Την πρώτη τους πολυαναμενόμενη απευθείας συνάντηση είχαν σήμερα, Δευτέρα (14/11) ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, με τον αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει στον κινέζο ομόλογό του πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αποφευχθεί μια «σύγκρουση» ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, επειτα από μια θερμή χειραψία μεταξύ των δύο χαμογελαστών ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως θέλει «να διευθετηθούν οι διαφορές και να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός να μετατραπεί σε σύγκρουση».
«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του κινέζου ηγέτη και πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους, πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.
«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», πρόσθεσε.
Ανέφερε την κλιματική αλλαγή και τη διατροφική ασφάλεια ως προβλήματα τα οποία η διεθνής κοινότητα αναμένει από τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν.
BREAKING: Joe Biden and Xi Jinping meet ahead of the G-20 summit in Bali, the first in-person talks between the leaders of the US and China since before the Covid-19 pandemic https://t.co/iHKU2XijYT pic.twitter.com/WcIc08rqSF
— Bloomberg (@business) November 14, 2022
Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Σι είπε πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες. «Άρα χρειάζεται να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να πάει μπροστά η διμερής σχέση και να ανεβάσουμε τη σχέση», είπε ο Σι.
«Ο κόσμος περιμένει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να χειριστούν κατάλληλα τη σχέση», είπε και πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί με τον Μπάιντεν για την επαναφορά της σχέσης στον σωστό δρόμο.
President Joe Biden greeted his Chinese counterpart Xi Jinping in person for the first time since taking office — here's what they said. https://t.co/31ayn3Ezsl pic.twitter.com/IWHTdXCPFE
— CNN International (@cnni) November 14, 2022
Κανείς από τους δύο ηγέτες δεν φορούσε μάσκα κατά της COVID αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους φορούσαν.
Τα κυριότερα θέματα των συνομιλιών τους αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, η Ουκρανία και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, θέματα τα οποία θα ορθωθούν μπροστά και στην G20.
Οι σχέσεις έχουν αναταραχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αυξανόμενων εντάσεων για θέματα από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, τις εμπορικές πρακτικές και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην κινεζική τεχνολογία.
Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει αθόρυβες προσπάθειες τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες να αποκατασταθούν οι σχέσεις.
Οι ηγέτες των δύο αντίπαλων δυνάμεων αναμένεται να έχουν μια μακρά συνάντηση για πρώτη φορά αφότου ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας, πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20) αύριο Τρίτη.
Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοδιάσκεψης πέντε φορές αφότου ο Τζο Μπάιντεν εισήλθε στον Λευκό Οίκο, αλλά ποτέ απευθείας, και γνωρίζονται από το 2017, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.