλιμακώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.
Κάποιοι καταγγέλλουν το κυβερνητικό σχεδιασμό για το πρόβλημα, ενώ άλλοι αναφέρονται στις περιορισμένες νέες κατασκευές ή τον αυξανόμενο πληθυσμό, ο οποίος ενισχύει τη ζήτηση και λόγω της περιορισμένης προσφοράς αυξάνει και τις τιμές.
Τέλος, ο ακροδεξιός χώρος αποδίδει συχνά το πρόβλημα της στέγασης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και Ουκρανούς, που έχουν φτάσει στη χώρα. Μάλιστα στο Δουβλίνο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν διαδηλώσεις ακροδεξιών, ταραχές και εμπρηστικές επιθέσεις.
Κάποιοι από τους υποψήφιους υπόσχονται να «τερματίσουν το σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ» και να «διασώσουν τον πολιτισμό της Ιρλανδίας». Ορισμένοι επικαλούνται και τη γνωστή ακροδεξιά θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», βάσει της οποίας υπάρχει ένα σχέδιο για να «αντικατασταθεί» ο πληθυσμός της χώρας από πολίτες άλλων πολιτισμών.
Όπως σημειώνει ο Guardian, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων θέλουν σκληρότερους ελέγχους στη μετανάστευση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μείωσε την υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επέκτεινε την επιβολή αυστηρών μέτρων και περιορισμών και ξήλωσε προσφυγικούς καταυλισμούς για να αποτρέψει νέες αφίξεις.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η απογοήτευση των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση έπληξε το Σιν Φέιν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που δεν βρίσκεται στην εξουσία. Η άλλοτε αριστερή πολιτική του το είχε ωθήσει στην κυβέρνηση, συσπειρώνοντας ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών γύρω του. Ωστόσο η υπαναχώρησή του από αυτές τις θέσεις έχει συνοδευτεί από μια πτώση της δημοφιλίας του στο 22% και πολλοί εκφράζουν πλέον σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε με αυτές τις θέσεις να κερδίσει τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάρτιο.
Για την τρέχουσα μάχη των ευρωεκλογών, τα καταστροφικά αποτελέσματα του Σιν Φέιν το 2019, όταν είχε κερδίσει μόλις μια ευρωπαϊκή έδρα, καθιστούν αδύνατο να πέσει χαμηλότερα. Οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγράψει μια αύξηση των εδρών.